Горан Богдан у трци за Европског Оскара!

Европска филмска академија објавила је коначан списак номинација за Европске филмске награде. Горан Богдан номинован је у категорији Најбољи европски глумац за улогу у филму „Отац” Срдана Голубовића.

Магазин 10.11.2020 | 21:49
Горан Богдан у трци за Европског Оскара!

Европске филмске награде, које су пандан Оскару, најзначајнија су филмска признања Старог континента којима Европска филмска академија (ЕФА) сваке године слави изузетност на пољу филма.

Радња филма “Отац” инспирисана је стварним догађајима и прати причу о незапосленом надничару, који након што му социјална служба одузела децу, напушта своје мало село на југу Србије и пешице креће на пут према Београду где планира да свој случај представи самом Министру. У насловној улози филма, који критика назива “својеврсним балканским Парис, Теxас-ом” (Владан Петковић, Цинеуропа) Горан Богдан је притајеном снагом дочарао очајног оца, који од губитника с друштвене маргине, постаје јунак нашега доба.

Филм је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Берлину, где је освојио награду публике и награду Екуменског жирија. За своју улогу Горан Богдан је награђен на овогодишињем ФЕСТ-у, где је филм освојио и награду ФЕДЕОРА, а након тога на Пулском филмском фестивалу овенчан је Златном ареном за најбоље глумачко остварење. У Пули “Отац” је освојио и награду публике Златна врата и то као први филм са просечном оценом 5.0 у историји Фестивала.

“Велика ми је част и неизмерна срећа што сам се нашао у овако великом друштву. Срећан сам што је препознат наш рад на овој тешкој и осетљивој теми. Од првих проба с редатељем Срданом Голубовићем испуњавало ме што пловимо заједно овако нежним темама, као што је очинство и борба човека за проналажењем у овом свету. Данас када смо сви помало ‘Отац’ номинација је попут доласка на циљ. Мени је ова вест улепшала ово лудо време. Из дубине срца сам захвалан”, изјавио је поводом номинације Горан Богдан.

Уз Горана Богдана, главне улоге тумаче Борис Исаковић, Нада Шаргин и Милица Јаневски, а сценарио заједнички потписују Срдан Голубовић и хрватски редитељ и сценариста Огњен Свиличић. Филм је настао у копродукцији чак шест земаља – Србије, Француске, Немачке, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине.

Добитници Европских филмских награда биће познати у суботу 12. новембра кад ће се путем видео-преноса уживо из седишта ЕФА- у Берлину одржати 33. додела Европских филмских награда.

Извор: Курир Фото: Марина Лопичић

Коментари / 0

Оставите коментар