Како је "пао" Драгутин Родић: Опозиција је требала скочити док су јој ноге још биле здраве

Након јавне подршке предсједника ДНС-а Ненада Нешића њиховим кандидатима за градоначелника Бањалуке и начелнике неколико општина, предсједници СДС-а и ПДП-а то исто нису учинили за ДНС и Драгутина Родића у Приједору.

Република Српска 24.11.2020 | 12:30
Како је "пао" Драгутин Родић: Опозиција је требала скочити док су јој ноге још биле здраве

„Не постоји скок за сваку игру“, написао је давно Антоније Исаковић у роману „Трен“. А игре је много, свуда и на све стране. У наш живот, поготово онај политички, људи и вријеме у предизборним окупљањима и кампањама донесу и старе и неке нове игре и игрице.

У овом тексту које слово о Приједору  у којем је, након 16 година, ДНС изгубио мјесто градоначелника. Нема ту ништа спорно и не би било ништа спорно да није било разних околности са или без „скока за сваку игру“.

Један дио игре, и „одозго“ и „одоздо“, ишао је у правцу рушења приједорског ДНС-а. Момчад из локалног СНСД-а процјењивала је да постоји скок за ту игру и у то увјерила свог великог вођу и идола. Није им ни било посебно тешко, јер је Додик то желио и у сну и на јави. 

Припремајући терен за коначно рушење ДНС-а, СНСД је у Приједору раскинуо дугогодишњу коалицију и хвалећи се новим мишићима, формирао нову скупштинску већину. Мишићи и нова скупштинска већина доносили су незаконите одлуке, сјекли ДНС-ове кадрове и играли ону игру са или без скока с почетка текста.

Ту скоковиту игру предводио је Далибор Павловић, тадашњи шеф Клуба одборника СНСД-а и новоизабрани градоначелник Приједора. И док је трајала та игра немилосрдног ударања по дујучерашњем незаобилазном коалиционом партнеру, за то је био и лично награђен. Без испуњавања потребних услова, Павловићева супруга је именована за главног просветног инспектора Републике Српске.  

Са малим корона прекидима, игра рушења ДНС-а у Приједору касније ће се показати и у Републици Српској, интензивно је трајала скоро двије године, од општих избора 2018. и скоро 100.000 ДНС-ових гласова. У овој предизборној кампањи удари на ДНС били су тешка офанзива у којој је циљ оправдавао свако дозвољено и недозвољено средство.

Тако је у Приједору, Драгутин Родић, кандидат за градоначелника, против себе имао више околности, а четири кључне, која је свака за себе била жесток противник, а удружене, препрека коју није могао прећи.

Један противник била је Влада РС и све друге републичке институције које су у комплетном капацитету и са буџетима народних пара биле изборни штаб СНСД-а. Други противник био је лидер СНСД-а Милорад Додик, који је лаковјерним мјештанима Омарске обећао општину, лаковјерним мјештанима нових насеља подијелио лажна рјешења о легализацији објеката и земљишта и пријетњама да Приједор и грађани неће добити ништа са републичког нивоа ако не гласају за СНСД, заплашио добар дио гласача. Трећи противник била је опозиција - СДС и ПДП.

Након јавне подршке предсједника ДНС-а Ненада Нешића њиховим кандидатима за градоначелника Бањалуке и начелнике неколико општина, предсједници СДС-а и ПДП-а то исто нису учинили за ДНС и Драгутина Родића у Приједору. Показало се да је то био кључ који је ријешио изборе у Приједору.

Показало се још нешто, а то је да у СДС-овој и ПДП-овој „башти сљезове боје“ нису баш све руже једнако румене. Има и оних мало црвенијих које су донијеле побједу СНСД-овом кандидату у Приједору. Послије избора потпуно је јасно да је у Приједору, уз сву машинерију, подвале, преваре и пријетње СНСД-а, градоначелника изабрала Маја Драгојевић Стојић, кандидат СДС-а за ову функцију. 

Неколико дана пред изборе, члан Предсједништва СДС-а Вукота Говедарица јавно је изговорио - очекујем да ће најкасније до сутра увече бити потписан обавезујући коалициони споразум између СДС-а, ДНС-а и ПДП-а. Да је потписан споразум, то би значило да се у Приједору даје недвосмислена подршка ДНС-овом кандидату за градоначелника.

Споразум није потписан, предсједник СДС-а Мирко Шаровић о томе је „гласно ћутао“, а Маја није повукла кандидатуру. Донијела је побједу Далибору Павловићу и показала да јој СДС не може ништа. И није ту у питању прворазредна снага Маје Драгојевић Стојић, већ слабост СДС-а који није смио ризиковати још једну дјелидбу. Маја је очигледно нашла скок за ову игру, СДС није. 

Гласно је ћутао и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. Да ћутање не би било превише гласно, члан Предсједништва ПДП-а и народни посланик Игор Црнадак говорио је да би требало потписати обавезујући коалициони споразум и да је то пут који доноси побједу. Остаје питање, ако су знали да је то пут побједе, зашто су ишли поред пута?

