Све веће пукотине унутар владајуће коалиције

Да ли су коалициони партнери издали СНСД и коме се љуљају столице унутар коалиције питања су која су отворена након локалних избора.

Република Српска 17.11.2020 | 22:06
Све веће пукотине унутар владајуће коалиције

На површину је поново испливала чињеница да односи унутар коалиције нису ни приближно стабилни и искрени како се то покушава представити у јавности.

И на овим изборима се поновио исти сценарио као и од прије двије године када су странке унутар владајуће коалиције појединачно освојиле више гласова него њихови заједнички кандидати.

На то је СНСД већ указивао након општих избора 2018. године када су отворено прозивали мангупе унутар коалиције, тачније унутар ДНС, који се убрзо потом распао, те је отцијепљени дио формирао ДЕМОС.

Анализа

У анализи коју је СНСД тада објавио наведено је да све странке владајуће коалиције у Републици Српској – СНСД, ДНС, СП и УС – на октобарским изборима 2018. године нису у потпуности испоштовале договор да подрже заједничке кандидате – Милорада Додика за члана Предсједништва БиХ и Жељку Цвијановић за предсједницу Српске. 

У детаљној анализи СНСД је тада навео општине и градове у Српској у којима су заједнички кандидати “изиграни”.

До тог броја се дошло поређењем укупног броја гласова које су поменуте партије освојиле за Народну скупштину РС са бројем гласова за предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

На основу тога, тада је утврђено да Цвијановићевој недостаје чак 69.646 коалиционих гласова, а Додику 21.135 гласова.

Занимљиво је да је Цвијановићева 2018. године у Бањалуци освојила чак 12.795 гласова мање у односу на гласове које су странке коалиције појединачно добиле.

Раст

Исти сценарио се поновио и на прекјучерашњим изборима, што је посебно видљиво на примјеру Бијељине, али и Бањалуке, гдје су странке окупљене око СНСД, према прелиминарним подацима, освојиле преко 61 одсто гласова, док је њихов заједнички кандидат Игор Радојичић освојио око 47 одсто гласова.

Ако се упореде резултати с прошлих локалних избора и ових, видљиво је да све странке унутар коалиције биљеже раст.

Тако је Уједињена Српска прије четири године освојила 6,35 одсто гласова, док јучерашњи прелимирани подаци за ове изборе показују да су освојили 8,4 одсто, Социјалистичка партија је раније имала 10,4 одсто гласова, док су сада, заједно са СПС, која је настала од отцијепљених чланова странке, освојила преко 13 одсто гласова. Тачније, СП РС је добила 4,6 одсто, а СПС 8,9 одсто.

ДНС је 2016. године освојио 12,06 одсто, а сада заједно с отцијепљеним Демосом имају преко 13 одсто (ДНС око 7,4 одсто, а Демос 6,4 одсто).

Ко је крив?

Упркос расту броја гласова странака које чине коалицију са СНСД, то није било довољно да њихов кандидат у Бањалуци освоји градоначелнички мандат.

Другим ријечима, подршка странкама је порасла, а заједничком кандидату опала.

Гдје је нестала разлика и ко је заказао у цијелој причи?

Из СНСД прстом упиру на коалиционе партнере. Лидер те странке Милорад Додик је јавно рекао да ће се обрачунати са “новим мангупима у коалицији” .

 

По свему судећи, за сада се столице љуљају само кадровима СПС чији је лидер, по Додиковим ријечима, прво одбио да потпише коалициони споразум на нивоу Бањалуке, а касније пристао. Међутим, СНСД није пристао на то већ је раскинуо коалицију на свим нивоима.

– Очигледно је да је коалициони резултат далеко већи него што је био резултат за градоначелника, што говори о томе да неки наши коалициони партнери нису играли коректно. Неко је овдје био лицимјеран када је потписивао коалициони споразум – истакао је раније Додик.

