Нови систем вриједан 25 милиона не ради: Умјесто електронских упутница и налаза, добили празне картоне!

У вријеме вируса корона, када здравствени систем трпи велики притисак, а пацијенти губе драгоцјено вријеме чекајући да преузму упутницу или налаз, свој крах доживио је и систем који је све то требао промијенити.

Република Српска 09.11.2020 | 23:15
Нови систем вриједан 25 милиона не ради: Умјесто електронских упутница и налаза, добили празне картоне!

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић уручио је 17. августа прву електронску здравствену картицу.

На тај начин званично је у Фонду здравственог осигурања Републике Српске најављен почетак рада Интегрисаног здравственог информационог система у Болници Градишка и домовима здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица, што подразумијева, поред употребе електронске картице, и електронски здравствени картон, електронске упутнице...

Вишковић је, говорећи о ИЗИС-у, истакао да је 21. вијек, те да је вријеме да заборавимо папир и оловку и да Република Српска примјеном ИЗИС-а иде укорак са свијетом.

''Ријеч је о изузетно важном систему, захваљујући којем ће се остварити значајне уштеде. Према подацима којим располажем, само 12 милиона годишње ће се уштедјети на рецептима. Драго ми је што смо данас у позицији да овај систем имплементирамо и наши грађани су једини у окружењу који ће добити бесплатне електронске картице'', рекао је предсједник Владе.

Данас, три мјесеца касније, када је Републици Српској информациони систем у здравству животна потреба проузрокована проблемима које је са собом наметнула пандемија вируса корона, ИЗИС не функционише.

У ствари, његова примјена је немогућа, па љекари користе и даље стари систем.

Да све буде још горе, како су нам казали љекари на терену, оно што им је понуђено новим системом нема велике разлике у односу на стари, а како објашњавају, у неким сегментима им је нови програм отежао посао.

Иначе, набавка „Интегрисаног здравственог информационог система“, тешка 23 милиона КМ, коју је провео Фонд здравственог осигурања, за кратко вријеме је понијела титулу најконтроверзнијег посла између институција РС и приватних фирми.

Пројекат за који је искеширано 23 милиона КМ у потпуности се поклапа са већ постојећом платформом која функционише више година.

Ово се 100 одсто преклапа са оним што ради фирма ‘Рачунари БЛ’, односно са пројектом који се само другачије звао. Овдје се ради о послу који је већ урађен, односно ИЗИС већ постоји, само се другачије зове, а све што се сад ради служи да би неко извукао велики новац. 

А да је тако потврђује и бивши министар здравља Слободан Станић.

Он каже да је ненормално да је Република Српска платила информациони систем који је већ постојао, а да данас, у тренуцима кад нам највише треба, ми немамо могућност да га користимо. 

“Још 2012. године је тадашњи министар Ранко Шкрбић најавио да ћемо да имамо електронски картон и упутнице. Ми то немамо. Па је главно питање, или смо тада платили нешто што нисмо добили или сад купујемо нешто што већ имамо. Кад се то разријеши све ћемо знати”, каже Станић.

Он наводи да овдје је очигледно да постоји опструкција око преузимања података, иако би требало да нико не може да условљава са подацима пацијената. Наравно, он објашњава да то није разлог да грађани испаштају и да је Министарство здравља то морало ријешити. 

Посебно наглашава да је информациони систем, овај или онај, морао бити оперативан до данас. Ипак, то није случај и баш због пропуста појединаца.

Како наводи, ово је вријеме када због приватних интереса људи на власти, који су годинама уништавали здравствени систем, рачун се испоставља грађанима и здравственим радницима. 

“У било којој ситуацији у 21. вијеку, кад су дигиталне технологије преузеле све области живота и рада, ми морамо да имамо догитализовано здравство и то је од суштинске важности. А тек у овом периоду, када смо се сусрели са корона вирусом је од животне важности. Са добрим интегрисаним информативним системом се много тога може урадити што данас представаља проблеме у здравству. Али, ми ћемо још морати да сачекамо”, каже Станић.