Да нису ишли тим путем, показало је не само непотписивање коалиције већ и Јелена Тривић, члан Предсједништва ПДП-а и народни посланик. Изашавши из оне „баште сљезове боје“, у којој поред румених има и црвених ружа, Јелена је говорила потпуно супротно од колеге Црнатка.

Иако је знала у ком правцу се коло води, иако је предсједник ДНС-а јавно подржао њеног саборца из скупштинских клупа за градоначелника Бањалуке, јавно је подржала Мају и њену одлуку да не повлачи кандидатуру. Колико је та ружа у ПДП-овој башти црвенија од осталих, показаће вријеме.

И четврти противник Драгутину Родићу у утакмици за градоначелника Приједора било је властито окружење. Било је ту и оних који су тражили скок за властиту игру. Тражећи тај скок, и директно и индиректно, и вољно и невољно, и свјесно и несвјесно, радили су против Драгутина.

Колико ће скокови за ту игру донијети штете приједорском ДНС-у а колико користи њима лично, и то ће ускоро показати вријеме. Имајући у виду све противнике који су га тукли и којима је био потпуно опкољен, могло би се рећи да је прави побједник протеклих избора у Приједору Драгутин Родић.

Да ли ће то њему ублажити незадовољство, тешко је рећи, али се сасвим извјесно може закључити да у неравноправној игри која му је наметнута, није могао имати побједнички скок. Везане ноге трчати не могу.  

Опозиција није искористила оно што је могла. Као у сваком животу, ни у политици се одређене шансе и прилике не дарују два пута, или се на њих послије мора дуго чекати. Опозиција је требала скочити док су још ноге биле здраве. Повријеђене ноге не скачу далеко.

(БН/С.З.)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Приједорчанин

24.11.2020 11:44

Ја сам против снсд ,али зашто се све сваљује на опозицију у Приједору. Па днс влада већ 20 година и онда напрасно је опозија требала да скочи за некога ко је у петак одлучио да је опозиција само зато јер су се посвађали око плијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2020 13:47

Приједорски ДНС двије године није са црвенима!

Name

РЕ РЕ

24.11.2020 14:19

Приједорски ДНС је једно а по осталим општинама углавном шљам отпао од СДС који је привјесак СНСД.

Name

МЕНАГЕР

24.11.2020 15:19

Могу се слозити са коментаром Али јос да додам да права опозиција (а у овом слуцају то је Јелена Тривиц) једина доказала да има НАДЕ Ниста народ у Приједору неби добио и да је побједио ДНС па цак ни онај стари СДС Да је она или Драско подрзали ДНС у Приједору ко зна како би остале опстине просле Неко би помислио ево и они несто калкулису и одмах би било другације размисљање у цитавој републици Овако усли су у неку прицу и за сада добро дрзе исте Тако да ми моземо реци да јос има НАДЕ

Name

Неко

24.11.2020 11:47

Ајмо сада коментарисати. Одавно нисмо Приједор. Ко је кога издао у Приједору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

24.11.2020 11:53

Питам се дал це или јос боље хоце ли се сада Станивуковиц и Јелена спустити у Приједор са Бореновицем и распусити ГО ПДП Приједор, па људи они раде и дису како им СНСД нареди. Јавно позивали и тразили подрску за Павловица код својих људи. Опозиција треба да расцисти са својима као и ДНС. Испада да је опозиција са ДНС и Драско Станивуковиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

24.11.2020 11:55

16 година су грађани Приједора трпили терор ДНС и Марка Павића. Народ је био одлучан да направи промјене и то је урадио. Зато немојте правити конструкције јер не живите овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.11.2020 14:29

Тако је.

Name

Хахаха

24.11.2020 14:37

Хахаха. Бас сте направили промјене. Али на горе. Хахаха

Name

Шојић

24.11.2020 15:29

Сад се пита бурсаћ он је баја у приједору ето вам сад он је бог некима господин павловић неће пуно одлучивати

Name

Мирослав

24.11.2020 12:05

Џаба што је Нешић подржао када није Цвијетиновић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободни бањалуцанин

24.11.2020 12:26

Па опизија је нудила премијерско мјесто њима а они су га одбили и просла разне тортуре од власти и ви се као сјетите мјесец пред локалне изборе да би било добро подрзати промјене.Па сацекај те мало мора се видјети колико имамо искреног партнера за то а то немозе преко ноци.Хвала младјаном Несицу на подрсци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

