Спорно 13.000 листића, могуће поновно бројање

Апликација Централне изборне комисије БиХ прихватила је обраду уноса резултата са 139 од 140 бирачких мјеста на подручју Брчко дистрикта, према којима је највише гласова добила Странка демократске акције.

Босна и Херцеговина 17.11.2020 | 17:46
Спорно 13.000 листића, могуће поновно бројање

ЦИК-у је такође упућен и захтјев за поновним отварањем врећа на неким бирачким мјестима, па је могуће контролно бројање око 13.000 гласачких листића.

Апликација Централне изборне комисије је упозорила на одређене математичке нелогичности на једном броју бирачких мјеста у дистрикту, каже Андреа Мркоњић, предсједник Изборне комисије Брчко дистрикта.

Након позивања предсједника бирачких одбора, ми смо имали податак да је укупно било 37.762 бирача. Након обраде изборних резултата са 139 бирачких мјеста број гласачких листића у гласачкој кутији је 24.903, што значи да апаликација није прихватила обраду за око 13.000 гласачких листића”, објашњава Мркоњићева.

Због тога Изборна комисија Брчко дистрикта сада чека инструкције Централне изборне комисије БиХ, којој је упутила захтјев за поновно отварање врећа на 34 бирачка мјеста, каже даље Мркоњић.

“Поновно отварање врећа догађа се у 2 случаја: уколико кандидат има више гласова него овјерени политички субјект који га је ставио на листу и уколико се број гласачких листића који се у изборној ноћи истресе на сто не подудара са бројем важећих и неважећих гласова. Сви овјерени политички субјекти и посматрачи на одређеним бирачким мјестима биће обавијештени на вријеме о поновном отварању тих бирачких мјеста”, појашњава Андреа Мркоњић.

Након уноса изборних резултата са 140 бирачких мјеста на подручју дистрикта, апликација ЦИК-а прихватила је обраду уноса изборних резултата за 139. Једно бирачко мјесто, каже Мркоњић, није било могуће обрадити кроз поменуту апликацију.

“Ријеч је о чињеници да бирачки одбор на том бирачком мјесту није унио и попунио резултате и податке за ЗР образац, те апликација није аутоматски могла да прихвати све разултате по овјереним политичким субјектима и кандидатима”, закључује Мркоњић.

Изборна комисија Брчко дистрикта је саопшила да су, након обраде гласачког материјала са 139 гласачких мјеста у дистрикту, резултати показали да је највише гласова освојила Странка демократске акције -4600, а затим следе СНСД-ДЕМОС са 2494 и Социјалистичка партија са 2682 гласа.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ко провјерава

17.11.2020 17:05

Празне листице које гласаци нису искористили, да ли су врацени прави или су прави нестали, понистени, а лазни подметнути и врацени. С обзиром на проблеме и око посматраца.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

17.11.2020 19:44

А Добој? Признали изборни процес, легално све? Наредио Додиков ОЕБС гарант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

18.11.2020 11:08

Ма људи цик опет радио за додика