Изненађујуће врло мало случајева грипе ове године

Пулмолог Бранимир Несторовић изјавио је данас да је важно то што је опао проценат смртности од корона вируса, у односу на почетак епидемије.

Србија 13.11.2020 | 08:52
Изненађујуће врло мало случајева грипе ове године

Не очекујем катастрофу, тешко да може да буде горе него на почетку – рекао је он за ТВ Прва.

Он је рекао и да је изненађујуће да има врло мало случајева грипа ове године, односно да је проценат оболијевања од сезонског грипа опао за 96 одсто.

– Некада се грип преточи у вирус корона, а и људи се мање крећу – рекао је Несторовић.

Несторовић је поновио да дјеца скоро па не могу да се разболе од вируса корона, посебно она испод 12 година.

– Млади могу да се разболе, то се зна, али је ризик од компликација болести мањи, могу да имају запаљење плућа, али не неке тромбозе – навео је он.

Говорећи о колективном имунитету, он је рекао да он сигурно постоји, чак и унакрсно са другим корона вирусима.

– Мало се прича о Шведској, они јесу имали неке грешке, то је признао главни епидемиолог. Нису чували домове за старе. Ипак, они сада скоро и немају епидемију, постогли су колективни имунитет -рекао је др Несторовић.

(Тањуг)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

иницијатор

13.11.2020 08:07

Срећа твоја да ниси у неком ранијем вијеку био би спаљен на ломачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема грипе

13.11.2020 10:44

На њихову залост,инаце би то све била корона,а не грипа сад у паници немају довољно болесних и умрлих од короне да пласе народ.

Name

Имају смртност

13.11.2020 12:30

Захваљујуци томе сто је занемарено лијецење од других болести, јос комбиновано са грипом, таккодје занемарено. Људи сw лијеце телефоном док додје до процеса запаљења, онда надају панику и праве статистику, а вакцине за сезонски грип исцезле бас ове године посебно.

Name

Скептик

13.11.2020 08:12

Ајде секташки ботови, нападајте га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

13.11.2020 09:22

Па ово напријед није напад ако добро схватам.

Name

Ре

13.11.2020 10:19

Нисам бот, али изјава му је крајње бесмислена... Грипа никад није поцињала у октобру или новембру и он то јако добро зна, тако да ми није јасно ста је хтио постици таквом извалом.... Ето, Скептик, сад ти нападни мене ?

Name

босс

13.11.2020 10:46

мој докторе ти као да си преспавао задњих пар недеља вест од јуче ШВЕДСКА У ГОВНИМА ДО ГРЛА а мртвих ко у причи

Name

ре

13.11.2020 10:48

Грипа долази од прхладе а негледа време. Експлозија цороне се и десила доласком октобра и новембра. Наравно да је чудно да нитко не оболи од грипа већ га одмах трпају под цорону.

Name

Зоки Ре

13.11.2020 10:51

Браво докторе Ре!!!????

Name

РЕ НАДА

13.11.2020 11:00

МА ДА. КАКАВ ЈЕ НАПАД АКО ТЕ ,САМО СПАЛЕ НА ЛОМАЦИ,. ТЕЗАК СИ ТИ СЛУЦАЈ. ДА НИЈЕ ОВИХ КОМЕНТАРА НЕБИ ЦОВЈЕК ЗНАО КОЛИКО СМО ОГРАНИЦЕНИ И ГЛУПИ.

Name

Образовање

13.11.2020 08:12

Ово је још један чисти приказ колико су медији опасни за здравље и стање једног друштва и државне заједнице. Јесте ли ви сви новинари ментално ретардирани па да не можете прво провјерити шта се подразумијева под дипломом и звањем пулмолог и колико је један пулмолог адекватан да даје изјаве о нечему о чему у научним водама причају виролози и епидемиолози који су управо задужени за проучавање вируса и разних вирусних епидемија које су се дешавале, дешавају се и десиће се. Овај човјек коме дајете медијски простор је изгубио свој кредибилитет након силних глупости и теоретичара завјера код којих је гостовао. По вама новинарима ја требам ићи код електричара да ми замени кочнице на ауту па да погинем а код аутомеханичара да ми уради кућне струјне инсталације па да ми изгори кућа. Јел сад схватате разлику измедју пулмолога у односу на виролога и епидемиолога или у тим вашим новинарским главама уопште нема знања, поштовања стручности и информисаности? Због таквих медија нам и јесте стање овакво какво је годинама а ми млади бјежимо у државе запада да не будемо дио државе наших јако "образованих" људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

13.11.2020 09:06

Браво за коментар, колега!

