Добој: Поднесен захтјев ЦИК-у за поништавање избора

Представници Градских одбора Добој и руководстава партија ПДП, СДС, ДНС, СП и Народни покрет Бања Лука зове одржали су конференцију за медије поводом иницијативе за поништавање и понављање локалних избора за град Добој. 

Република Српска 18.11.2020 | 18:43
Добој: Поднесен захтјев ЦИК-у за поништавање избора

Представници опозиције настављају аргументовано и уз доказе тражити да Централна изборна комисија поништи и понови изборе и тим поводом окупили су се у добојском хотелу Парк, да размотре све правне аспекте и могућности на основу Изборног законаБИХ и да се заштите демократске процедуре и воља гласача.

“Дошли смо данас да подржимо колеге у Добоју, али и да подржимо изборни процес и да тражимо од ЦИКа оно што смо већ упутили, а упутили смо изјаве наших посматрача о томе да им је забрањено да присуствују на дан избора на бирачким мјестима.

Документовали смо и тражили смо да се избори у Добоју понове, јер су били крајње нерегуларни. Поставља се питање да ли ЦИК дозволити да се са њима оваква градска изборна комисија Добоја исмијава, да ли ће дозволити да се људи који проводе изборе у своју корист исмијавају не само ЦИКу, већ изборном закону и цијелој Босни и Херцеговини, али и страним организацијама које прате изборе и гарантују демократичност.

Оно што је сигурно јесте да ови људи који себе проглашавају  побједницима у Добоју, знају да би прошли као МИћо Мићић у Бијељини, да су иоле регуларни избори, а ми тражимо управо да буду регуларни и да права воља народа буде исказана, а не да они који убацују листиће, они који штампају листиће буду лажни побједници”рекао је Давор Шешић, посланик СДСа.

Зашто се оваква ситуација са посмтрачима десила само у Добоју?

“Ми имамо изјаве да су просторије које су биле адекватне да приме 10 или 15 посмтрача биле преграђиване или су бирачка места пребачена на мјеста гдје су могли само да стану три или четири члана, чиме је угрожено и становништво које је гласало у овом моменту пандемије, дакле требало је да се води о што већим и прозрачнијим просторијама.

Добој јесте једна затворена средина што се тиче политичког активизма и зато је то десило се само у Добоју, ми то знамо и зато тражимо да се избори понове.

Морам рећи да ово није први пут да се дешава у Добоју, прије годину и по дана, када смо имали реизбор градоначелника, имали смо исту ситуацију, потпуно нереалан резултат, господин Шајиновић је био близу побједе, али када су дошли резултати избора видјели смо да је то несразмјерно”на наше питање је одговорио посланик Шешић.

Народни покрет Бања Лука зове подржава своје представнике у Добоју у ставовима и захтјевима.      

“Ја не знам каква је то потреба, какав је ово систем, какво је то друштво, накарадно, да не кажем да је ово циркус, ако ви у три сата ујутро доведете људе пред бирачка мјеста и заузмете бусију и не дате другима да уђу, значи имате ту околност да сте тренутно на власти и не дате другим политичким противницима да приступе са својим посматрачима, мислим је ли потребно о томе даље причати”рекао је Саша Лазић, Народни покрет Бања Лука зове и додао:

“Мотив је да избори буду регуларни и да побједи воља грађана. Па нек Обрен Петровић узме 100% ако је то тако, ако је то воља грађана, али да то буде поштено и испраћено како треба, да се обезбиједи фер плаy борба. Нормално да се није узео мандат, кад су људи у пола једанаест рекли народу, повукли посмтраче и позвали гласаче да не излазе.

Мандат је само средство за остваривање виших циљева, да се ово друштво поправи за 5, 10 15%, живот да се поправи. Ово тонемо дубоко, пробили смо дно, значи за 10 година ми ћемо нестати овдје, овим оваквим вођењем система”. 

Подршку иницијативи дао је и генерални секретар СДСа Зоран Латиновћ.

БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Марас

18.11.2020 18:54

Треба наци телетабисе који ду прије 7 х убацили 200 листица па им скрпити кривицну пријаву. А ко це проци ко Каплан то цемо видјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАБРИНУТ

18.11.2020 18:55

А СТА КАЗУ ПРАВИЛА .... ОНО СТО ЈЕ ПЛАЦЕНО...ЦАСЦЕНО....ЈЕЛ СЕ И ТО ВРАЦА ...ИЛИ ЈЕ ДРУГИ КРУГ СКУПЉИ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

18.11.2020 19:03

За понављање избора су и Уједињена Српска и НДП јер су такође покрадени али не смију јавно да иступе. Што се тиче њих дошло је до неспоразума јер су се Обренови мјесни одбори такмичили ко ће имати бољи резултат на бирачком мјесту па мало претјерали. Омеров син добио 21 000 а кум Бели Јосиповић тракториста 15 000 гласова, ха ха ха ха ха, упитно је да ли је и вјенчана жена гласала за њега, ха ха ха. Ако би се поновили избори са правим контролорима они не би добили ни 20% од лажно приказаног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деко

