Наша побједа у Бањалуци и Бијељини - "кост у грлу" СНСД-у

"СНСД, који је освојио највише манада за начелнике и одборнике, али је изгубио кључне градове Бањалуку и Бијељину. И то им је поприлична кост у грлу", рекао је он и додао да су побједе у Бијељини и Бањалуци обиљежиле протекле локалне изборе.

Република Српска 21.11.2020 | 09:29
Наша побједа у Бањалуци и Бијељини - "кост у грлу" СНСД-у

Српска демократска странка је, у односу на прошле локалне изборе, изгубила три локалне заједнице у којима је имала власт, али је добила нових најмање шест општина и градова, каже предсједник СДС Мирко Шаровић.

Уз то је, додаје, побиједила је с коалиционим партнерима у Бијељини и Бањалуци.

У интервјуу за Српскаинфо Шаровић тврди да управо из ових разлога, али не само ових, СДС има значајног разлога да буде задовољна протеклим изборима, упркос огромним изазовима с којима се суочила у протеклом периоду.

О томе ко је побједник, а ко губитник недјељних избора у Републици Српској, Шаровић каже да је ствар процјене.

"СНСД, који је освојио највише манада за начелнике и одборнике, али је изгубио кључне градове Бањалуку и Бијељину. И то им је поприлична кост у грлу", рекао је он и додао да су побједе у Бијељини и Бањалуци обиљежиле протекле локалне изборе.

"То су кључне слике које су ових дана обишле цијели регион. Ово су два највећа града и, економски гледано, најбогатије подручје Републике Српске и зато побједа опозиције јасно наговјештава и трасира пут промјена које треба да се десе за двије године", казао је Шаровић.

Упитан на чему темељи став да су резултати локалних избора само увод у оно што треба да се деси на идућим, општим изборима, Шаровић је одговорио:

- Ако су се драматичне промјене и смјена власти СНСД десиле у Бањалуци, логична су очекивања да ће се тај талас промјена проширити цијелом Српском и свој врхунац доживјети за двије године на општим изборима. Постоји потребна енергија за тако нешто, али и довољно других потенцијала да се то деси.

Што се тиче питања колико је гласова СДС освојила и колико је то више или мање у односу на претходне локалне изборе, Шаровић каже да се гласови још броје. али и ако буде мање, треба имати у виду да је на ове локалне изборе изашло 100.000 гласача мање у односу на 2016. годину.

"То ће се, логично, одразити на бројеве свих странака. Не треба занемарити чињеницу и да ће удар који је странка доживјела у Добоју и Бијељини у протеклој години имати утицаја и на укупан број освојених гласова", казао је Шаровић.

Коментаришући изјаве Милорада Додика о Бањалуци, који је рекао да ће, због побједе Станивуковића, бити заустављене републичке инвестиције у граду, Шаровић каже да је најбоље да о његовој изјави суде само грађани; то је најпоштеније.

"За мене је ова његова изјава најгора икада изговорена изјава једног политичара и најодговорније особе у земљи, са мноштвом елеменета за кривично санкционисање. Узгред, ова изјава је предмет осуде и исмијавања у цијелом региону, не само у БиХ", казао је Шаровић.

Осврћући се на чињеницу да је Бијељини побиједио кандидат СДС за градоначелника и да нема већину у локалној скупштини, он очекује да ће политичке странке у том граду ићи за изборним побједником, а то је у овом случају, како је казао, нови градоначелник Љубиша Петровић.

"Грађани су рекли шта мисле о политици Миће Мићића и СНСД у Бијељини и ту политику су казнили. Управо због тога очекујем да нови начелник искључиво на својој политици, коју је водио и за њу добио повјерење грађана, формира скупштинску већину, што је од највећег интереса за грађане овог нашег великог и значајног града".

На питање због чега имамо ситуацију да су кандидати за градоначелнике побиједили, а странке које их подржавају немају ни близу скупштинске већине, Шаровић каже да је разлога више.

"Фокус странака био је прије свега на кандидату за начелника односно градоначелника и њихову побједу, јер се изборна побједа рачуна ако је побиједио ваш кандидат за начелника. Треба имати на уму да једног кандидата за начелника у принципу подржава више политичких странака односно субјеката, а за њега гласају и многи грађани који нису страначки опредијељени, што и јесте основни смисао и кандидовања и тражења подршке грађана", казао је Шаровић.

Када су у питању односи с ДНС-ом Ненада Нешића, који је недавно напустио коалицију са Додиковим СНСД-ом, Шаровић наводи да је сарадња двије странке на протеклим локалним изборима остварена у више градских и општинских средина, али у неким срединама и није, зависно од односа и степена сарадње локалних руководстава.

"То није ништа необично, јер и с нашим старим партнером, ПДП, у неким општинама нисмо ишли заједно на изборе него смо чак и једни и други имали свог кандидата за начелника као што је, примјера ради, Костајница. Препрека за сарадњу са ДНС-ом на локалном нивоу, гдје год је то могуће, као и генерално на нивоу странака нема, нити постоје неке дилеме у СДС по том питању", казао је Шаровић.

