Данас Свети Врачи: Ово су су народна вјеровања

Српска православна црква данас, 14. новембра, обележава славу посвећену Козми и Дамјану, у народу познатијима као Свети Врачи.

Вијести 14.11.2020 | 07:40
Данас Свети Врачи: Ово су су народна вјеровања

Осим у храмовима и црквама Српске православне цркве и домовима грађана, овај празник се обележава у многобројним здравственим установама јер се ови свеци сматрају заштитницима лекарске професије.

Према предању, светитељи су помагали и лечили људе, не тражећи заузврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради", па су у народу познати и као свети бесребреници.

"Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима, лечећи сваку слабост и сваку немоћ", записао је владика Николај Велимировић.

Васпитани су у хришћанском духу и у младости су изучили лекарске вештине. Били опрезни у бесплатном лечењу да се једном приликом Козма наљутио на Дамјана што је од једне болеснице узео три јајета, а он је то урадио јер га је она претходно заклела Светом Тројицом.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Светитељи Козма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији.

Иначе, Свети Врали се обележавају увек 14. новембра, а у црквеном календару празник није уписан црвеним словом и није обавезан пост.

Према канону СПЦ, светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као Свети Врачи, славе се два пута годишње - 14. јула када је умро Козма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове.

Народна веровања

У народу постоји веровање да на овај празник треба изговорити молитву за оздрављење, али и да је добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

(Курир)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ацо

14.11.2020 10:57

Зато је додо обилазио болнице д свијет мисли да је и он свети врац. Само се јос требо љубит са пацијентима. Који болесник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.11.2020 12:54

Слазем се. Он је ипак умоболник.

Name

ВРАЦАРА СА ВРАЦАРА

14.11.2020 12:57

Годину треба продузити да сви ови свети стану.

Name

за ацу

14.11.2020 13:30

неопевани браву зар мозес једног смртника поредит са свецима имасли ти имало памети у тој својој глави и имасли имало цасти и образа стидисе

Name

@ а за ацу

14.11.2020 14:41

А шта су били ови свеци до људи од крви и меса. Људи са влашћу попут Додика су те људе прогласили свецима... Цркви су требали чудотвираци да би опстала и да не би пропала! Па се то штанцало до бесвјести.

Name

а за ацу

14.11.2020 15:55

мислијосам да имас имало цасти и поноса али видим дасу твоји старији заказали незнам коси и стоси али стидисе својих изјава цркваје несто друго а свецису несто друго они јесу били људи алису били цинили цуда и данданас на њиховим мостимасе цине цуда знасли јадо каквасе цуда десавају на мостима светог василија остроског и тврдоског то јадо треба заслузит од бога ниси ти крив него твоји старији стоте ницему нису уцли и упутили

Name

А шта су теби

14.11.2020 14:42

...ови свеци, родитељи??? Људи које су неки други људи са више власти и моћи прогласили свецима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

14.11.2020 16:20

Свима који данас славе нека је срећна њихова Крсна слава

ОДГОВОРИТЕ