"Бугарски воз" забиљежен на шест бирачких мјеста

Изборни дан на највећем броју бирачких мјеста протекао у складу са Изборним законом БиХ и проведбеним актима, саопштено је из коалиције за надгледање избора "Под лупом", мада је било и неправилности.

Босна и Херцеговина 16.11.2020 | 15:38
"Бугарски воз" забиљежен на шест бирачких мјеста

"На око четири одсто бирачких мјеста примијећена је комбинација различитих изборних неправилности што може упућивати на циљане манипулације изборним процесом. Коалиција 'Под лупом' ће тражити поновна бројања са најкритичнијих бирачких мјеста, а уколико се потврде теже повреде изборних правила", нагласили су они.

Истичу и да су регистровани организовани покушаји спречавања нестраначког посматрања избора и контроле изборног процеса од стране посматрача коалиције забиљежени у Добоју и Бањалуци.

Утврђивање изборних резултата на бирачким мјестима, како су истакли, углавном је протекло у складу са законом и прописима.

"Бугарски воз, односно долазак бирача на бирачко мјесто са попуњеним гласачким листићима и одлазак са сетом празних гласачких листића је забиљежен на шест бирачких мјеста у Приједору, Варешу, Горњем Вакуфу-Ускопљу, Новом Сарајеву, Старом Граду у Сарајеву и Брчко дистрикту БиХ", нагласили су они.

Истакли су да је на 76 бирачких мјеста забиљежено отворено наговарање на гласање за одређеног политичког субјекта или вршења пристисака на бираче.

"Тајност гласања је била угрожена у Приједору гдје су гласачке кутије биле постављење поред самог прозора при чему су сви могли видјети процес гласања, али је ситуација ријешена по пријави посматрача Коалиције 'Под лупом'. Ова ситуација је још забиљежена и у Братунцу, али је по реакцији посматрача неправилност отклоњена", наглашено је.

Истакли су да је на 15 бирачких мјеста забиљежено дуже задржавање неовлаштених особа.

"У 3,2 одсто случајева током гласања се нису примијењивале и поштовале препоручене мјере за спречавање ширења ЦОВИД-19", нагласили су они.

(БН/Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Миња

16.11.2020 15:05

Шта тај цик ради што не избаци све оне који су куповали гласове кршили изборну тишину бугарски воз..... Увјек иста пјесма. Нема права ни правне државе да има сви би били кагжњени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Ре Миња

16.11.2020 15:52

Зна се , чији је ЦИК , па не могу кажњавати своје .

Name

Скептик

16.11.2020 15:20

Први у бугарском возу је локомотива ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

16.11.2020 15:39

За Бугарске возове крива је централна изборна комисијаСамо да је окренула гласаче да им се виде леђа не би нико мого ни сликати ни провучи бугарски возТако се гласало у САД и у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.11.2020 16:35

Још једноставније, НЕ ПРЕМОТАВАЈ ЛИСТИЋЕ!

Name

Младен

16.11.2020 16:16

Кривично би требало настрожије могуће казнити све којима је доказано да су прекршили закон. И то максимално медијски пропратити. Тако би на следећим изборима добро размислили сви који мисле да је чињење изборних превара нешто сто није гадно кривично дјело. Обично ове преваре раде јадници на наговор оних који знају сачувати своје дупе. Али док они не оду пар година у затвор, преваре ће се и даље радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

16.11.2020 16:16

Питање ако неко зна. Како су гласали болесници по болницама. Ишли су по кућама са ковидим, а у болнице нису ушли. Гдје су ти гласови . Како то утврдити колико није иташло..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.11.2020 16:37

Намјерно се нису заокренула гласацка мјеста да би могао бугарски воз ици

ОДГОВОРИТЕ