(БН Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Кратка памет

21.11.2020 09:14

Јесте Мирко и хвала Богу да су поцели падати. Ми би били много јаци да нисмо истјеривали своје људе и распустали своје одборе на залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маде ин Цанада

21.11.2020 10:31

Да, али су наведене побједе последица резултат рада и квалитета појединца, и револта према црвеној секти, а не РЕЗУЛТАТ КВАЛИТЕТНОГ И ОРГАНИЗОВАНОГ РАДА ОПОЗИЦИЈЕ. ПОДНЕСИ ОСТАВКУ ШАРОВИЋУ, ПРЕГАЗИЛО ТЕ ВРИЈЕМЕ, КАКВУ БУДУЋНОСТ ОЧЕКИВАТИ ОД 64-годишњака.

Name

Радивоје

21.11.2020 10:32

Мозда мислис на Мицу Мицица и слицне олосе ксо Мицо

Name

за кратк памет

21.11.2020 10:57

Да нису били издајници нико их не би ни истјерао из СДС-а .Само ми реци ти истјерани из СДС-а гдје су и са киме сада политички сарађују па ће бити јасно све и мени и теби а поготову што су истјерани и још треба истјерати МИЛОВАНА ЦИЦКА БЈЕЛИЦУ па да се не осврћемо не хоће ли него када забит СДС-у нож у леђа.

Name

Мићко

21.11.2020 12:14

Хоћете ли ви наставити да се наслађујете Милиним осјећањима или ћете почети да нам показујете своје градоначелничке вјештине?

Name

Борис

21.11.2020 12:55

Ја сам мало старији, па се сјећам кад је Иванић био предлаган за мандатара да је сдс предсједник скупштине Калинић му рекао "куд си ти кренуо главати професоре". Тако да ваша љубав ће кратко трајати.

Name

За Мићка

21.11.2020 13:50

Још мало би да се наслађујемо!

Name

висе нас је

21.11.2020 09:19

Идемоооо...јако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

21.11.2020 09:45

Надам се и вјерујем да је ово поцетак краја секте и додига лопова и издајника.

Name

Краљ

21.11.2020 10:04

Само Саровиц је могао стрмоглавити Додика, мудро, стратешки...Остале ствари це се временом слагати и странка ће стати на своје ноге. Под каквим је ударима била, ово све је одлицно. И зато јос једном-капа доле Саровицу!

Name

инжењер

21.11.2020 11:10

Гдје ћете? Само се не враћајте!

Name

За Краља

21.11.2020 13:52

Јесте, браво за господина Шаровића!

Name

Рециклаза

21.11.2020 09:21

Ста цемо са толиким папцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.11.2020 09:23

Браво Саровицу, ови сто би мијењали предсједника СДС-а сваких 6 мјесеци су највеци дусмани СДС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.11.2020 09:24

Прави цовјек на правом мјесту. Саровиц риједак примјер господина у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 09:49

Саровиц је један примјеран цовјек није уцјенљив нити корумпиран ка вецина политицара ,који зиве само од преваре народа.

Name

Нада

21.11.2020 09:58

Само чисто и поштено и побједа је сигурна. Драшко, Видић, Петровић поштени, чисти, побједили, сад и странка то народу мора доказати. СДС се фино очистио, није лако било, није ни сад, али још треба сређивати кућу, нпр. Приједор је скроз нејасан, Маја је била фина, доста је и гласова однијела, но ту нешто има. Надам се да Шаровић ће добро процијенити и зашто да у Приједору не побиједи некад и неко поштен, неискварен, млад, школован, и ко не краде. Кад то успије СДС се очистио.

Name

Гарфиелд

21.11.2020 09:36

Па бас несто посебно политика и не занмаме јер вец дуго времена у овој дрзави не зивим и нити у њу улазем нити је одмазем али немо да прецути ,кад упалум компјутер избацими одма неке актуелности ,па рако јутрос видим на глас српске ,мада ја то не цитам јер то је само опис једне политицке стране ,ка и ртрс тв и то не гледам.Видим лијепо написан текст --Воља градјана у кадзама преваре.---Да тацно тако али јабих ту мало додао ..Воља народа у кандзама силе и преваре..Многи ми знамо да власт ове дрзаве сле могуце преваре су употријебили над овим народом ,над својим гласацима,они хоце сада правду да је у Добоју превара ,па јесте али од стране владајуце партије и манипуланата народом и другим градовима када није превара засто се дијеле пакетици ниста вриједни засто се дау људима паре за глас,па зар то није превара,да и није ово је корупција и криминал .Зато многи нека не насједају на глупе изјаве и писање медија само једне странке у овом слуцају снсд,а када скоро сви знамо какво су они цвијеце ,лаз превара криминал у венама све сто је погубно за ову дрзаву и овај народ...ПАЗИТЕ СЕ--

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милици

21.11.2020 14:50

Јако је фина,распитај се колико је новца узела од снсд?

