Миротворац међу људима, прије свега, међу Србима

Наш патријарх Иринеј био је дјелатни свједок свих ријечи јеванђеља, човјек мира, оваплоћење мира, мироносац и миротворац међу људима, а прије свега, у сопственом народу, истакао је епископ бачки Иринеј у бесједи, у оквиру литургије над одром почившег поглавара СПЦ.

Србија 22.11.2020 | 15:36
Миротворац међу људима, прије свега, међу Србима

Владика је навео да су многи били спремни да олако осуђују и пресуђују другима, па су тако црква и патријарх Иринеј били понекад изложени неправедним судовима и осудама.

Неки су, каже, на своју и нашу срамоту, говорили и писали да патријарх није довољно савремен и да нема осјећања за савременог човјека, други да је ригидан и да показује нетрпељивост коју приписују и читавој цркви, а трећи како је сувише попустљив и спреман на компромисе, чак и на „труле компромисе“.

– На срећу, ништа од свега тога није истина, зато што је наш патријарх Иринеј, како му је и име гласило, оно које је добио на крштењу, али и потоње монашко, био човјек мира, оваплоћење мира, мироносац и миротворац међу људима, хришћанима, међу народима, а прије свега у свом сопственом народу, чији је духовни отац био у посљедњих 10 година – рекао је епископ бачки.

Он је навео да је патријарх Иринеј био предстојатељ цркве у времену које није нимало лакше од ранијих, а све је то, каже, он морамо да преживи и у свему томе да пружи истински светосавски и косовско-лазаревски одговор на сва питање и искушења.

– Зато је и био омиљен код огромне већине људи, прије свега код људи са духовном и црквеном свијешћу и савјешћу. Сви су разумијевали његову доброту, не само људски, већ јеванђељску, коју је његова личност зрачила – рекао је владика Иринеј,

Истакао је да је преминули поглавар СПЦ на сва неразумијевања умио да узврати пажњом, добротом и добрим дјелима, управно према онима који су му наносили неправду.

– Био је у односу са свима, са другима неправославнима, и нехришћанима, у сваком сусрету, искрен, отворен, добронамјеран и са истом добротом и љубављу их је примао и разговарао. О томе свједоче и бројни изрази саучешћа – рекао је еписком бачки.

Владика је цитирао двије реченице, како је рекао, спрских интелектуалаца, „представника стварне, а не лажне интелектуалне и кутурне елите“, који у патријарху Иринеју навели:

– Његова мекоћа је била његова снага, а његова уздржаност – његова мудрост. Мирна рука патријарха Иринеја је, без реторике и помпе, чврсто држала кормило наше цркве, гледајући да никад не заборави српску државу и да се никада не одрекне српског народа и нашег светог Косова и Метохије – рекао је епископ бачки и додао да је за то имао пуну подршку свих у цркви.

Владика бачки је примјетио и да се данас у свету говори, „виче и кличе“, пише и објављује о миру, док истовремено, мир, ни спољашњи као одсуство ратовања, а поготово унутрашњи, духовни мир – као да никада није био удаљенији од човјечанства, па нажалост ни од православних хришћана.

– То је зато што људи заборављају основу истину, да је мир међу нама и у нама немогућ ако нема мира са богом, који је, како каже апостол Павле – мир наш – рекао је владика.

Како је рекао, он је мир наш, јер је он онај који нас људе, и једне и друге, саставља у једно, разрушио је ограду гријехова која раздаваја. Он од свих нас ствара једног новог човјека, не укида ниједну нашу појединачну личност, већ отвара перспективу и могућност да свако од нас, у цркви узраста у благодатне богољуде.

– Наш патријарх, чија се душа заједно са нама моли данас, спремајући се за блажени пут којим свака душа иде, растављајући се од тијела, својом личношћу је био дјелатни свједок свих ријечи јеванђеља – рекао је епископ бачки Иринеј.

Закључио је да је његова мекоћа била његова снага, а да је његова уздржаност била његова мудрост и на крају додао “Он није умро, он спава”.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар