У Србији на снагу ступају нове мјере против короне

У Србији од вечерас, па у наредних 10 дана на снази ће бити нове мјере Владе Србије, донесене ради спречавања ширења вируса корона.

Србија 24.11.2020 | 09:09
У Србији на снагу ступају нове мјере против короне

Осим већ постојећих мјера, које се односе на обавезно ношење заштитне маске и физичку дистанцу, уведене су и нове које почињу с примјеном од вечерас у 18 часова.

Нове мјере предвиђају скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима, позориштима, биоскопима и другим установама културе, као приређивачима посебних и класичних игара на срећу.

До 21 час могу да раде продавнице и други малопродајни трговински објекти, све радње у тржним центрима, бутици, фризери, као и поште, банке, осим оних смјештених у тржним центрима.

Неограничено ће моћи да раде апотеке, бензинске пумпе, али само за продају горива, као и угоститељски и други објекати који врше доставу хране.

Нове мјере подразумијевају обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама гдје се не могу избјећи међуљудски контакти, као што су пјешачки прелази, аутобуске станице.

Такође, предвиђена је забрана окупљања више од пет особа у затвореном и на отвореном простору.

Од ове мјере су изузете радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта минимум четири метра квадратна по особи.

Предвиђен је и рад од куће за све запослене код којих то радни процес допушта, као и појачана контрола у превозу ношења заштитне маске, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Поред градског превоза, контрола ће бити појачана и у случају кућне изолације, кућног карантина, односно самоизолације, као и свих осталих противепидемијских мјера које су на снази.

Кућна изолација се прописује као противепидемијска мјера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтијева лијечење у болници, преносе београдски медији.

Што се тиче промјена у образовним установама, школска настава могла би, због погоршања епидемиолошке ситуације, такође у наредним данима да претрпи одређене измјене, али сигурно је да потпуно обуставе неће бити, већ ће се настава обављати на даљину, односно онлајн.

Уколико буде усвојена мјера о селективном преласку на онлајн, она ће бити орочена на 10 или 15 дана.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

24.11.2020 08:15

Како разумјети овакав текст, те тржни центри могу да раде па не могу да раде и у круг само! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.11.2020 09:34

како не разумијеш, тржни центри не могу да раде али могу продавнице у тржним центрима:::)))

Name

Ре ре

24.11.2020 16:50

Сад мени објасни ста је то трзни центар који не смије да ради.

Name

Добој

24.11.2020 23:11

Народ га цека на зицер. То це му и бити ?

Name

Андриц

24.11.2020 11:43

Ста реци,а не заплакати.Умјесто да се радно вријеме растезе,да људи имају висе времена за обављати неке ствари,они сузавају то вријеме,и тјерају људе да се групису.Браво за ретардирани мозак коме ово пада на памет....

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

24.11.2020 11:50

Кафићи и угоститељски центри су били мјесто за растурање дроге, а сад за ширење ЦОРОНЕ. Разлика је у томе што се дрога плаћала. а корона се шири џаба. Они који не могу без забаве и пића и других уживања наћиће начина да се друже и шире корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

24.11.2020 19:35

Хоће ли бити уведе нове мијере за БиХ Мислим да би требале исте мијере да се уведу за БиХ. И требају се школе одвијати као настава на даљину јер све се више људи заражују и умиру.Требамо чувати нашу дијецу и наше људе.

ОДГОВОРИТЕ