18.11.2020 19:26

Добој правно и поштеним изборима без превара иде опозицији РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ2020

18.11.2020 19:30

Само у Добоју постоје гласацка мјеста гдје 10 кандидата добије 100% гласова од 438 гласача!? Ало СИПА има ли код вас статистичара и математичара да израчунају ту вјероватноћу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

18.11.2020 20:40

То сто си видео 100% не знаци то сто ти мислис

Name

@Папагај

19.11.2020 07:34

Де појасни шта ја мислим? Да то ниси ти татин сине? Честитам на изборном резултату. Није шала 20.000 гласова за једног необразованог, некултурног, неемаципованог лика!

Name

Бане

18.11.2020 20:11

Ако је она лујка Сања добила толико гласова, онда је сигурно нешто мутно или је народ у Добоју луд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРАВНО

18.11.2020 21:15

По ,,Божијој,, промисли Вулићкини гласови.

Name

Милан

18.11.2020 20:15

Борис Јеринић их одерао све скупа са омјером 9:1 и они би да се тражи понављање избора🤣🤣🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

×××

18.11.2020 20:53

Јел и тебе Борис одерао

Name

РЕ МИЛАН

18.11.2020 21:12

Вјеровао сам да овај изборни резултат код сваког нормалног човјека изазива сумњу у његову тачност али ево Милан доказује да има и ненормалних који безпоговорно вјерују и лоповима и преварантима

Name

Драгољуб

18.11.2020 21:17

Милане, Милане. Не може нам нико ништа.... ТИК ТАК ТИК ТАК ТИК ТАК.....

Name

Идеално

19.11.2020 00:32

Па како неће одерати 9:1 кад је излазност гласача на Вучијаку 95-98,5 посто...? Ало знате ли ви колико тамо има старог свијета и породица погинулих бораца који сигурно неби гласали за ово у Добоју? Самим тим неби ни изашли на изборе. Пре ће бити да су чланове комисије и,, посматрача" заболеле руке крижајући задане ликове. Срамота! 92-е се Вучијак црвенио од крви, а сад од срамоте...

Name

ДОБОЈ

18.11.2020 21:25

Крадја општа!!!Провјерите један бирачки списак видјећете да су и они из иностранства гласали а људи нису ту били6 мјесеци и више??? Само један насумице и одмах се види!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

18.11.2020 21:40

Који сдс? У Добоју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

18.11.2020 21:44

Ако је Вулићка добила толики број гласова,онда Добоју нема спаса кад би ту пролазила још три аутопута. Па то је више од комплетног СНСД у Бањалуци која је шест пута већа од Добоја. Хало ЦИК?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,да

19.11.2020 07:52

Поновити и то на рукометном стадиону. Довољно простора за све посматраце,на отвореном,а наткривено. И да се тако избјегне да иста особа гласа на свим бирачким мјестима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

19.11.2020 08:42

Немојте дзаба тразити понављање кад знате и сами да би у поновљеним изборима прошли јос горе.Мало преиспитајте своје посматраце нароцито ови из СП па онданесто прицајте.Прво васи активисти ништа нераде до два дана пред изборе и онда несто тразе док пдотивницка страна нон стоп вршља по терену е ту је пдоблем.То је најбоље показао Драско у Бања луци, кад радиш на терену народ то препозна и награди.Оставите се глупости и поцните мало радити на терену и ретултат неце изостати,кукњава ником не помазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

19.11.2020 09:57

Бога ми,ако ова Вулићка овако настави Бисерки или Вишку се опасно љуљају столице. А и млађа је,и све би дала за свог Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доналд Дуцк😎

19.11.2020 10:42

Избори у Добоју су показатељ подаништва и безличног народа у овом граду, организаторима ове фарсе свака част, кривично треба гонити ове "гологузане" који су за тапшање по рамену и 50 Бамова били извршиоци изборне крађе, грешка организатора је у томе што су изабрали тај профил људи за извршење изборне крађе. Па је тако излазност у неким селима као у Сј. Кореји 99, 5%. А преко ових неуких и јадних људи ће се и открити најлакше како се крало. Изборе треба поновити уз свестрану контролу и нажалост уз помоћ странаца, пошто ми као народ нисмо у стању да у миру сачувамо и учврстимо државу. Виновнике и директне извршитеље казне казнити са што већом новчаном казном. А о овоме што више у медијима говорити. Перите руке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанка

19.11.2020 11:30

Зубара Вулицка је сама признала у изјави да су вец у 7 сати на дан избора знали да це побиједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарибо Wест

20.11.2020 18:36

Ово је више него срамота шта се дешавало у Добоју. Ако ЦИК аминује ову изборну крађу изаћи на протесте...

ОДГОВОРИТЕ