Може ли БиХ поднијети ново велико кредитно задужење?

Савјет министара Босне и Херцеговине затражило је од Међународног монетарног фонда 1,5 милијарди марака. Сазнајемо да су преговори тек почели и још нема усаглашених ставова ММФ-а и бх. званичника. Економисти упозоравају да ново задужење представља опасност по све грађане Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 23.11.2020 | 07:51
Може ли БиХ поднијети ново велико кредитно задужење?

Потенцијално ново задужење Босне и Херцеговине од милијарду и петсто милиона конвертибилних марака Савјет министара правда пандемијом корона вируса. Још нису утврђени услови за добијање новца, потврђено је за БХРТ у ММФ-у.

"Власти су затражиле ЕФФ (Фонд за проширене аранжмане ) у вриједности од 750 милиона евра. Услови који се вежу за добијање новца још увијек нису финализовани",, рекао је Андреw Јеwелл, резидентни представник ММФ-а у Босни и Херцеговини.

Предсједавајући савјета министара Зоран Тегелтија данас није био доступан за детаље ових преговора. Из Дирекције за економско планирање Босне и Херцеговине тврде како БиХ има одрживи дуг све док је испод 60 посто од БДП-а. Стручњаци се томе противе.

"Земље у развоју, попут Босне и Херцеговине, могу се задужити максимално до 35-40 посто од свог БДП-а. Ми смо тренутно у тој скали и налазимо се вец у презадужености јер немамо привреду", навео је Драшко Аћимовић економски стручњак.

С милијарду и по Босна и Херцеговина би досегла скоро 50 посто задужености од БДП-а.

"Ово је питање живота и смрти за грађане Босне и Херцеговине. Не треба им дозволити да то ураде. Нека смање своје трошкове, нека смање своје плате, нека зауставе криминал и корупцију. И биће довољно новца унутар БиХ да се испуне реформе и са испуњеним реформама да се онда задужујемо", казао је Драшко Аћимовић економски стручњак.

Иако бх. политичари покушавају наћи нова средства за помоћ, не планирају смањити своје плате које су од три до пет пута веће од просјечних. Не планирају распродати силне возне паркове међу којима се налази и неколико хеликоптера. Задужење је најлакше рјешење, сматра Павловић.

"Сматрам да, с једне стране, овако гломазан јавни апарат, који је углавном окупиран људима који су везани за партију, странке или родбинске везе, а који објективно не даје добар резултат … било би идеално да не добијемо кредит јер онда би се стварно почели бринути за економију", истиче Зоран Павловић, економски стручњак.

"Било какво додатно задуживање код Међународног монетарног фонда нема смисла уколико се не спроведу нужно потребне структуралне реформе које се прије свега тичу реконструкције фискалног система, дигитализацију, односно дигаталне трансформације наше економије и посебно реконструкције великих социјалних система, нарочито реконструкције здравственог система који је сада под тешким притиском усљед постојеће ЦОВИД кризе", навео је Адмир Чавалаић, економски стручњак.

Економисти су сугласни да, када би дошло до реформи јавних набавки које су, наводе, детектиране као извор криминала и корупције, могло би се уштедити довољно новца за проведбу осталих реформи, након чега би задужења била итекако прихватљива.

(БХРТ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дф

23.11.2020 07:30

Медјународни моцници су направили Бих по своме интересу. Владе и водје поставили су они, опет по њиховој земљи. Они дају кредите које назалост враца глупи народ. Опет за њихове интересе. Кога јос брига мозе ли Бих издржати задузење!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.11.2020 10:40

ММФ јесте циљ да се сто висе задузе погледај на yоутубу економске убице дзо перкинс и слицне видео где се објасњава као ради ММФ На крају це узети све ресурсе природне себи суме ,ријеке,земљисте ,приватну имовину куце земљу,станове итд То је класицно поробљавање

Name

ре

23.11.2020 11:14

Узеће нам све за кредите, за безвредам папир, али по цени коју они одреде. Остаћемо без свих природних ресурса, без инфраструктуре, без електрпивреде, и свега што је остало на земљи и под земљим са каматама на узете кредите. То је цена коју ћемо морати платити зато што су буџетари лагодно 20г примали безбразно високе плате док су радници радили за 400-500КМ тешке послове.

Name

ре

23.11.2020 11:16

Нек само саљу има ко да их спраси Додик,Спиркан ,Тегелтија и остала братија и тендер мафија има да плане ко на ватри

Name

Ре

23.11.2020 11:21

И требају узети кад глупи народ тако хоце и гласа за људе који све унистисе и задузисе.

Name

д

23.11.2020 07:54

Немојте им отимати кредите, шта ће радити ако не троше наше паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

23.11.2020 09:33

Само додигу дати јос 1,5милијарди км, и има да их нема.

Name

ре

23.11.2020 11:18

Ста је за њиха 1,5 милијарде па то они спрасе ко добар дан,тендер овде тендер онде и оде док казес кекс 50 милијарди нек саљу то це бити довољно за 3 мјецеса

Name

Борис

23.11.2020 08:00

Ако за сваку КМ не буде прецизно дефинисано и контролисано гдје ће се потрошити, оде тај новац додику, бакиру, човићу и њиховим тајкунима и рођацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

23.11.2020 08:37

Тегелтија, цлан Додикове секте, и незна ниста друго осим подици кредит. Тај је неспособасн да опорави привреду па зато и узима кредите. Унистио је све банке у РС, обицни зликовац и сељацина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

23.11.2020 08:48

Да имало имају обзира према овом народу, ММФ не би требао дати кредит овој мафији, па нека мафија гледа шта ће онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надам се

23.11.2020 08:51

да неце добити кредит, јер це тиме поцети конацно да падају маске!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.11.2020 10:35

Ако БИХ дизе кредит онда и БИХ треба то употријебит и улагат у привреду у цитавој дрзави, а не да дијели ентитетима и дистрикту да располазу с тим. Ентитети це крпит рупе, поготово Српска, ниста се од тога неце видјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

23.11.2020 11:05

Није проблем задуживање него ненамјенско трошење. Они се задуже а нејвећи дио тог новца оде политичким манипулантима који су на власти. Сви ухљеби су запослени у државним фирмама, органима управе итд..новац се из буџета пребацује њима за плате, па обавзни регрес (470 км), па топли оброк ( 15км /дн), па долазак на посао 100% износа карте, па одвојени живот па кориштење свих здравствених ресурса, ми плаћамо да бисмо обавили љекарске претраге а они то раде у државним установама, школују дјецу о трошку државе, из буџета финансирају странке и религијске установе итд...од 1,5млрд они ће појести барем 1 млрд а да је нећемо ни видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неби ни добили

23.11.2020 14:18

Да није ненамјенско тросење. Ја како би постали колонија?! Није проблем настањцати папира за ту сврху, зар не!

Name

Ја ста

23.11.2020 14:19

Оцекујес од монтиране владе, да ради у интерwсу народа мозда и да за фо добије награду? !

Name

Антиса

23.11.2020 11:39

Наравно да мозе. Овце се за сисање. И кад се не могне отплатити на ред долазе уцјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

23.11.2020 16:02

Сваста! БиХ годинама подноси СНСД, СДА, ХДЗ, засто је њој јос једно задузење?

ОДГОВОРИТЕ