Станивуковић за Тањуг: Побједа у Бањалуци је увод у промјене у Српској

Побједа у Бањалуци увод је у промјене у цијелој Републици Српској, увјерен је новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Република Српска 21.11.2020 | 16:33
Станивуковић за Тањуг: Побједа у Бањалуци је увод у промјене у Српској

''Ова побједа се у Бањалуци чекала 22 године. За то вријеме Бањалука није изродила ново лице, ни нову политику као алтернативу владајућој политици у Републици Српској, због чега ова побједа носи епитет историјске и представља увод у промјене које су неминовне на општим изборима за двије године'', каже Станивуковић у разговору за српску агенцију Тањуг.

Истиче да је очекивао побједу на локалним изборима у главном граду Српске, јер су, каже, грађани годинама чекали да акумулирано незадовољство политиком Милорада Додика ''претворе у повјерење'' према новом лицу у политици.

На питање да ли су Бањалучани истовремено гласали и против досадашњег градоначелника Игора Радојичића, кадра из Додикове СНСД, и начина на који је водио град, Станивуковић одговара да је пораз Радојичића посљедица његове везаности за један систем, али недовољне храбрости да се одупре систему који је, каже, годинама уцјењивао и малтетирао грађане.

Сматра да је Радојичић поражен јер је ћутао на корупцију и неодговорно се односио према нерасвјетљеним убиствима у Бањалуци, што су грађани, каже Станивуковић, разумјели као саучесништво и одобравање.

''Радојичић се ограђивао да нема надлежност да се бави убиствима, што је чињеница, али то треба да брине оног ко води град. Бићу градоначелник који ће превазилазити надлежности, али не да бих се правио важан, већ зато што је моја дужност да бринем и да друге институције вучем за рукав, ако не реагују'', каже Станивуковић.

Поруке Додика о тешкоћама са којима ће се суочити новоизабрани градоначелник, будући да у градском парламенту већину има Додикова СНСД, Станивуковић је, како наводи, разумио као пријетње и неодговорно понашање, те подсјетио да члан Председништва БиХ нема никакве ингеренције на територији Бањалуке.

''Умјесто да на тој позицији будете државник, пријетите санкцијама највећем граду у Републици Српској само зато што вам се не допада градоначелник који је изабран'', наводи Станивуковић.

Сматра да такве пријетње додатно отежавају народу који је, каже, годинама оптерећен економским и социјалним проблемима, тренутно и здравственим, и који још носи ожиљке из посљедњег рата.

На Додикове поруке Станивуковић је, каже, одговорио "помирљиво`` и ``отворио врата сарадње`` приједлогом да начелници и директори предузећа у Бањалуци, који су добро радили свој посао, послије спроведене ревизије, остану на функцијама.

"Пружио сам руку и свим одборницима, без обзира на страначку припадност, да заједно радимо, да не гледају Бањалуку само кроз мене, него кроз све нас заједно. Спреман сам и да наставимо квалитетне пројекте, а има их, које је започео Радојичић'', каже Станивуковић.

Он, међутим, критикује претходну власт да нема резултата у привреди, довођењу инвестиција, отварању нових радних мјеста, што ће, најављује, бити приоритети нове градске управе кроз регионалну сарадњу, прије свега са Београдом и Владом Србије.

''Србија је посљедњих година помогла РС са више од 60 милиона евра. То је буџет Бањалуке, па онда може да се разумије колики је значај те помоћи'', наводи Станивуковић.

Наглашава да је наставак сарадње и јачања ''братских и пријатељских веза'' са Београдом и Србијом императив за сваког градоначелника Бањалуке.

'Заинтересовани смо да преузмемо позитивне праксе из Београда у рјешавању проблема вртића, бројних инфраструктурних и комуналних проблема... Ако наши односи могу да се побољшају, а увијек може боље, чинићемо све напоре у том правцу'', поручује Станивуковић.

На питање како види то што је Бањалука изабрала ново, младо лице за градоначелника, док ће Сарајево, по свему судећи, водити Богић Богићевић, високи функционер из бивше СФРЈ, Станивуковић одговара да будућност није у младим, већ поштеним људима, да он пристаје једино на подјелу на поштене и непоштене политичаре и да је то кључно за оба града.

''Не бих ником замјерао због година, не оправдавам ни ако се мени замјера. Године не треба да буду детерминанта онога што могу да урадим, а млад човјек може много тога, што ћу и доказати. Али, и људи са 50, 60 или 70 година могу да имају невјероватно енергију, видјело смо то на примјеру америчких избора'', указује Станивуковић.

Упитан за даље амбиције у политици, Станивуковић каже да се његов политички ангажман не би завршио да је исход избора у Бањалуци био другачији, те да ће наставити да се бави политиком .