Name

Игипоп

13.11.2020 09:08

Да ти си управо тај који треба да иде код електричара... На овилики број заразених смртност се креце од 0.2-1% маx...И то само они који имају здравствене проблеме... Да је овај број заразених маларијом смртност би биа 10%

Name

Влад Тепеш

13.11.2020 09:21

Ја сам школовани стручњак за вођење љубави, сеxолог. Тако да када будеш хтио прићи по том питању жени, јави се прво мени.

Name

Нада

13.11.2020 09:25

Овај човјек је једини љекар који је дао тачну дијагнозу за болест дјетета моје познанице. Толико да се зна.

Name

ре

13.11.2020 09:28

Али епидемиолошке службе су пукле и сада ничему неслже,у почетку су тражили кластере а сад је кластера милион,сада се короном баве породични,хитне,анестезиолози и пулмолози.

Name

хм

13.11.2020 09:35

Каже те ми млади,узео си за право да коментарисес некога ко је 40 година у здравств у а небитно је сто је пулмолог ,он износи своје мисљење а стручњаци у тим областима које ви наводите нека казу свој суд није то спорно.Спорно је млад а паметује а уз то ја бјезим одавде,па бјези ко ти брани . Али се нећес имати гдје вратити издајниче један ,тамо нећес моћи тако паметовати,овај ти народ неће опростити.Пропатили су наси преци ите како а нису бјезали а сад на сваком кораку пропалице виде утјеху у побјећи некуда. Ради ,учи бори се да промијенис па по могућности пробај послати дијете у медицину па ћес видјети која дебилчина.

Name

Нострадамус

13.11.2020 10:00

@Образовање.Ја сам један од оних коме су у понедељак потврдили да сам заразен вирусом Корона.У Аустрији сам и одмах су ми препоруцили карантин као и свима који зиве самном у стану.Знаци строга изолација цега се придрзавамо.Није ми неки проблем да то издрзим до 20-ог овог мјесеца.По мени је то обицна цак много блаза грипа него нека друга.Повремено сам имао главобољу коју сам рјесавао Новалгином.Нисам имао цуло мириса које ми се повремено враца.Вријеме које проводим у карантину це бити плацени као да сам радио.Зато моје лицно мисљење као и искуство показује да је то обицна грипа.То не знаци да сада тврдим да мозда за пар дана неце да додје до неких јацих симптома.Е-меил који сам добио од министарства здравља су ме обавијестили да након осам дана ако додје до погорсања да назовем хитни број.Мени је ово све прихватљиво,али има многи који се не слазу са тиме и ја и такво мисљење разумијем.Истина је на средини да се мјере подузимају,али су и претјеране.Народ је увијек оболијевао и болнице су да се народ лијеци мада се увијек умирало.Ето просле године без короне умрло их је 10-15 сто их ја знам.Ове године до сада знам само за један слуцај али је био инфракт.

Name

за игипоп

13.11.2020 10:57

да смртност је 0.2 посто све док болнице стоје на ногама проширују цапацитете итд постоје разне мере дистанце маске и остало а шта мислиш колика би била смртност оног момента кад у болници више не буде ниједног места а људи се и даље разболевају дошло би до умирања свих оних који нису 100 јаки са имунитетом ако ниси знао то је хтео и хитлер да очисти свет од инвалида .болесних. јевреја и цигана срами се

