Туристички рат око Јахорине завршио на Уставном суду РС

Општина Пале нема надлежности у области туризма, али је имала право да оснује туристичку заједницу. Несвакидашња је то одлука Уставног суда Републике Српске која не само да неће ријешити отворени сукоб на релацији Град Источно Сарајево-Општина Пале, већ ће у финишу изборне кампање само продубити јаз између власти и опозиције.

Република Српска 10.11.2020 | 10:09
Туристички рат око Јахорине завршио на Уставном суду РС

Наиме, средином прошле године, општина Пале, односно одборници у локалној скупштини у којој СНСД има већину су донијели одлуку о оснивању “Туристичке организације општине Пале”, позивајући се на статут ове општине. Све се десило у периоду када је на планини Јахорини покретнут инвестициони циклус “тажак” стотине милиона марака.

То ништа не би било спорно, да ингеренције у области туризма нису у искључивој надлежности града Источно Сарајево, којим управљају странке које су на републичком нивоу у опозицији и гдје већ постоји туристичка организација “Јахорина”.

Да је општина Пале изашла из својих оквира када је статутом себи дала за право да регулише област трговине и туризма, потврдио је и Уставни суд Републике Српске.

“Имајући у виду да је Град Источно Сарајево, сагласно Закону о територијалној организацији Републике Српске, град који у свом саставу има више општина, Суд је утврдио да је у ингеренцији Града Источно Сарајево да извршава све надлежности које су законом додијељене општинама у области, између осталог, туризма и трговине”, наводи се у одлуци.

Међутим, у следећем пасусу одлуке, Уставни суд РС не жели да оцјењује законитост одлуке о оснивању Туристичке организације општине Пале, проглашавајући се ненадлежним.

Суд је оцијенио да је у питању појединачни акт којим се оснива конкретна јавна установа те да, стога, у формалном и материјалном смислу, нема карактер општег акта чију уставност и законитост, оцјењује Уставни суд”, стоји у одлуци суда.

Иначе, иницијативу за оцјену уставности поднијела је “Туристичка организација Јахорина” која на све начине покушава да оспори  туристичку организацију са Пала. Пред Вишим привредним судом у Бањалуци су упјели да оборе одлуку Окружног привредног суда у Источном Сарајеву који је у новембру одобрио упис “ТО Пале” у судски регистар.

Док се двије струје боре за превласт над Јахорином, и једни и други би према сазнању ЦАПИТАЛ-а могли да остану без прихода од боравишне таксе који на годишњем нивоу износе између 500.000 и 700.000 марака.

Наиме, како је у изјави за ЦАПИТАЛ казао предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра “Јахорина” Недељко Елек, ово акционарско друштво инсистира на доношењу посебног закона за олимпијски центар према којем би приходи од такси, остали њима.

“Тај закон је у фази израде и биће сличан ономе за планину Златибор у Србији гдје ћемо ми као управљачи имати своју туристичку организацију. Тренутно организација са Пала наплаћује таксе од хотела „Термаг“, „Вучко“ и „Лавина“, а туристичка организација из Источног Сарајева наплаћује таксу за подручје које припада општини Трново”, казао је Елек.

Директор Туристичке заједнице Републике Српске Нада Јовановић кратко је казала како нема информације да између двије организације постоји било какав анимозитет и сукоб.

“Према мојим информацијама они се добро слажу и сарађују, што је веома важно у периоду пандемије гдје туризам трпи огромне ударце. И једни и други би требали да имају заједнички интерес тако да не видим разлог неслагања”, казала је она.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мирослав

10.11.2020 09:52

Како је само тај менаџер из Србије способан , колико је успио само добити кредита , коли ће Јахорину мазнути, вјероватно ћемо сазнати врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.11.2020 10:45

Пратите трагове новца и све ће бити јасно. Тај менаџер је само извршилац радова у суштини небитан лик или како се каже корисни идиот.

Name

Патриота

10.11.2020 10:32

Цим се дирне у несто сто не припада опозицији не ваља,није по закону,не видим овдје ниста спорно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2020 10:40

Опасно глуп коментар!

Name

Ре ре

10.11.2020 12:34

Али баш истински глуп. Ја бих се стидио да сам тако несто будаласто написао.

Name

Доктор

10.11.2020 15:03

А не спомињете Туристичке организације Соколац и Трново које постоје 10 и више година?! Јесу ли те општине у саставу града И. Сарајево, како се нису прије сјетили да их" укину"? Па зато што немају прихода од боравишне таксе као Пале, јер Јахорина територијално највише припада Палама.

ОДГОВОРИТЕ