Name

Миркан

21.11.2020 09:40

Е моје име,слаба ти је утјеха а о побједама боље да не причаш.Губитници овихи збора су:СДС,Милорад Додик,Драган Чавић,Мићо Мичић,Талићи разноразни и остали јебивјетри чија имена нису ни за помена.Мучи,што би рекли Далматинци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.11.2020 10:00

Неби они побједили нигдје да нису мање опстине условили ускрацењем свих помоци од владајуце странке ако она не побједи. Видет цемо за 2год гдје це побједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд

21.11.2020 11:40

Па ста се само ради у Висеграду... Људи се подијелили, а сви несрецни . Тузно стварно.

Name

Истина

21.11.2020 10:06

Морате укључити младе људе и проблеме обичних људи на терену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

21.11.2020 10:09

Радујем се и ја промјенама, али не волим шупљу причу. Симпатизер сам сдс и као таква тужна сам због пада броја гласова сдс на овим изборима. Бијељина је и била наша и не знам о чему причамо као успјеху у Бијељини. Изгубили смо скупштину у Бн, у Бл је нисмо ни освоили, можемо очекивати покушај опозива градоначелника путем изгласавања неповјерења од стране скупштина градова, тако да молим наше руководство странке, сдс, да не прича шупље приче него да се ухвати посла, како не би сдс на следећим изборима отишао испод цензуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 12:14

Нек опозове оног за којег су гласали грађани БЛ, па да видимо шта ће даље. А иду избори.

Name

Тwентy

21.11.2020 10:15

Џаба побједа у Бијељини и Бања Луци кад већину и одлуке у Градским скупштинама Бијељине и Бања Луке држе и одлучује СНСД са сателитима.Њихова је задња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

висе нас је

21.11.2020 11:42

И у Бањалуци и Бијељини це одмах народ на улицу, ако само несто крене наопако. И овај пут са подрском градонацелника.

Name

Еее

21.11.2020 13:59

Побједа ова два момка народу много значи! Рекло би се да је то вјетар у леђа, послије овог ништа више неће бити исто! Нећете ви нас више газити гмазови једни из СНСД-а! Доста је било!

Name

Снсд

21.11.2020 10:29

Лазне патриоте,лопинари. Браво за Бн и Бл,браво за опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

21.11.2020 10:30

једна ствар је постала јасна,да странке више не доносе гласове већ појединци,зато чистите редове и постављајте квалитетне људе на чело општинских-градских одбора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

21.11.2020 10:32

Свака цаст И 22 це бити јос убједљива и веца Има на пуно висе....јаци смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радио Милева

21.11.2020 10:36

Можете ви њега чувати од коментара на вашем порталу и тако стварати лажну слику али не можете променити мишљење народа које је најбитније. Народ хоће младе неукаљане људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Миркане

21.11.2020 11:39

За сваку похвалу што су млади људи добили повјерење народа , али то никако није твоја заслуга и твојих најближих сарадника . Исто као што Драшко није добио подршку захваљујући својој странци и њеном предсједнику , него искључиво захваљујући самом себи и искрено му треба честитати . Када је у питању нови градоначелник у Бијељини , он је добио повјерење народа , захваљунући томе што је народ гласао против Миће , а никако захваљујући теби , или странци , коју ти водиш . Странка коју ти водиш је прошла грозно на последњим изборима . Сама чињеница да странка коју ти водиш у Б. Луци има само једног одборника , требаш се добро замислити да ли си ти право рјешење за челника странке , а поготово се требају замислити они који се те бирали . Уопште немаш разлога да нешто тријумфујеш због тога што су нови млади људи добили повјерење народа да воде општине и градове , ако су странке из којих потичу ти људи прошли катастрофално . Само нови , млади људи , пуни енергије , неоптерећени прошлошћу , управо попут Драшка , могу добити неко побољсање странци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА 10

21.11.2020 11:57

КАПА ДОЛЕ ЗА КОМЕНТАР.

Name

Ос

21.11.2020 11:59

Мирко је сконтао да странку треба подмалдити и заиста је гдје год је могао поставио за кандидате младје људе. Јовица, Зоран, Љубиса, Маринко... све младји људи и све пибједници. Кад их стари вук усмјерава а они раде пибједа је загарнтована. Колико год треба подмалдјјвања толико треба и искуства. Цињењца је да је Мирко преузео странку у катастрофалном стању. Цињеница је да се освојених 15 опстина (колико је СДС имао прије избора) сматрало ок резултатом а да је освојено 22. Убједјен сам да це се избори у Добоју понављати и да це резултати бити драстицно другацији. Зато Миркане не одустај јос. Науци ове младје ста је политика прије него сто се повуцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А што није

22.11.2020 11:46

у Шамцу,у СДСу пуно младих,неокаљаних,а он продао гласове да погура НДПовца који не може парирати ником од ових поштених,добрих СДСоваца.Нек се стиди тога.