Name

Образовање

13.11.2020 11:12

Пола вас овдје су вјероватно неки од оних који вјеруји да је земља равна плочакоју на ледјима држе слонови које носи корњача. Вјерујете да смо ми Срби небески народ који је супериорнији од свих осталих (то није ссмо нсша одлика јер постоји много глупих људи диљем свијета који мисле дс је њихов нсрод супериорнији у односу на друге с медју њима су инаше комшије Хрвати и Бошњаци), сваке изборе држите исте такве будале на власти а све који иду називате издајницима. Вук Караџић је био издајник? Тесла исто? Ви ни не знате колико је српска дијаспора јака и колико би могла дићи РС и Србију на ноге кад би уложила само 10% онога што је стекла по свијету ал није нико луд да улаже у труле државе и труле народе. За вас је Сарс2 обична грипа само зато што има исте симптоме и то није спорно већ је проблем што не схватате да ти обични симптоми грипе код доста људи могу прерасти у тешке здравствене компликације које у већини случајева изазову сигурну смрт или тајне посљедице у дисању за остатак живота. Искрено би волио да нам се неким чудом опет деси епидемија богиња или да се деси епидемија еболе јер би фино урадила природну селекцију и очистила овај народ од оних који коче његов напредак. Нови Зеланд и Аустралија живе потпуно нормалан живот скоро пс без 2 таласа јер су у старту испоштовали све мјере и прописе стручњака још у фебруару. Нећу випе ни коментсрисати јер стварно нема сврхе кад на аргументе не знсте дати ваше аргументе већ само рекла казала ко дјеца. Срамота ко представља српски народ.

Name

Постено

13.11.2020 13:16

Образовање овдје губи вријеме.Огроман дио становништва ни име ти не разумије.Не читају,не слушају,не гледају...али ЗНАЈУ.

Name

Ре Образовање

13.11.2020 14:25

Видим, струцан си .. као да си диплому у Травнику збавио. Познам те по рукопису ?

Name

Марас

13.11.2020 16:30

Све сто је рекао био је у праву а ти ботицу додин боље не коментариси

Name

Напокон

15.11.2020 09:12

Ево га! Један обавестен и образован.

Name

Логика

13.11.2020 08:23

Логицно да је опао кад се тезе преноси грип јер људи носе маске и дрзе дистанцу. Овој медицинској старлети не треба уопсте давати медијског простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаго

13.11.2020 08:51

Много си паметан,иди на факултет па предаји умјесто њега.Цовјек је легенда.

Name

Ре

13.11.2020 09:13

Управо. И сезонски грип има врхунац у јануару и фебруару, тада ћемо видјети.

Name

ДД

13.11.2020 08:34

Једини доктор који сири оптимизам, а у оваквој ситуацији је потребан кад слусамо само црне прогнозе.Психотерапија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.11.2020 10:04

Мени у понедељак када је докторица потврдила да имам Корону рекла је овим ријецима вјеровали или не "Цеститам имате Корону позитивни сте"Узела све моје податке и рекла да це ме звати из министарства и од понедељка сам са фамилијом у куцној изолацији.

Name

Xx

13.11.2020 08:48

Ово је јасно и малој дјеци да је лаж и превара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.11.2020 09:02

Ех, па ста је са нама..Умјесто да препустимо проф. да сам одабере тим струцњака и да нас воде кроз епидемију цовида-19,, ми , лаици, преиспитујемо струцност и квалификације једног несумњиво образованог и нацитаног љекара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

13.11.2020 09:54

Јел ти уопште имаш основно образовање или се правиш луд па не признајеш разлику измедју "хирурга", "стоматолога", "пулмолога", "виролога" и "епидемиолога"? По твојој логици могу и ја да те оперишем и сјецкам те скалпелом нема везе што нисам хирург ал ето мало се "разумијем" у хирургију. Неможе један пулмолог да прича о стварима за које су задужени виролози и епидемиолози јер нема човјек кредибилитет. Па јесте ли ви нормални људи и јер могуће да је један народ од Тесле и Пупина спао на ово што сте сада? Па нигдје у свијету не може да се узима у обзир мишљење неке особе за тему код које она нема кредибилитет осим код нас Срба. Па нема глупљег и заосталијег народа од овог српског. Ви ћете људи и ово мало ваших стручњака, инжињера, доктора и разних осталих да протерате из државе својом дршкошћу и онда морате увозити стране стручњаке и скупо их плаћати да раде оно што би ваши радили и боље јер су ваши цијењени код Њемаца, Амера, Норвежана, Енглеза, Руса, Кинеза итд.