(Српскаинфо)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Видовњак

17.11.2020 21:41

По тој рацуници,и по свему сто се осјети и види предсједница републике Српске 2022 године је Јелена Тривиц,а српски цлан предсједниства Мирко Саровиц.Смије ли неко да се клади у зивот???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Видовњак

17.11.2020 21:56

Одустане од пророчанство ако ти видиш Мирка Шаровић као члана Предсједништва. Одмах би се иселио из РС. Па, зар ти не видиш како је СДС прошао на овим изборима, чак и на гласачком мјесту гдје живи Мирко Шаровић. Он је докрајчио СДС. Јелени Тривић бих рађе видио као предсједницу Владе, али бићу задовољан и ако буде предсједника Српске. Међутим, не треба одмах подцијенити Додика ако извуче поуке из пораза у Бањалуци. Буде ли имао снаге да се ријеши надменог Рајчевић, затим Шпирића, Радмановић, Шкрбић и још неких, а при том среди стање у РТРС биће опасан противник

Name

Нзв

17.11.2020 21:57

Мирко не мозе побједити ни у својој мјесној заједници.

Name

Овца

17.11.2020 21:59

Побједа без скупстине је јалова. Цини ми се да је СДС добро пао у цијелој Републици Српској. Питање је да ли је ПДП нарастао. Освојена градонацелницка мјеста у Бањалуци и Бијељини лијепо, али далеко од тога да је показан потенцијал ових партија да за 2је године донесу промјене. Колико би нека замисљена партија у којој би били Драско, Јелена, Вукан, Сесиц и јос понеки појединац добила странацких гласова? Вјероватно пуно. Проблем су метузалеми и они који нису заслузили полозаје у странкама као сто су ПДП и СДС. Неки странацки "доајени" су ту вец дуги низ година, од поцетка ратују са СНСД, једини је Иваниц смогао снаге да се макне, мада бих ја макео и овај тренутни двојац. Драско и Јелена треба да воде странку. Такодје на листе треба постављати проактивне цланове, а не цутологе. На младјима свјет остаје.

Name

ГО ЛОПОВ

17.11.2020 22:39

ПОРЕДАО СЕ ГО ЛОПОВ.

Name

Бањалука

17.11.2020 23:30

По тој рачуници СДСа до 2022 неће бити тј неће постојати а СНСД ће освојити 60 % гласова!

Name

Мики

18.11.2020 00:15

Ма какав црни Мирко...

Name

Снсд БН

18.11.2020 00:26

Ми ,већином,из снсд БН нисмо гласали за Мићића,против њега се боримо четири изборна циклуса и тотално је било илузирно очекивати да га глассмо,кривца теба трсжити и онима који су донијели одлуку да он буде кандидат

Name

Да

18.11.2020 04:34

А Предсједник Владе Вукан!

Name

Бања лука

18.11.2020 04:54

Ево смијем ја видовњак, нема од тога ниста цовјеце. Па ето буди реалан, СНСД је у све и једном граду и опстини разбуцао опозицију, у 90%мијеста имају вецину. СДС-а нема висе уопсте, какав Саровиц, у БЛ једног одборника имају, хахаха. Од 190000 гласацког тијела у БЛ,изасло је 100000.Сви који су мислили гласати за Станивуковица су изасли, велики бр људи није изасао на изборе, јер је оцекивао да це Радојциц побиједити и то им се обило од главу. Јос 10% само да су гласали за Радојцица, Станивуковица не би било нигдје. За двије год СНСД враца Бањалуке, јер као странка су побиједили у БЛ, свидја ло се то коме или не.

Name

100 %

18.11.2020 05:14

Смијем ја тај никад га нећу подржати због приједора никад мислим на шаровића а јеленуууууууу подржавам

Name

Сале

18.11.2020 05:26

А гдје нам је наш побједник избора СДС и Шаровић?

Name

Дипломац

18.11.2020 05:33

Ево смијем ја. Сто се тице Мирка Саровица, неце бити изабран од стране народа, неце добити подрску вецине. А ни народ га не воли јер га само федерално Сарајево интересује. Сто се тице Јелене Тривиц, зависи ко це јој бити противкандидат. Уколико то буде Милорад Додик она неце проци.

