Порука бирача на изборима је јасна: Желе промјене!

- Кад год видите такву врсту политичких промјена, мислим да је поштено размишљати да је порука бирачког тијела да желе видјети промјену у смислу онога што добивају од својих лидера.

Босна и Херцеговина 20.11.2020 | 10:49
Порука бирача на изборима је јасна: Желе промјене!

Замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер каже да је Дејтонски споразум довео до мира, али да још има много посла на развоју боље будућности за БиХ. Говорио је и о локалним изборима и промјенама.

Он је, у интервјуу Гласу Америке, рекао да су европске интеграције су кључне за БиХ, а изабрани лидери морају бити одговорни за своје поступке.

"Дозволите ми да започнем препознајући важност ове годишњице. 25 година је дуг период. Дејтонски мировни споразум био је успјешан у постизању свог примарног циља, у заустављању рата, насиља и патње. У стварању основе на којој би грађани Босне и Херцеговине могли градити стабилнију, просперитетнију и мирну будућност за себе и своју дјецу. А Дејтонски мировни споразум је успјешно створио ту прилику. Јасно је да још има пуно посла који треба обавити. Још није испуњена визија Босне и Херцеговине интегриране у европску породицу. Али увјерен сам да ће грађани Босне и Херцеговине радећи заједно моћи остварити ту визију како би осигурали европску будућност за себе и своју дјецу", поручио је.

На питање да ли Дејтон, који је успјешно окончао рат, заправо постао препрека напретку земље или у садашњим оквирима постоји значајан простор за велике и важне реформе Палмер одговара:

"Реформе ће свакако бити кључне. Мислим да је Европска унија у својим најновијим извјештајима изложила низ очекивања од Босне и Херцеговине. Промјене које треба извршити, реформе које треба спровести. Босна и Херцеговина која ће се квалификовати за чланство у Европској унији биће другачија Босна и Херцеговина. Систем мора бити функционалнији. Систем мора бити способнији за испоруку роба и услуга грађанима Босне и Херцеговине. И систем мора држати одговорним руководство. То мора бити транспарентно."

Палмер сматра да политички лидери у БИХ морају схватити да им у интересу мора бити наставак реформи које су неопходне да би БиХ била успјешна.

"То је изазов, зар не? Јер оно о чему заправо говоримо је политичка воља. На крају, на грађанима Босне и Херцеговине је да држе одговорним своје лидере, да изразе своје жеље, амбиције, очекивања и у оној мјери у којој лидери не успијевају испунити та очекивања да их позивају на одговорност, укључујући посебно на изборима. То је суштина демократске праксе", изјавио је.

Палмер је прокоментарисао и локалне изборе у БиХ те промјене у Сарајеву и Бањој Луци.

"Кад год видите такву врсту политичких промјена, мислим да је поштено размишљати да је порука бирачког тијела да желе видјети промјену у смислу онога што добивају од својих лидера. Јако смо задовољни што су избори одржани. Знам да је било питања о изборним околностима и важно је да у изборном процесу постоје транспарентност и одговорност. Грађани Босне и Херцеговине требају имати повјерења да резултати избора одражавају вољу заједнице и вољу јавности. Гледајући према изборима у Мостару, мислим да ће ту бити важна прилика за становнике Мостара да коначно, кроз демократски процес, одаберу људе који ће заступати њихове интересе. То ће бити важна и велика промјена у Мостару", поручио је.

Палмер је одговорио и на питање шта види као кључне проблеме и ствари које треба поправити.

"Мислим да би људи требали гледати на награду, а то је европска перспектива за Босну и Херцеговину. Идеја би била створити увјете и окружење, подржати институције које ће помоћи Босни и Херцеговини да крене напријед према европском циљу, европском сну и европској визији. А то може створити мир, просперитет и стабилност за којом сви жуде, не само људи у Босни и Херцеговини, него било гдје.

Тако да могу нормално живјети своје животе, да њихова дјеца могу имати бољу будућност од њих, да буде прилика, да млади осјете да могу пустити коријене у Босни и Херцеговини, остати тамо и створити породицу, с очекивањем да ће постојати владавина закона, да ће бити могућности за изградњу нормалног живота у Босни и Херцеговини. То је оно што желимо за људе у Босни и Херцеговини, оно што Босанци и Херцеговци желе за себе и своје породице и на то имају свако право", сматра амерички званичник.

За крај је поручио да европски пут БиХ зависи о људима у БИХ и лидерима који требају разумјети сигнале своје јавности.

"А то је да они желе кренути напријед ка Европи. Они желе ону врсту реформи која ће то омогућити. Они желе да имају системе, институције и управљање које ће им омогућити нормалан живот и прилике. И то је заиста све што било ко може тражити. Прилику.", закључио је.

(Клиx)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милан

20.11.2020 10:59

Иди куци Ни ми се вама непетљамо у зивот Зивила Русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

20.11.2020 11:52

Кажеш му да се не петља а завршаваш са живјела Русија... лицемјеран си

Name

Борац

20.11.2020 12:29

Ви сте га на тенку довели. Одрадио је ста сте хтели. Сада га водите назад.

Name

Питање

20.11.2020 11:03

Засто изабрани градонацелник Ранкиц се не огласи поводом навода Стевандица да је он њихов кандидат. Је ли то Стевандиц лазе да је Ранкиц накнадно с њима потписао уговор или је то лаз. То Ранкиц мора да објасни јер је он кандидат коалиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.11.2020 12:22

Бозе ме драги, па коме треба Путин? Он је примјер коме тезе насе "водје"!!!

Name

Бањалука

20.11.2020 11:05

О томе причамо цијело вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јовану

20.11.2020 14:26

Ти си пуно огранице па ниси разумио моју поруку

Name

Бањалука

20.11.2020 14:47

Страни фактор жели промјене и то поушавају урадити уз помош страних алужби и домаћих послушника!

Name

кики

20.11.2020 14:48

Праве промјене могу настати тек кад излазност на изборима буде веца од 65%...до тада ниста.

Name

Боки

20.11.2020 11:11

Било би то и раније да ви нисте подржавали лопове на власти у БиХ кроз помоћ у виду кредита прије избора па све до система крађе гласова на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.11.2020 11:30

И ста сте урадили после Дејтона ,ниста довели нам на тенку Додика бас на демократски нацин и сада после 25 година несто прицате ,унистили привреду РС , унистили сколство,политицари постали милионери

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

20.11.2020 12:05

И ми у Добоју зелимо промјене, али нам морате помоци, немоземо сами, превисе новца је против обицног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јик

20.11.2020 14:09

Одавно дјоле одавнооо!Као ти невидис да је народу догорило до ноката!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.11.2020 17:19

Довели сте додига на тенковима, урадио је шта сте му наредили ( уништио је Републику Српску), водите га сада себи нека и вама одради посао.

ОДГОВОРИТЕ