Све више илегалних корона журки у свијету, али и региону

Све је више примјера илегалних корона журки у свијету, али и у региону.

Свијет 25.11.2020 | 09:26
Све више илегалних корона журки у свијету, али и региону

У мрачној уличици у Паризу постоји дјелимично отворен улаз у напуштени подземни жељезнички тунел. Ту се одвија илегална "рејв забава" за 300 људи који траже бјекство од "закључавања" наметнутог у Француској због јачања другог таласа пандемије.

"Затвори врата", шапуће носач, скривен у сјенци до које је допирала само свјетлост са мобилног телефона учесника журке.

Улазнице од 15 евра за суботњу забаву "Желим да се ослободим" продате су члановима приватне Фацебоок групе. Разграбљене су за неколико сати.

Али адреса приватног догађаја у 13. округу била је тајна до посљедњег тренутка. Правила су строга - дођите сами или у групи до највише три особе између 20 и 21 сат.

Пулсирајућа техно музика одјекивала је из пећине украшене неонском свјетлошћу и психоделичним пројекцијама на зидовима.

Плесачи су похрлили на прашњави подијум поред шанка и бине са ДЈ-ем.

"Одлучили смо да се одупремо и објавимо овај позив да се заједно сакријемо и забавимо, јер више нема мјеста на којима се млади могу окупљати" рекао је 27-годишњи организатор. Није желио да каже своје право име и затражио је да га зову "Александар".

"Сада знамо како то да организујемо, за мање од два сата можемо да се нађемо било гдје и приредимо приватну забаву попут ове", додао је.

Ако буде ухваћен, Александар би могао да добије казну до 15.000 евра, преноси "Јутарњи лист".

Ментално здравље

Иван (23) и његова дјевојка сједе близу звучника и гледају људе како улазе. Већина њих није носила маске.

"Управо сам добио први посао, уговор о раду на неодређено вријеме, пуно сам радио, тако да сам заиста морао да се издувам. Затварање ми је живот избацило из равнотеже. Нисам излазио из стана читав мјесец - ова забава ми је потребна због менталног здравља", рекао је Иван.

Тај осјећај је очигледно широко распрострањен јер је француска полиција већ налетјела на десетине илегалних журки од увођења карантина у октобру у борби против новог таласа вируса корона.

Полиција је у недјељу растурила забаву у приватној кући западно од Париза и изрекла новчане казне за 15 људи због непоштовања закона, рекао је за АФП извор близак истрази.

Али полицајци се нису појавили на подземној забави у Паризу, рекао је у недјељу полицијски извор за АФП.

"О тајним забавама углавном сазнајемо када се комшије жале на буку", рекао је извор.

Илегалне журке и у Хрватској?

Вијест да је у суботу увече до ситних ноћних сати у Задру организована илегална забава, којој је присуствовало 200 људи, одјекнула је у граду у недјељу. Наводна забава организована је на Вишњику, у подруму мале пословне зграде у којој се сада налазе станови.

Наводно је контроверзној забави присуствовало 200 људи, углавном младих људи, након 24-часовног закључавања кафића на полуострву. Алкохол је, кажу, био у пуном јеку, из звучника се тресла народна музика и улаз се наплаћивао.

"Кажу ми да је била гужва, човјек на човјеку. Морали сте да платите улазницу од сто куна, а нисте могли да уђете ако нисте добили поруку. Кажу да су тамо људи лудовали до седам ујутру", рекао је саговорник "Слободне Далмације", који је ове податке сазнао из "треће руке". Ни сам не зна колико је истина оно што говори, али каже да је реално могуће да се тако нешто догоди јер ако може у Загребу, зашто не и у Задру?

Међутим, званичних информација о илегалној журки нема. Већина људи с којима је "Слободна Далмација" разговарала, становници улице у којој се налази зграда, али и околних улица, кажу да су за ствари које им се наводно дешавају у сусједству чули из медија и да нико о томе ништа не зна.

"Заиста не знам шта се догодило, све сам чуо на телевизији и био сам шокиран. Претпостављам да би неко од нас комшија чуо нешто да је 200 људи прошло кроз нашу улицу. Знам да зграда има велики подрум, али не вјерујем да може да прими 200 људи", каже старија жена и додаје да се љети изнајмљују станови туристима, али зими је зграда пуста.

