Бајденов тим: Вучић познаје државног секретара

Новоизабрани председник САД Џозеф Бајден изабрао је Ентонија Блинкена за државног секретара, саопштио је Бајденов тим.

Свијет 23.11.2020 | 21:40
Бајденов тим: Вучић познаје државног секретара

"Под администрацијом Бајден-Харис, америчку националну безбедност и спољну политику водиц́е искусни професионалци спремни да врате принципијелно вођство на светској сцени и достојанствено вођство код куц́е", наводи се на објави званичног налога Бајдена и Камале Харис на Твитеру.

Џејк Саливен ће бити саветник за националну безбедност, а Ејврил Хејнс директор националне обавештајне службе, пренео је Ројтерс.

Алехандро Мајоркас ће бити на челу министарства унутрашње безбедности, а Линда Томас Гринфилд амбасадор у Уједињеним нацијама.

Ентони Блинкен је још један званичник Вашингтона добро познат Београду. Он је више пута био саговорник председника Александра Вучића, из периода када је обављао функцију заменика државног секретара у администрацији Барака Обаме, док је потпредсеник САД био Бајден.

Први њихов забележени сусрет одиграо се у јуну 2015. године, када је Вучић као премијер Србије боравио у Вашингтону.

Вучић и Блинкен разговарали су тада о подршци САД, европском путу Србије, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином и спољнополитичким активностима Србије и Вучић је нагласио неопходност политичке подршке САД евроинтеграцијама Србије и додао да је доста учињено на очувању мира и стабилности у региону.

Вучић је Блинкена обавестио и о економским реформама које се спроводе у Србији и позвао га да посети Србију.

Блинкен је у том сусрету истакао да ће САД да охрабре Европску унију да што пре отвори поглавља са Србијом и изразио је задовољство личним залагањем и улогом Вучића у региону, као и радом српске владе.

Блинкен је том приликом рекао да је све што је до тада учињено довело до ближе сарадње Србије и САД и поздравио је економске реформе и нагласио неопходност већег присуства америчких инвеститора у Србији.

Вучић и Блинкен су се састали и у септембру 2016. године у Њујорку, када су разговарали о односима две земље, дијалогу са Приштином, али и о економским реформама Владе Србије.

Према саопштењу с тог сусрета, Вучић је рекао Блинкену да ће Србија учинити све како би се одржала стабилност Западног Балкана, која значи и економски просперитет свих земаља.

Током тог разговора, Блинкен је истакао да је веома важно да Србија као кључна земља региона настави свој европски пут јер то доприноси напретку целог региона.

Он је такође тада пренео Вучићу "поздраве потпредседника САД Џозефа Бајдена" и његову поруку да је "изузетно задовољан посетом Србији", у августу те године.

Блинкен и Вучић су се састајали још неколико пута, о чему сведоче фотографије тих сусрета.

Блинкен (58) је иначе био и на месту заменика саветника за националну безбедност у Обаминој администрацији.

Радио је у Савету за националну безбедност и у администрацији Била Клинтона, пре него што је постао шеф особља за Комитет за спољне послове у Сенату САД, када је Бајден био на челу комитета, а кратко време радио је и као саветник за безбедност тада потпредседника Бајдена.

У његовој службеној биографији стоји да је радио као заменик амреричког државног секретара од 2015. до 2017. године и заменик саветника за националну безбедност пд 2013 до 2015. године у администрацији Барака Обаме.

Такође, претходноје радио као виши званичник у Центру за стретешке и међународне студије, као шеф особља у одбору сената за спољне послове од 2002. до 2008, а био је и члан председничке транзиције Обама - Бајден од новембра 2008 до јануара 2009. године.

Од 2009. до 2013. године Блинкен је био заменик помоћника председника и саветник потпредседника за националну безбедност.

Од 1994. до 2001. године био је члан Савета за националну безбедност, а у периоду од 1994. до 1998 радио је чак као специјални помоћник председника Савета и виши директор за писање говора.

Од 1999. до 2001. био је специјални помоћник председника Савета задужен за европска и канадска питања.

До 2008. године радио је као директор особља у америчком Одбору за спољне послове при Сенату да би тада радио као члан тима за транзицију Обаме и Бајдена.

Бивши државни секретар САД Џон Кери биће на челу тима за борбу против климатских промена у тиму изабраног председника Џоа Бајдена, саопштио је данас Бајденов транзициони тим.

Кери је био један од најзаслужнијих за Париски климатски споразум потписан 2015. године, пренео је ЦНН.

Осим што је био државни секретар од 2013. до 2017. године, у време док је председник био Барак Обама, Кери је дуго био сенатор из Масачусетса, а био је и кандидат демократа на председничким изборима 2004. године, међутим тада је победио Џорџ Буш.

Нови државни секретар САД биће Ентони Блинкен.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БејХа

23.11.2020 21:16

Ко год да буде и како код да окренемо за колонију постоји само један те исти програм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.11.2020 21:58

знаци од 2015, Србија не да није напредовала према ЕУ, него је и назадовала свим својим поступцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗ@БЛ

24.11.2020 07:27

Објасни?

Name

КИКИ

23.11.2020 22:49

ДОЛАЗЕ ПОСТЕНИ ЉУДИ , ДИВЉАЦИ ПОПУТ ТРАМПА , ДОДИКА И СЛИЦНИХ КОНАЦНО ТОНУ У БЛАТО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мираисса

23.11.2020 23:02

Е чуј молим те познаје га... Па и ја познајем и Трумпа и Бидена, али никакве користи. Није довољно неког познавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

24.11.2020 01:10

ТРАМП - ОДЛАЗЕЦИ ПРЕЦЕДНИК АМЕРИКЕ ЦЕСТИТАО ДОДИКУ ДАН ДРЗАВНОСТИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ . КАКО ЛИ ЦЕ МУ ЈОС БАЈДЕН ЦЕСТИТАТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

24.11.2020 05:35

ГАМЕ ОВЕР ИЛИ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

24.11.2020 05:42

Цуј Вуциц познаје некога... као да то прави неку разлику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.11.2020 06:53

То што га он познаје лично,имаће вјероватно од тога и личну корист,а народ баш никакву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

него

24.11.2020 23:08

овоме це поклонити цизме сигурно,па зима је а и веце су од опанака

ОДГОВОРИТЕ