Name

РАСПУЦХИН

18.11.2020 06:55

Оно што је у овом тексту најсмјешније је теза о : "анализи СНСД-а". Једини "аналитичар" у тој секти је "велики баја" а сви остали су ту да би повлађивали његовим хировима. Најбоље пролазе они који успију предвидјети шта ће се "великом баји" свидјети чути па му то на вријеме саопште. А како "велики баја" "анализира"? Па , ако знамо да се школовао за месара онда нам је то мало лакше схватити. Сваки "добар" месар прво научи да баци месо на вагу , најбоље аналогну (то је она са казаљком) , и у тренутку навећег отклона казаљке , на истој , одмах избаци коначну цјену и то брже него ове најсавременије дигиталне ваге. А сада мало озбиљно , то што су партије , тачније вођства партија, у коалицији не значи да ће сви њихови чланови гласати онако како "партија" нареди и ту долази до ових одступања. Једноставно , зар не?

Name

100

18.11.2020 07:12

Никад се он неће ријешити тих што Наброј а

Name

БЛ

18.11.2020 11:39

Слажем се

Name

Видовњак

18.11.2020 18:23

Говедарица је добио висе гласова од Цвијановицке на изборима у БЛ...тако да ниста не знаци странацка припадност.Људи гласају против зла.

Name

Зоран Лаус

17.11.2020 21:42

Сви прави бањалуцани који су у тим странкама сто их Додик понизава и вредја требају са Драском направити вецину,због свих нас.Додик је пукао изгледа у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је?

17.11.2020 21:56

Упитно итекако, Јелени фали много енергије у изразу, превише је млака, на моменте јако досадна. Има одређену чврстину, одређену памет, није да нема, има и бирача, али лично не бих вољела да је видим као предсједницу. Одаје је слабост коју покушава да прикрије.

Name

Дурдубак

18.11.2020 05:22

Гријешиш за Шаровића скроз.Покушајте схватити у СДС-у да вам је он гивикт око врата,из старе, не баш омиљене диктатуре,и док год он ,демагог,буде на челу странке ,тешко вама

Name

ЈА

18.11.2020 06:00

Како би лијепо било да, нс час, престанемо са пребројавањем, процентима, расколима... Људи моји, исти смо народ, а мрзимо се невиђено... А мигранти долазе и долазе и подносе захтјеве за држављанство.. Па ви видите шта нам раде.. Ударио брат на брата. Фуј!

Name

Ја

18.11.2020 06:04

Људи моји, шта то радите? Мрзите се, бројите проценте, дијелите се, ликујете... Свели сте исти народ на бројке и млатите с њим како вам воља... Бојите ли се Бога? Исти смо народ, а ударио брат на брата. А, мигранти долазе.. Долазе и остају, док се ми медјусобно боримо!

Name

Клиx

17.11.2020 21:50

А ко каже да чланови СНСД-а нису гласали против Мићића, или Радојичића? Ако господин Додик мисли да је то немогуће,онда је заиста лош политичар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2020 22:23

Итекако. Замисли да узмем папир, надјем своју листу и означим x а онда узмем други лист и ставим x поред имена некога ко ме пљује годинама и којем једва чекам да видим леђа.

Name

Пикацу

17.11.2020 22:25

Ја знам масу људи из њиховух редова да су гласали за Драска јер сам скупљао сигурне гласове за Драска. Али због оног или овог нису хтјели да се упису . А неки богами и јесу. И хвала им на томе.

Name

Андриц

17.11.2020 22:28

Ја то исто вец дузе тврдим.Гарантујем да их је пола гласало за Драска,јер хоце нормалан зивот за своју дјецу,да зиве у здравој и праведној дрзави...

Name

Ре

17.11.2020 22:33

Чуј господин, па он са господином има само почетно слово исто.

Name

Многи

17.11.2020 23:18

Паметнии људи нису,ни на ум им не пада. Нека думају ко није??????

Name

Др..