24.11.2020 12:36

ко боље гледа види да ове само прицају о постењу а раде за црвено

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛУПОСТИ

24.11.2020 12:42

АМА НЕМОЈТЕ ВИСЕ ЛУПАТИ. НИЈЕ МАЈА КРИВА РОДИЦУ НИСТА. КРИВ ЈЕ СВАКО СЕБИ. ДАКЛЕ ДНС ЈЕ ГЊИЛЕЗ БЕЗЛИЦЊАКА КОЈИ САМО ЗНАЈУ ВЛАДАТИ. И ТУ ЈЕ КЉУЦ. ПА ТАЈ РОДИЦ, КОЈИ ЈЕ ИНАЦЕ СЈАЈАН ЦОВЈЕК, ПОЛИТИЦКИ ЈЕ ПРАЗНА ЉУСТУРА. У ПОЛИТИЦИ ЈЕ 20 ГОФИНА. НИСАМ ЦУО ДЕСЕТ ЊЕГОВИХ СМИСЛЕНИХ ИЗЈАВА ЗА ТО ВИЈЕМЕ. ПА СТА ТРАЗИС У ПОЛИТИЦИ КАД НИСТА НЕ ИЗЈАВЉУЈЕС ПОБОГУ СИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2020 13:03

Маја је имала 50000 разлога да не одустане! Зна Госо!

Name

Ре ре

24.11.2020 14:01

Који су разлози, ево не знам ја?

Name

Ре Ре

24.11.2020 16:37

Па није она бирала , народ је бирао и да је хтјео не би јој дао ни један глас. Препознао је народ љигавце.

Name

Перо

24.11.2020 12:48

Добар текст. Све рецено !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.11.2020 13:05

Свака ријец

Name

Истина

24.11.2020 14:49

У ПД прво на продају иде рудник зељезне руде Љубија. Када ста сазнам друго јављам

Name

Слобо

24.11.2020 12:59

За ову из пдп се дуго зна за кога ради. А то није опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

24.11.2020 13:00

Како то Бореновиц није ријесио као што је одрадио у Бл.Захваљујуци Бореновицу Драшко је освојио мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2020 14:07

Драшко је мандат освојио, искључиво, захваљујући себи и СВОМЕ РАДУ -било га је свагдје и на сваком мјесту : у скупштини, на Тргу пред Боском, а највише на терену, и тамо гдје га је народ позивао, али и тамо гдје је он мислио да је најпотребнији! Народ је препознао у њему искреног и доброг вођу и изабрао га! И ту нема никакве мистерије!

Name

Сарајлија

24.11.2020 13:01

Много приче без основа! Политика је била ли биће умјеће могућег, чему жалопојке?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

24.11.2020 13:13

ДНС је увијек играо поштено и отворено, нарочито Марко Поло... ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

24.11.2020 14:43

У СНСДу све постењацине Све постен цовјек до цовјека. Народе ајмо их прогласити за Свеце. Па да им се клањамо.

Name

Драган

24.11.2020 13:13

Како је пао? Јел ста поломио ? Бас ми зао старији цовјек . Сигурно и пензионер теско це се опоравити а лијекови су скупи за пензионере. Зелим му брз опоравак и да узива у својој старости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.11.2020 13:20

Морају се искупити за ово што су урадили несвјесно или свјесно због цајтнота али БИЋЕ ПРИЛИКЕ ДА СЕ ОДУЖЕ већ за 2 године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

24.11.2020 13:31

Добар текст, само глуп. Искрена и велика је била жеља СДС и ПДП да подрже и ојачају ДНС у Приједору... Како да не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џаба

24.11.2020 13:47

Маја није дорасла политици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.11.2020 14:12

Каже ко?

Name

Политицар

24.11.2020 15:04

Дзаба писете. Сада је ПД нас. И ради цемо у њему ста ми хоцемо. И тацка.

Name

Директ

24.11.2020 14:09

Не праве се предизборне комбинације у 5 до 12.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.11.2020 14:17

Умјесто што кукате, почните већ данас да се припремате за изборе 2022. Ионако су то битнији избори од ових, а и имате много времена, да порадите на опозиционом дјеловању и синхронизујете своју политику, са другим опозиционим партијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бекријаааа

24.11.2020 14:19

Маја Драгојевиц и ПДП-овци Смиљаниц и Грабез отворено подрзавају Додикове у Приједору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно тако

24.11.2020 14:52

Господја са два лица. Слаткорјецива. Таквих се цувати треба.

Name

Протјерати

24.11.2020 15:06

Протјерати одмах из странке

Name

Мика

24.11.2020 14:46

Маја је играла искључиво из личне сујете и каприца. Знала је врло добро да нема гласове ни за друго место, а о градоначелничкој позицији није размишљала. Тако је то. Женско ко женско. Ишла је из ината. Напунили су јој главу и ево који је резултат на крају. За Мају одличан јер Маја размишља у првом лицу једнине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.11.2020 16:56

Не видим у чему је проблем. Народ је хтио промјене и у Бањалуци,и у Бијељини,и у Броду,и у Модричи али исто тако и у Приједору. Свима који заслужују треба дати једну а највише двије шансе тј.мандата и шут карта. Чему избори ако ће једни те исти владати па таман да су најбољи????

ОДГОВОРИТЕ
Name

100 %

24.11.2020 17:32

Проблем је што се избори краду

Name

Павке

24.11.2020 19:37

Ја сам у мировни немам са тим ништа

ОДГОВОРИТЕ