Опроштај од српског патријарха Иринеја, у недељу сахрана

- Ковчег са тијелом блаженопочившег патријарха српског Иринеја данас ће, послије литургије у Саборној цркви у Београду, бити пренијет у Храм Светог Саве, гдје ће грађани моћи да се опросте од њега, али због епидемиолошких мјера неће моћи да га цјеливају.

Србија 21.11.2020 | 08:13
Опроштај од српског патријарха Иринеја, у недељу сахрана

 Ковчег са тијелом блаженопочившег српског патријарха Иринеја припадници гарде Војске Србије унијели су у Саборну цркву у Београду.

Ковчег ће у Саборној цркви бити изложен за вријеме литургије поводом храмовне славе - Аранђеловдана, а потом ће блажнопочившем патријарху бити служен краћи помен. Потом би тијело требало да буде пренијето у Храм Светог Саве.

Ковчег са земним остацима српског патријарха јутрос је довезен у Патријаршијски двор, одакле је нешто касније пренесен у Саборну цркву.

За 12.30 часова заказан је помен у Храму Светог Саве над тијелом блаженопочившег патријарха, а након тога ће цијелог дана и цијеле ноћи, до сутра, када је планирана сахрана, београдски свештеници читати Свето Јеванђење над одром патријарха.

Он је напоменуо да ће заупокојена литургија бити служена сутра у 9.00 часова у Храму, гдје ће бити изложено тијело патријарха Иринеја.

Према његовим ријечима, литургију ће предводити мјестобјуститељ патријарховог трона митрополит дабробосански Хризостом са архијерејима и свештенством.

Када је ријеч о одавању почасти вјерника, јереј Драган је рекао да ће, ускладу са препорукама Кризног штаба за борбу против епидемије вируса корона, бити спроведене епидемиолошке мјере и да неће бити могуће цјеливање тијела блаженопочившег патријарха.

"Сав народ ће моћи да уђе на улаз у храм и да приђе на неколико метара од самог тела, да се поклони и поново изађе напоље. Позивамо све вернике да носе заштитне маске због епидемиолошке ситуације, да се превише не задржавају и да не праве гужве", рекао је јереј Драган.

Сандук са тијелом упокојеног патријарха Иринеја јуче, касно поподне су из војне ковид болнице Карабурма преузели представници СПЦ.

Медицинско особље војне ковид болнице Карабурма је испратило патријарха, направивши шпалир како би му одали пошту.

Њагова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јуче у Београду, а биће сахрањен сутра у крипти Храма Светог Саве.

Синод је донио одлуку да патријарашке дужности преузима Синод, којим ће до избора новог патријарха предсједавати Њагово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Синод је изабрао епископа шумадијског Јована.

Због упокојења патријарха српског у Србији и Републици Српској од јуче проглашена је тродневна жалост.

(Срна)