18.11.2020 09:00

Ти си једини добро укапирао. Тако је.

Name

Истина

17.11.2020 21:50

Ови из коалиције пресвлаце снсд као и бираци узму паре па гласају за друге кандидате тако и ови гласају за опозицију а овамо са Додом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Истина

17.11.2020 22:12

И ја мислим да је велики број чланова (људи прије свега) СНСД гласао против Радојицица и странке тј бахатих функционера. СНСД својим члановима узима харач а већина једва саставља крај с крајем! Човјек пребацује одговорност са себе на коалиционе партнере а велико је питање да ли је то тако!?

Name

11903

18.11.2020 03:08

Кад се овоме дода да је у Модрици снсд до прије 3 дана суверено владао, а да је кандидат СДС и поред цињенице да су била 4 кандидата однио плебисцитарну побједу долази се до закљуцка да снсд у овој локалној заједници полако, аал сигурно исцезава

Name

Комшија

18.11.2020 10:20

За11903 У Модричи није кандидат СДС А побиједио што народ толико вјерујем у њега него што не воли Уроша,Ристо и сељаку. Иначе и ја сам дао глас Радуловић. Онај љиго из ДНС добио највећи број гласова на одборничких листама и ако је отворено стао на страну кандидата из Сандра. Такви смо.

Name

Керемејли

17.11.2020 22:01

Види се да кључеве одлука Бања Луке и Бијељине држи СНСД и сателити.Драшко и Љубиша могу да се чешљају.Џаба им побједа кад немају већину одборника да их подржи.Истина је шта ћеш.Грађани Бања Луке и Бијељине препустили су кључеве својих градова на милост и немилост СНСД и сателитима.Најбоље би било да Драшко и Љубиша абдицирају у корист некога из СНСД као што је Фикрет Абдић абдицирао у корист Алије Изетбеговића 1990.године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.11.2020 22:02

Ко мене може натјерати да ја гласам за некога ако нећу? Рецимо ја СПС и да гласам за Игора. Једноставно нећу а ви тамо коалирајте колико хоћете. Можда ја гријешим јер нисам члан ни једне странке па ми се чини да је ово за мене нормално. Можда и није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.11.2020 22:13

Додо окупио си навеци сљам око себе, тако ти и треба, они це тебе на крају и укопати и тако и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

17.11.2020 22:18

А ста си ти Миле мислио,да це ти папци остати вјерни? Јеном издао и опет це...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно снсд га нсквише издаје

17.11.2020 22:38

Да им (снсд) Додик вјерује не би био предсједник РС, премијер РС, предсједник странке, предсједник главних одбора. А најављује опструкцију у граду БЛ, значи и ту предсједник градске скупштине. У Сарајеву му она двојца сједиште НАТО- а могу да направе. Свемогући и свеневјерујући Милојко. Параноја брате...,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаршија прича

17.11.2020 22:47

Да му снсд одавно на два дијела функционише. Ја знам једног њиховог из врха, који мекеће редовно против Жељкице и Додика, а хвали Лукаченка, Тегелтију и овај МГ огранак . Много је јака МГ струја ни Додик им ништа не може. Одавно су он , Шпирић и Бисерка њихови корисни идиот. Пашчад лају и замјери се свима. они фини, уљудни, трпају паре. Кад је Тегелтија говорио у маниру овог идиота. Лопине си то много вече од Додика али интелигентније од рудоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

17.11.2020 22:48

Бурле није свјестан колико га не воле коалициони партнери .!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.11.2020 23:16

Господине преседнице за неке градове и општине си сам крив јер ниси знао процијенити своје кандидате. Теслић је пример какву глупост сте направили. Богданиц да изађе 100 пута изгубиће било ко да му буде против кандидат. И ти га поново кандидујес.Да сте ишли са Скребицем као кандидатом данас би Милићевић био бивши. Овај пораз може на крају бити победа ако се извуку поуке да се мора направити велики заокрет јер колико ја видим многи су се уљуљкали победама до сада. Народ није гласао за опозицију него против власти то је очито И слијепцу јер колико ја видим ни на једној ни на другој страни нема ни поштења ни квалитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед из БН