''Моја жеља је да стасам у државника, а то је неко ко воли народ, док политичар брине само о изборима. Желим да бринем о народу и то је за мене виши циљ, животна мисија. Мој стриц, чије име носим, положио је живот за РС и одатле креће та нит у коју је уткан мој дугорочни пут и посвећеност да чиним најпозитивније за своју отаџбину и свој народ'', каже Станивуковић који је на изборима био кандидат Партије демократског прогреса.

Најављује да ће у наредне двије године активно учествовати у политичким процесима у РС, прије свега вођењем Бањалуке, али и кроз афирмацију нових лица ''за нове побједе'' на општим изборима за двије године.

На констатацију да поједини аналитичари праве аналогију између њега и црногорског политичара Дритана Абазовића, Станивуковић одговара да су им заједничцки младост, полет и занос и то што су се у тешким, али различитим условима, борили против ``сличних диктаторских система``.

За Абазовића каже да је поштен човек који није спреман на непринципијелне договоре зарад функције у чему су, каже Станивуковић, такође слични.

''Међутим, када се дубље у анализира, виде се разлике међу нама, прије свега, идеолошке. Иако је обојици човјек средиште политике, мој нагласак је на родољубљу и патриотизму, док тих емоција и изражајности скоро да нема код Дритана, који је потпуно грађански опредјељен'', објашањава Станивуковић.

Истиче да ће пружити руку сарадње сваком квалитетном младом човеком, не гледајући потенцијалне разлике - страначке, верске, националне или државне.

''Желим да градим мостове који ће Бањалуку спајати са сваким градом у Републици Српсккој и БиХ, у нашој матици Србији, али и шире, са Загребом, Љубљаном, Подгорицом. . .

(Тањуг)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Бањалучанка

21.11.2020 15:52

Пуна подршка млади човјече, доста нам је ових старих демагога који говоре све је у реду и све је стабилно а раде само за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

21.11.2020 16:32

Још да се пробијеш на РТРС ...

Name

РЕ

21.11.2020 16:35

Драшко, народу и борцима треба дати мимо мизерни примања на крају године још једну плату и пензију, уз неке још олакшице животне у току године у РС , а то код бурле хапароша није никада било у РС, зато је изгубио БЛ и БН.

Name

ре

21.11.2020 16:48

Овој држави требају двије промјене:1.забрана приватних факултета и школа 2.обавезан конкурс при запошљавању са укинутим интервјуом који је пристрасан у корист кандидата са везом. Свака прича о промјенама без тог је демагогија.Промјена људи није промјена већ промјена система.

Name

@ре

21.11.2020 19:50

За вашу информацију, 90% најбољих факултета на свету су приватни. Није проблем у факултету него држави која не врши ( не жели да врши) контролу тих факултета. Нагледао сам се ја на државном факултету татиних и маминих синова који су дипломирали, а срео сам их три пута на факултету. Треба стати за врат корупцији и непотизму. На жалост, потпуно сте у праву и за запошљавање, нагледао сам се и кандидата који су били најгори на тестирању, а најбољи након интервјуа???

Name

За @ре

22.11.2020 08:20

Потпуно дијелим ваше мишљење. Студирала сам на државном факултету и гледала како студенти полажу испите преко пушкица, бубица, слушала студенте како се хвале да су испите положили и све преписали! Послије када дипломирају шта је ту више битно, шта може бити мјерило кандидатима који конкуришу за посао одавно не знам, али сматрам да завршен факултет то више није кад чак и најбољи су доста подлегли таквом завршавању факултета. Ајде сада будите карактер и објавите овај коментар.

Name

БОБА.

22.11.2020 09:47

Браво за све медије у СРБИЈИ који су имали интервију са Драском Станивуковицем .Он је искрен и млад сто је најбитније није тровац народа.Све најбоље.

Name

Зага

21.11.2020 16:14

У испуњење свих Драскових обећања народу чврсто вјерујем,као што сам била сигурна у његов тријумф на дан избора у РС.Младост,полет и енергија у комбинацији са поштењем,патриотизмом и цовјекољубљем,предуслов је свих успијеха,које ти од срца желим.Зивио нам, Драшко,и био нам звијезда водиља што дуже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.11.2020 20:11

Само ако повећа плате и пензије моћи ћу признати да живим боље.Ништа од фабрике и сл.инвестиција ако ћемо опет радити за 500 КМ,а за нормалан живот ми треба бар још толико.Никада нисам волио помпезна обећања,али ето видјећемо.Сви смо свјесни у како биједној држави живимо па је пред нама да се увјеримо шта ће то он урадити.

