Предсједник Русије открио зашто није честитао Бајдену

Русија чека крај унутрашње политичке конфронтације у Сједињеним Америчким Државама, нема никакве позадине у питањима честитке побједнику на предсједничким изборима у САД, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Свијет 22.11.2020 | 15:10
Предсједник Русије открио зашто није честитао Бајдену

Желим да вас увјерим: не постоји никаква позадина – нема везе да ли нам се неко свиђа или не свиђа – ми само чекамо крај унутрашње политичке конфронтације – рекао је Путин за телевизију Русија 1, говорећи о честитки побједнику америчких предсједничких избора.

Руски предсједник додао је да у овоме нема никаквих проблема за Русију, а да чисто формалне ствари “треба радити у складу са устаљеном праксом и правном страном ствари”.

– Не постоји скривени мотив и ништа што би било необично или би могло бити основа за даље урушавање наших односа. То је чисто формална страна ствари – објаснио је руски лидер.

Он је додао да Русија поштује и актуелног америчког предсједника Доналда Трампа и кандидата за ову функцију Џоа Бајдена.

Путин је истакао да ће Москва сарађивати са сваким америчким предсједником који добије повјерење америчког народа, али да резултати избора морају бити сумирани на легалан начин.

Предсједник Русије сматра да амерички изборни систем има проблема, али да је то унутрашња ствар Американаца, а не Русије.

– Сасвим је очигледно – то је јасно свима у свијету – чини ми се да је Американцима јасно да постоје проблеми у америчком изборном систему -рекао је он.

Додао је да је то сада то широко познато чак и широј јавности…

– Кандидат који побјеђује у некој држави добија гласове свих електора. Рецимо да их има двадесет. Освојио је 11, али узима свих 20. Али дешава се да иза ових електора буде мање бирача – објаснио је он.

Тако се, према Путину, у историји САД већ три пута десило да предсједника бира велики број електора, а иза њих је мањи број бирача.

– Зар је то демократски? По мом мишљењу, питање је очигледно. Али не говорим ово да бих стигматизовао амерички политички систем или изборни систем. То је учињено давно. Како ми је раније рекла једна америчка колегиница: ‘навикли смо на то’. Тако се развила пракса. Да ли је тамо потребно да се нешто промијени или не, није наша ствар – рекао је Путин.

Он је нагласио да је то унутрашње питање Сједињених Америчких Држава.

 -То је ствар самог америчког народа и њихових представника у парламенту, посао предсједника, америчког народа, ако су задовољни – па, забога. Али то, наравно, никоме не даје за право да упире прстом у недостатке у другим политичким системима, укључујуц́и изборни закон. И, иначе, у другим областима. Увијек се противимо мијешању у наше унутрашње ствари. Заправо, као што то раде и исти ти Американци.

Покушајте тамо да посматрате изборе. На мање од седам метара, или чак и даље, не пуштају посматраче. Таква је пракса. А на неким местима, кажу, чак застрашују тужиоцем. Оне који се петљају са провјерама или запажањима чак плаше покретањем кривичног поступка. Ми то видимо, знамо, али тако је код њих, то је њихова ствар -објаснио је Путин, пише Спутњик.

Предсједнички избори у САД одржани су трећег новембра. Према прелиминарним подацима, кандидат Демократске партије Џо Бајден освојио је довољно гласова електора да постане предсједник Сједињених Америчких Држава. Трамп то оспорава на суду, који за сада нису стали на његову страну.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Деда

22.11.2020 16:02

Како паметан одмјерен и стрпљив цовјек. Док је њега на планети це бити мир а богами када он оде?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна Путин

22.11.2020 16:20

да ће Трамп бити побједник.

Name

2020 Приме тиме

22.11.2020 17:18

Да. Времена када разум влада, често су и с миром, а живост иде својим лаганим ритмом. Времена када разума фали углавном се тестирају законима природе. Најбољи примери су у свемиру и микрофизици живих бића, кад се у то не дира зна како, програм и част.