18.11.2020 00:14

Глупост. Ја сам први у БН гласао за црвене, али нисам за Мићу, него за ЋЋЋЋЋЋ. Не би за њега ни за живу главу. Додик је сам крив што није предложио свог кандидата. Нису људи гласали за Љубишу, него су гласали против Миће. Све говори то да СДС има само три одборника. И БЛ су људи вјеројатно више гласали за Драшка, само из ината Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100 %

18.11.2020 05:28

Папци су рак полако али сигурно једу те и дође крај и још нешто метастазе остављају гаде ми се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морал

18.11.2020 05:37

Сабор моралних наказа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.11.2020 06:33

Мене цуди како СНСД опстаје па погледајте их Додик,Цвијановиц,Спириц,Мајкиц,Радмановиц, итд ста моземо лијепо о њима реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТПУ

18.11.2020 06:56

У источном дијелу Републике Српске СНСД је убједљиво тријумфовао. Чак је и у Сокоцу СДС доживио убједљив пораз и само захваљујући лошем противкандидату Цицко је опстао. У свим градовима на истоку СНСД и коалиција имају убједљиву скупштинску већину. За двије године неће се промијенити ништа, Шаровић и остали метузалеми ће тек тада отићи у историју јер им њихова сујета не допушта да се раније повуку и препусте млађима политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буљави

18.11.2020 08:05

Није нормално да се дивите цовјеку који је дао зелено свјетло за пљацку дрзаве и народа и јос му се дивите. Па по вецини вас ви би били гладни а да Додик мозе несметано отимати ста и како зели. Па вецина васих коментара је за лудацке косуље. Продје на. Зивот у његовим лазима. Ко мозе да нас спаси јада и бједе тај нек влада а то нису сигурно Додик и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајстор Зивота

18.11.2020 08:13

Јелени свака цаст,видјецемо сад Драска,хоце ли испунити бар пола обецања,бице му теско,нема вецину у скупстини и полако да оцисти редове од: Иваница,Бореновица,Црнатка,ките се тудјим перијем. Саровиц,Босиц,Говедарица и остали из СДС на сметлисте!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер x

18.11.2020 08:36

Хаха јбт,комплетно болесни и цитаоци и ови назови новинари,надајте се само није забрањено,а све вас је мање,сдс кад се погледа,вец непсотоји у доста мијеста пдп такодје,бн тв и владо трисиц задње коске лизе,нема висе,сто сте имали да продате патриотизма и тобоз правде продали сте,сад це осипање?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мисре x

18.11.2020 09:41

И ти си за лудацке косуље. Па цовјеце јебале вас партије оња ко мозе доњwти економски напредак тај нек влада а ви се ту кољете за њихову гузицу дебелу.

Name

Миркан

18.11.2020 09:01

Народ је изабрао Радојчића за градоначелника прије четири године. Изабрао би га и опет да градоначелникову функцију није вршио Милорад Додик као што врши и све остале функције у Републици Српској. Велики вођо,грешку тражи у себи а Игор те је спасио од катастрофе у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко будзак

18.11.2020 09:41

Казе ми активиста УС да је имао 100 сигурних и да су га испостовали.Медјутим сви су гласали за Драска.То говори све о резултату у бл а и Стевандицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персон

18.11.2020 12:36

Сто реце неко од вас,једноставно је.Србима је вец одавно у генима да не воле једноумље...!!!Опекли их турци(намјерно малим словом)њихови султани,аге,бегови,па касније Тито тако да се пласе једноумља и самозваних ЛИдера!!!Зато и гласамо сви мјесовито да морају ици на сарадњу и договор а не из једне главе!!Јер људи цовјек и магарац знају ипак висе него сам цовјек а камоли ово...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.11.2020 19:27

Пукотине а формирају скупштинску већину ? зато припазите да вам малиша кога сте довели не пукне.

ОДГОВОРИТЕ