Објављено шта пише у тестаменту патријарха Иринеја

Патријарх Иринеј оставио је тестамент којим је своје личне ствари, грубо речено имовину, поделио на три дела, сазнаје “Блиц”.

Република Српска 20.11.2020 | 18:49
Објављено шта пише у тестаменту патријарха Иринеја

- Ја Иринеј Гавриловић као смртни човек сматрам за дужност да овим својеручним писаним тестаментом, док сам у добром здрављу и при чистој свести, искажем своју последњу вољу, како се има после моје смрти поступити мојом имовином - написао је почивши патријарх у време док је био епископ нишки.

Патријарх Иринеј преминуо је јутрос у 90 години. Вест да је умро патријарх Иринеј стигла је након 15 дана тешке борбе са корона вирусом, коју је патријарх изгубио пошто му је здравствено стање нагло погоршано у ноћи између среде и четвртка.

ШТА СТОЈИ У ТЕСТАМЕНТУ

По правилу тестаментом се оставља део Епархији, неком манастиру и сродницима. У време док је писао тестамент, епископ нишки Иринеј све што има јесте поделио на три дела. Личне ствари свештенству епархије, Епархији и родбини. Патријарх је оставио и новац за своју сахрану у то време 50.000 динара, али и одежде у којима жели да буде сахрањен.

Остатак имовине, новац од плате један део епархији, други Српској православној цркви и трећи манастиру, односно сестрињству које га пред смрт буде неговало.

Своје личне ствари обућу и одећу Иринеј је оставио монаштву. Богослужбене попут напрсног крста, панагије и икону оставио је Епархији нишкој. Лични сат, телевизор, радио... почивши поглавар је оставио породици.

Тада у то време, патријарх Иринеј је изразио жељу да буде сахрањен у Саборном нишком храму.

Тестамент се прави у три примерка од којих се један шаље Синоду, који га стави у архиву, други остаје у Епархији у којој архијереј столује и трећи остаје код потписника тестамента.

КАД ЈЕ ПИСАН ТЕСТАМЕНТ

Међутим, у време док је писао тестамент, тадашњи владика нишки Иринеј, није могао ни да претпостави да ће постати патријарх. Био је један од епископа који нису стремили ка београдској Патријаршији.

Иако је говорио “немојте мене”, изабран је за поглавара СПЦ. Бригу о њему на крају живота није водио манастир, а чему се надао. Упокојио се у болници због последица изазваних корона вирусом.

ТАЈНА У ПАТРИЈАРШИЈСКОМ СЕФУ

Много се тога променило од како се Иринеј потписао на све што је поседовао... Колико је патријарх изменио свој првобитни тестамент, крије патријаршијски сеф у коме је засигурно коверта за последњим жељама.

Поштовање синодске одлуке да сви архијереји треба да оставе тестамент у пракси је сведена на добру вољу. Тако, иако се много говорило о тестаменту митрополита Амфилохија, по свему судећи он га није имао.

- Тестамент својеручно написао при чистој свести и здравом разуму, потпуно слободно...- писао је на крају листа папира почивши патријарх Иринеј.

(Блиц)