Шта се тачно догодило на задарском Вишњику, да ли је забава уопште била организована или није? Ако је било организовано, да ли је заиста могуће да нико од комшија ништа није чуо или видио? Како је могуће да полиција није добила ниједну пријаву нарушавања јавног реда? Оно што се сигурно зна је да полиција обавља обавјештајне разговоре како би утврдила околности наводне странке.

"Утврђују се све околности наведеног догађаја. Полиција је у недјељу ујутру добила извјештај о наводном инциденту, а брифинзи су у току. Након завршетка истраге, полиција ће обавијестити јавност", рекла је Ивана Грбин, портпаролка ПУ Задарске.

Задарска полиција информације о илегалној журки добила је од Јединице цивилне заштите града Задра. Примијетили су мање групе људи које су у зору у недјељу напуштале Вишњик, али до јутарњих сати нису могле да одгонетну гдје тачно.

"Нисмо успјели одмах да лоцирамо адресу странке, а чим смо сазнали која је адреса, одмах смо обавијестили полицију. Не знамо тачан број људи који су били на забави, али знамо да је забава одржана. Потрудићемо се да сазнамо ко је то организовао и да пронађемо људе који су били на њему да сазнамо више о томе", речено је из Јединице цивилне заштите.

(Блиц.рс)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

25.11.2020 08:36

Народ жели нормално да живи, не вјерује у ову ПЛАНдемију, не вјерују Гејтсу & цо. да се тзв корона шири само по ноћним клубовима и кафанама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2020 10:45

Сви ти идиоти сто су забранили све народу просли су зурке и остало а сад бране младима. Ко су они да заустављају зивот. Болесни умови владају на целом планети.

Name

Цоле

25.11.2020 14:00

Ре: ПЛАНдемија требо си и ти отици да се разболис, цркнес и престанес нам сметати висе са глупостима на порталу!

Name

Ре:цоле

26.11.2020 10:21

Мој најбољи пријатељ има тезак облик астме и имао је корону и апсолутно ниста му није било зато немој срат’, свако има право да казе ста мисли.

Name

Бранислав

25.11.2020 10:10

Да је пандемија неби ништа радило, границе би затворили и док се све не стерилише нема спаса. Овако корона кад треба ту је кад су избори мало је мање ту, кад је љетна сезона опет јењава, а онда навали ко будала!!! Нећете поробит народ него ће те одговарати за све зато што радите у корист монструма који имају паре, а не у корист ат властитог народа!!! Журка наравно, ако бог да и протести ускоро и то са палицама када маса изадје нема те војске ни полиције која ће да их смири док не остваре свој циљ! У том правцу се иде, а народ није крив за то!!! Ја хоћу да умрем, а не да се лијечим и шта сад?! На силу че да ме лијече или затворе! Демократија кажете?! Море само да крене!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али то је тако

25.11.2020 11:30

Разрадјено да је просто за неповјеровати, како уистину да људи страдају....

Name

Ре Бранислав

25.11.2020 13:43

Молим те ,ако се разболис потписи да не вјерујес да је корона и да цес сам да се лијецис о свом троску

Name

Корона

25.11.2020 11:21

Има сврху да СВЕ, али бас све из темаља мијења. Врло моцно и најопасније и јако убојито орузје у сваком смислу,мислим (кога треба).

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

25.11.2020 12:36

Будалетине, зао им сто су здрави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.11.2020 16:35

Због таквих и сличних магараца је ова бува и пуштена! Шта каже, мора да се "издува" након напорног "рада"?! Нема ту ни радника, ни шта издувати! Кроз празне главе одавно продувало! Бескорисна маса, на којој би се могло уштедјети много хране, за ону дјецу у Африци, која свакодневно умиру од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

25.11.2020 16:59

Наравно да је све лаз само правите зурке зивите зивот је бог дао да се зиви и искористи Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.11.2020 17:18

Живот је и кад дишеш на струју, док те не угасе! Па, ето, уживај у животу и кад завршиш на респиратору! Због таквих будала нам и јесте овако!

Name

Станисављевиц

25.11.2020 18:54

Мислим да би те могао нацртати мало тијело велика глава ниста у њој а од увета до увета развуцена брњица.

Name

Ре:ре

26.11.2020 10:18

Зивот је исто кад немас паре да купис несто за јело посто немас посла зног короне и зато не сери.

Name

Немојте

28.11.2020 13:27

Немојте се делити, раздвајати,на оне са или без маске.Пустите сваког да казе своје мисљење. Многи реагују несвесно из страха. Остајте у здрављу и весељу. Доци це време кад цемо се сви кајати, свеједно ко је у праву, када био.