Name

Ре Драган

22.11.2020 07:23

Не може само један човјек да отвори фабрике и да запосли све незапослене, мора да има добар тим око себе и народ који хоће да ради и да бира бољи живот. По твом коментару ти би да све буде готово сервирано, не иде то тако.

Name

Ништа ја не тражим сервирано

22.11.2020 11:25

Радио сам увијек и радићу ал ето кад толико обећава,мислим да је прави моменат да се каже да је повећање плата бар онима који имају испод 1000 КМ, и пензија, бр.1.То је једино што нама може помоћи да боље живимо.Ја говорим за себе,а ти очито за себе,али оваквих као ја је највише.Узимам позајмицу за Славу,о чему ти пишеш.Доста демагогије а живот нам прође.

Name

Боки

21.11.2020 16:22

Тако је Драшко. Доле лоповлук, тиранија, једноумље, издаја, кукавичлук, лаж, обесправљеност и подаништво. Смрт фашизму слобода и напредак народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре драган

22.11.2020 06:41

О пензијама не одлучује градоначелник, него Влада

Name

Драган

21.11.2020 16:27

Овај це секти доци главе, кад је знао како побиједити за градонацелника онда зна и како изаци на крај с том сектом. Ово је поцетак накарадног криминалног система који је Миле направио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 22:17

Пази да се не разочараш.Запамти да јака власт себи прави опозицију.Запитај се чији је човјек овај Драшко ? Изненадићете се кад сазнате. У политици вам је све контра од онога што вам се сервира. УПАМТИТЕ ТО ДОБРО !

Name

Бања Лука

21.11.2020 16:30

Сада ти ријеси убиства и поцни борбу против корупције јер како ти казес Радојциц је на то све сутио пуна подрска за Драска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенција

21.11.2020 16:39

Тањуг агенција је најважнија државна агенција у региону. Овај интервју указује да је наш Драшко постао нови лидер и да ће имати сјајну сарадњу са званичним БГД. Браво за Србе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зел

21.11.2020 16:45

Само напријед без стајања да срушимо ово зло што нас гуши годинама! Гази бурлавог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравоооо

21.11.2020 16:51

Тако је доста више тортуре лицемјерја једноумља и бахатости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребренко К.

21.11.2020 17:02

Само храбро до коначне побиједе, упорним радом и коалицијом са Нешићем побиједа је јако близу. У Фочи је СНСД - побиједио убједљиво али зна се на који начин и како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

21.11.2020 17:15

Драску и његовом тиму,много сте јаки???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа ново

21.11.2020 17:57

У свим мањим градовима и општинама снсд је побједио уцјенама,пријетњама и куповином гласача.Лако је сасиротињом мснипулисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

21.11.2020 20:49

Истина гола

Name

Бањалука

21.11.2020 18:24

Много смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБО

21.11.2020 18:30

РТРС је приватизована од стране снсд али НИЧИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ И ПРИМИЧЕ WЕ КРАЈ свим непоштеним и халапљивим снсд-овцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

22.11.2020 08:04

Плацајте претплату, ако не припремите јрдно мало прасе

Name

Браво!

21.11.2020 19:49

Омогуцити прилику најобразованијим из свих обласи! Требају нам експерти који иза себе имају:резултате и одговарајуце референце,коректан однос према запосленим,позитивно пословање.Санкционисати идиоте који врсе мобинг у ЈП и установама,подметањем анонимних писма,пласирајуци лази и неистине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

22.11.2020 08:05

Тацно има и медју СНСДовом кадру, много сколованих, вредних и постених људи...

Name

Мичко

21.11.2020 23:08

А сад на посо,доста приче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

22.11.2020 02:15

Омексо је Драшко, а било је до јуче ја цу ово ја цу оно похапсицу све Додиковце а колико видим сад их позива да сарађују заједно. Ај да видимо како ће то све изгледа. Само од неке победе ја овдје не видим несто. Победничка коалиција има непуних 20000 гласова него он што значи да су многи из коалиције издали а да нису Драшко би био данас далеко иза Радојичића.Драску једино остаје да ову коалицију разбије до 2022 г и бар половину придобије на своју страну ако мисли тад победити. А кад се виде резултати у цијелој РС фалице њему много много гласова за републички ниво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.11.2020 05:19

Завоси како ће те искористити двије године које су пред вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

војко

22.11.2020 05:29

Ниси ти способан да заврсис сколу,а камоли несто друго.Бицес непримијецен у политицком зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

22.11.2020 07:51

Зазивите господине Цајавец, Инцел, Фруктону, Витаминку, Космос, Тас и Јелсинград, пола Бањалуке је зивило и одрасло на хљебу из ових гиганата

ОДГОВОРИТЕ