ЦИК саопштио како ће гласати заражене особе

Бирачи позитивни на вирус корона или који су у изолацији, односно хоспитализовани, моћи ће гласати путем мобилног тима само уз посједовање медицинског налаза да су позитивни или акта о изолацији, одлучила је данас Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

Босна и Херцеговина 10.11.2020 | 16:57
ЦИК саопштио како ће гласати заражене особе

ЦИК је на хитној сједници усвојио измјене и допуне Правилника о провођењу избора у БиХ у дијелу који се односи на остваривање права гласа бирача који су позитивни или су у изолацији, односно који су хоспитализовани.

"Наведеној категорији бирача је омоућено да остваре право гласа путем посебног мобилног тима уколико уз захтјев који достављају надлежној општинској/градској изборној комисији доставе одговарајући акт надлежне установе или органа /медицински налаз или акт о изолацији/", саопштено је из Комисије.

ЦИК је ранијим одредбама Правилника о провођењу избора у БиХ, које су данас брисане, настојао омогућити остваривање права гласа и бирачима који не посједују акт надлежног органа уколико се њихово име налази у евиденцији података надлежних институција о овим категоријама бирача.

"Међутим, након остварених контаката и упита према надлежним институцијама, ЦИК нема цјеловиту повратну информацију о вођењу евиденција о поменутој категорији бирача", наводи се у саопштењу.

Општинске/градске изборне комисије углавном немају информација нити могу утврдити који надлежни органа води ажурне евиденције о лицима позитивним на вирус корона и лицима којима је одређена мјера изолације.

Због свега наведеног, ЦИК БиХ је одлучио да измјени Правилник о провођењу избора у БиХ и на тај начин омогући да се бирачко право остварује под истим условима на цијелој територији БиХ, а да се истовремено спријече евентуалне злоупотребе.

Лица која се налазе у изолацији због заразе вирусом корона или због изречене мјере самоизолације своје бирачко право могу остварити активном регистрацијом код надлежене изборне комисије основне изборне јединице, на начин да се упути захтјев /писани, путем мејла, факса/ уз достављене доказе о изреченој мјери изолације /рјешење, медицински налаз/, прецизирано је из ЦИК-а.

(Срна) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јаааа

10.11.2020 16:05

Ма све само да се одрже. А ови што додју на гласачко мјесто са температуром, могу гласати само у посебној кабини. Јел ико од цланова ЦИК-а икад био на терену и видио да се цесто гласа у малим просторијама, ходницима... Како ту издвојити? Једино да чланови бирачких одбора раде у комбинезонима као у болницама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.11.2020 17:15

Хоце ли ти са температуром у изолацију. Ко це их смјестити

Name

Груцо

10.11.2020 17:07

А које боје це бити заститна одјела мобилних тимова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

10.11.2020 17:09

А ста це се са онима који имају корону а неце да се обрате доктору да неби били у изолацији за изборе. Као нпр Костадин Васиц.Све остале зарази и бас га брига. Ради ли дта ова дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.11.2020 17:21

Сви чланови бирачких одбора заразени после избора! То ће бити резултат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

10.11.2020 17:50

Цланови Бирацких одбора и јесу највеци муцкароси.

Name

Хммм

10.11.2020 19:30

Цуј то,зато секта повецава број заразених!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.11.2020 19:57

ЦИК је увелико "заражен кршењем закона" јер је супротно Изборном закону БиХ изабран нови састав ЦИК-а без јавног конкурса. Сада они који немају шта да одговоре на ту чињеницу коментаришу како је другима жао што је том приликом смијењен Бранко Петрић а управо је тај тип био министар у Влади СДС-а и њихов посланик и они су га изабрали у ЦИК БиХ још 2004.године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

11.11.2020 06:59

А Миле га послије купио!