Хоас у Берлину, полиција одговорила воденим топовима

Немачка полиција употребила је водене топове против демонстраната који су се окупили у центру Берлина у знак протеста због гласања у парламента о закону који би Влади требало да омогуц́и лакше увођење ограничења у борби против вируса корона.

Свијет 18.11.2020 | 15:23
Хоас у Берлину, полиција одговорила воденим топовима

У Берлину се, према наводима Ројтерса, окупило неколико хиљада људи који су током протеста ударали у шерпе и дували у пиштаљке. На једном од транспарената је писало: "Меркелова мора да оде, демократија мора да остане".

Претходно је берлинска полиција, уз појачања из других делова земље, блокирала шире подручје око најважнијих државних институција Немачке.

Посланици Бундестага ц́е прво расправљати, а потом и гласати о закону, који ц́е бити основа за увођење рестриктивних мера, које подразумевају и обавезно коришц́ење маски на јавном месту.

Они ц́е се изјаснити о предлогу закона који би немачкој влади омогуц́ио да самостално уводи антиепидемијске рестрикције, без парламентарне процедуре.

​Влада је забранила најављене протеста испред Бундестага из безбедносних разлога, али окупљања нису забрањена у другим деловима немачке престонице.

Заштитне ограде постављене су око државних институција у случају да се демонстранти оглуше о забрану окупљања.

Велика група људи окупила се још јутрос код Бранденбуршке капије, недалеко од парламентарног здања, а само је неколицина окупљених имала заштитне маске и придржавала се прописане физичке дистанце.

На недавни протестима у Лајпцигу настао је хаос јер су се хиљаде људи оглушиле о полицијске наредбе да се носе маске и да се окупљени разиђу.

Иако вец́ина Немаца прихвата и поштује најновије мере владе, критичари тврде да би усвајање новог закона дало влади Немачке превелика овлашц́ења у угрозило грађанска права Немаца јер нец́е бити усвајане у Бундестагу, напомиње Ројтерс.

(Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јоја

18.11.2020 15:25

Буди се народ полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.11.2020 18:58

Браво за Берлин! Први су се дигли и не одустају!

Name

сале

18.11.2020 15:53

Овако је исто и код нас у РС, цим су угрозена људска права, људи одмах на улице. На буну устају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,Њемацка

18.11.2020 17:08

ви сте 100 година за Њемацком,јер овдје,кад би тако Меркелова летјела хеликоптером ,куда и када хоце,одма би морала подњети оставку,а вас баја ради ста хоце

Name

Ре Марко

18.11.2020 17:36

Ови овде, они би тек увели диктатуру, сад као су против и стите основна права. Све је то десница, све то Путин подрзава, овакве у цитавој Европи, види само ста Руссиа тодаy извјестава

Name

Хахаха Сале

18.11.2020 17:58

Пролупаооо. Пореди Њемачку и РС. Шта ту има заједничко???

Name

ре

18.11.2020 20:18

Код нас потпуно срушена привреда, ни за кога нема посла, политичари-багра га опљачкали и задужили, распродали, само приватничка багра пљачка народ, и опет нема устанка. Замислимо ситуацију да Немачкој и немачком народу одузме ону њихову огромну привреде, најразвијенују у Европи, и да сав народ оставе без посла, они би изазвали грађански рат, а не побуни и устанака, а овде овај народ са поданичким и рајетинским менталитеом само ћути и трпи 25г.

Name

Никола озрен

18.11.2020 16:29

Свабо протестује а код нас се прати задруга,парови и ко је гдје у странци.Пропали смо као народ тотално.Од некада јунацког народа срби су постали полтронски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

18.11.2020 19:28

Тако је Озренац.