Јакна „Бојеви метак“ – одбија воду, ветар, вирусе, бактерије, па и корону!

Може ли се јакна борити против вируса? Одговор би могао бити да – нарочито ако је направљена од бакра, хемијског елемента који доказано убија честице вируса грипа и бактерија попут Ешерихије коли.

Магазин 20.11.2020 | 21:21
Јакна „Бојеви метак“ – одбија воду, ветар, вирусе, бактерије, па и корону!

Јакна „Бојеви метак“, иновативни одевни предмет који је недавно понудила компанија „Волебак“, можда најављује како ће изгледати одећа будућности.

Око 65 одсто материјала од које је израђена јакна коју је компанија „Волебак“ назвала „Бојеви метак“ чине микроскопска бакарна влакна, која би, уколико се повежу у једну нит, била дуга 11 километара.

Иако ова бакарна јакна по цени од 1.095 долара, није тестирана, нити је била намењена за одбрану од коронавируса, суоснивач компаније „Волебак“, Стев Тајдбал се нада да ће бар послужити као инспирација за дан када ће већи део наше одеће бити направљен од материјала који ће нас штитити од вируса.

„Волебак“ се определио за бакар због његових антимикробних својстава, јер он уништава широк спектар штетних микроба.

„Бакар ослобађа наелектрисане јоне који микробима прво отежавају дисање, пре него што им пробуши рупе на мембрани, усели се и потпуно им избрише ДНК, спречавајући их да развију било какав отпор“, објашњава Тајдбал.

Компанија јакну „Бојеви метак“ замишља као први корак у развоју антимикробне одеће и направили су јакну како би показали који се све материјали могу користити за израду одеће.

„Дакле, заиста смо још увек у првој фази, која доказује одрживост израде одеће готово у потпуности од бакра“, додаје Тајдбал. „У другој фази ћемо тестирати које све предности даје овај материјал“.

Направити јакну од бакра био је велики изазов, јер се метал ретко користи у овим количинама при изради одеће. Како би се бакар обрадио и претворио у тканину, у „Волебаку“ су бакарну жицу обложили водонепропусном и прозрачном мембраном. 

„Постоји више разлога зашто се метал не користи за израду одеће. То је заиста скуп материјал и врло је изазовно радити са њим, а и не постоји ланац снабевања“, напомиње Тајдбл.

Иако је јакна, који је доступна у црној и сребрној боји, направљен од метала, из компаније уверавају да осећај приликом ношења није као да сте у оклопу, већ као у обичној јакни.

"На додир никада не бисте могли да погодите да је јакна направљена од метала. Само под микроскопом могу да се виде бакарне нити које пролазе кроз материјал“, наглашава Тајдбал.

Јакна је мека, савитљива, водонепропусна и ветроодбојна, а прозрачна. Поседује меку поставу око врата и у џеповима и идеална је као свакодневна одевна комбинација, а будућа истраживања ће доказати да ли нас може заштитити и од коронавируса.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар