Усвојен Акциони план за заједничко регионално тржиште

 Лидери западног Балкана на данашњем састанку у оквиру Берлинског процеса усвојили су јединствени Акциони план за заједничко регионално тржиште, саопштено је из Секретаријата Цефте.

Регион 10.11.2020 | 17:09
Усвојен Акциони план за заједничко регионално тржиште

План обухвата регионалну трговинску област, која се заснива на четири слободе и друге области дигитализације, иновација, инвестиција и развоја индустрије, док су се учесници састанка сагласили да оваква сарадња доприноси већој атрактивности и конкурентности региона, као и приближавању тржишту ЕУ.

У саопштењу се наводи да ће Цефта спроводити велики број кључних активности овог важног плана.

"Западни Балкан са 18 милиона становника представља важно тржиште за наше компаније и одскочну даску за приступ тржиштима у ЕУ и ван Уније. Стога, регионална економска интеграција може генерисати до 6,7 одсто додатног БДП-а. Кључни трговински споразум у региону, Цефта, допринијеће реализацији Акционог плана", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће допринос реализацији Акционог плана бити смањење времена чекања на прелазима за 30 одсто, примјена сета мјера који укључује проширење система зелених коридора на граничне прелазе са ЕУ и поједностављење процедура и електронска размјена података "кроз СЕЕД /Систем електронске размјене података/ плус систем".

Цефта ће допринијети реализацији Акционог плана и обезбјеђивањем услуга инспекцијских служби 24 часа током седам дана у седмици на прелазима у оквиру зелених коридора, смањењем трошкова и уштедом времена путем програма узајамног признавања, кориштењем јединственог документа за седам тржишта.

Реализација Акционог плана биће и кроз успостављање регионалног тржишта електронске трговине, које ће бити на располагању, прије свега, малим и средњим предузећима, те кроз елиминисање нецаринских баријера, кроз примјену ефикасног система за рјешавање спорова, о којима су започети преговори прије двије седмице и обезбјеђивање подршке на путу ка јединственом тржишту ЕУ, наводи се у саопштењу.

Цефта ће спроводити активности са партнерима попут Савјета за регионалну сарадњу, Транспортне заједнице и Привредног инвестиционог форума западног Балкана.

Директор Секретаријата Цефте Емир Ђикић рекао је да се жели промовисати електронска трговина и трговина "без папира".

"Вјерујем да ће заједничко регионално тржиште подстаћи развој пољопривредне и прехрамбене индустрије, привући стране инвеститоре и креирати нове послове, али и омогућити да се производи и услуге нуде по далеко конкурентнијим цијенама", истакао је Ђикић.

У саопштењу се додаје да ће ЕУ остати кључни партнер лидерима региона у спровођењу овог амбициозног акционог плана, уз чврсто увјерење да снажан западни Балкан, који се стално развија, може пружити несумњив допринос европској економији и безбједности.

Учесници данашњег сусрета надају се да се оваквим иницијативама креира будућност заједничког континента, истиче се у саопштењу.

(Срна) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ја

10.11.2020 17:02

Како видим они ће од овог склепат неку квази државу по својој жељу.Кад су Словенија и Хрватска улазиле у ЕУ нису им тразли да се удружује било с ким.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.11.2020 20:30

када су Словенија и Хрватска радили на уласку у ЕУ, они су мијењали законе и уставе, прилагодили се Унији, отпустали раднике, јацали економију... Наси ниста од тога годинама нису радили.. Додик блокира БИХ, Вуциц купује орузје од Русије и Кине...

Name

Душан

10.11.2020 18:22

Значи сад че у БИХ улазити роба с декларациом Репубљик Косово.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

10.11.2020 20:19

Пројекат:-из шупљег у празно-!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

15.11.2020 09:50

Сназан Балкан? Ко то зели сназан Балкан?

ОДГОВОРИТЕ