Name

Ре Ре

13.11.2020 12:46

Да ти ја сломијем ногу, а ти ортопеду кази да нема појма, па цу ти је ја намјестити.

Name

Луд си

13.11.2020 16:16

Не мозе да прица а мора да лијеци и повинује се тим сто само прицају по диктату а не лијеце,наеавно и обавезно цути.

Name

Све

13.11.2020 09:21

најбоље зелим доктору,здравља највисе.Докроре Несторовицу много сте јаки у свему?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.11.2020 09:28

Нема ни рака више,ни било каквих других болести,само цовид. Мрш,бре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

13.11.2020 09:37

Ако је око 5 000 заразених дневно, колико има у Сведској, готово да нема пандемије онда смо ми супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

13.11.2020 09:39

Све већи број људи у Србији и региону умире од вируса у односу на почетак епидемије. У Шведској поново много заражених. Несторовић као да не прати извештаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

13.11.2020 09:41

Ко хоће да види и чује све му је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.11.2020 10:19

Човјек је паметан једино он народ ослобадја зато су га и отјерали знам лично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

13.11.2020 12:55

да радоване само народу не треба лажно ослобођења јер ако ниси приметио вирус је прави није кобајаги

Name

Ванземаљка Петгемрежић

13.11.2020 10:27

Код нас је корона дошла кад је грипа одлазила, и то је ваљда јасно. А, ова јесење-зимска сезона још није узела маха. Исто тако, неки су истицали како је у првој половини ове године умрло мање људи него прошле, у Србији. А, онда је испало да је током јула, када није било строгих мјера, а вирус узео маха умрло око 3000 људи више. Е, сад, то се десило у току љета када су људи више напољу и када је теже да неко иначе здрав развије јако тешке симптоме. Мислим да овај човјек не чини добру ствар. Успут, плашим се да љекар не би требало на овај начин да се понаша, али свако има право да ради шта хоће. Ја сам једном рекла да ће он људима ускоро нудити напитке Харрy Поттер-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

13.11.2020 11:00

Ај не сери

Name

Није то

13.11.2020 12:32

Него се људи нису лијецили од других болести,изазвано паником,а вријеме је за болесне којима је била потребна пимоц на залост уцинило своје.

Name

Ванземаљка Петгемрежић

13.11.2020 15:21

То што кажете за хроничне болеснике и запуштање не ковид пацијената, апсолутно се слажем јер ми је близак члан породице хроничне болесник. Али, ако срчани болесник добије ковид, не може кардиолог рећи, ја нећу да га лијечим, јер ћу онда запоставити друге, ако човјек умире. Од момента када крене да ради са њима тај кардиолог не може да ради са другим пацијентима, а када се зарази, мора се повући други кардиолог за ковид систем, а остали остају незбринуту. То је оно кад људи кажу, моје здравље, моја ствар. Значи, нечије не одговорно понашање може да угрози сасвим непознате људе.

Name

Митар

13.11.2020 11:02

Само пису цорона . Ста год да болујес они пису цовид .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је Митре

15.11.2020 10:05

Прица се, да су доктори добили листу у којој писе које симптоме приписивати корони и сваки дан се просирује. Тако да народ неце ни од цега другог боловати. Све док се не појави вакцина.Бас као у бајци. Е онда це сви да буду здрави, срецни и весели, само це звиздукати. Поцеце, по команди друзење, ко с ким и колико у камари бице вероватно објављено преко медија.

Name

За боосс

13.11.2020 11:28

Па јеси ти икад био у Сведској Ста прицас небулозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

13.11.2020 11:42

Овј лудак поново ваља глупости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

13.11.2020 11:53

наравно да нема грипе кад је сада зовете корона, пфуууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

13.11.2020 13:06

Цуј па грипе има увијек ја сам је имала некад и љети какав јануар

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

16.11.2020 23:00

БЛАГО СРБИМА И СРБИЈИ АКО СУ ИМ ОВО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ - МОЗЕ МАЛО ОТИЦ И У ТРСТ У СХОПИНГ .

ОДГОВОРИТЕ