И тако док су десетине милиона дате фирмама блиским власти за информационе системе који би омогућили електронске картоне, упутнице, налазе… пацијенти у Републици Српској ће у вријеме епидемије вируса корона бити и даље принуђени да чекају по неколико сати за обичан комад папира.

Тако да, иако је предсједник Владе РС обећао да је дошло вријеме да заборавимо папир и оловку и да крећемо укорак за савременим свијетом, реалност нас је још једном демантовала.

Одговоре о функционисању новог информационог система у РС покушали смо добити и од Фонда здравственог осигурања прошле седмице, али нам још увијек нису одговорили на наша питања.

(Бука) 

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

!

09.11.2020 22:28

Чувени бизнис "Проинтер"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

10.11.2020 06:00

Ко јос верује диспецеру? У БН дому здравља хаос око новог система. Доктори морали потписати да су задовољни,иако га нису ни видели систем. А када је поцео да ради. Пуно отезан и успорен рад.

Name

Наобразба?

10.11.2020 06:46

Све струцњак до струцњака на целу са Дјајицем..

Name

хана бл

10.11.2020 06:52

Нама треба Меритократија: водство, теоретски засновано на заслугама, таленту, вештини, интелигенцији и другим релевантним вештинама, пре него на наследу (аристократија), богатству (плутократија) или вољи вецине (демократија). Инаце даље срљамо у пропаст!

Name

Радмила

10.11.2020 06:56

Па то јесте циљ свих ових пројеката које измисљају да се сто висе покраде пара из будзета.

Name

РАСПУЦХИН

10.11.2020 07:07

Наравно да је то та чувена фирма. Мислим да је претеча те "фирме" радила и за РУГИПП па тако и они стално морају куповати нове и нове софтвере који су "мањкави". Да , управо се тим изразом правдају а "мањкавост" првог софтвера је била та да он није препознавао "потковрље" као етажу. Били смо једини у читавом свијету без "поткровља" иако су сви блиски властима могли уписати ту етажу а они који нису имају и дан данас проблема. Прича се да се тај случај вуче по ладицама судова али и судови , као и сви запослени у судству , имају проблема са софтвером па и "софтвером" у главама и душама. А здравствене књижице? Па искрено , не занима ме. Као "демобилисани , незапослени борац ВРС" сам изгубио право на здравствено осигурање и не занимају ме нити књижице , нити здравство а скоро па да ме ни Р. Српска не занима јер ми не пада на памет да вучем за рукаве и молим режим да ми "поклони" здравствено осигурање. Ево , успио сам написати овај коментар и остати пристојан што показује да сам много боља особа од свих припадника режима. Баш свих , од врха до дна.

Name

Бањалучанин

10.11.2020 07:22

Као и обично, нисте у праву. Посао су Добили ММСКОД, Ланако и Никола Тесла Загреб.

Name

Директ

10.11.2020 09:37

Па да, ако не добије посао Проинтер, онда је посао добио Ланацо, који је режиму омиљена фирма број 2 или број 1, послије Проинтера. :)))

Name

Бањалучанин

10.11.2020 12:48

Па онда ММСКОД, па Хрвати... Има ли нека фирма која Вам је по вољи? Ко смије да добије посао на тендеру?

Name

Цане

10.11.2020 13:38

Нису цухнули дви батеријице у систем...јеби га заборавило се...

Name

Дно

09.11.2020 22:36

Хаос влада у Дому здравља Бањалука. У абулантама се не јављају на телефон ...цијели дан сам позивао амбуланту Лазарево. Зар је могуце да се нема ко јавити на телефон. Испред се цека, ако требас рецепт. Хладно је. А о цему прицате ел.књизици? Заостајемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2020 00:22

Пресликано од Дома здравља у Платоновој.

Name

НЕ ЗНАЈУ НИ ПРЕПИСАТИ

10.11.2020 05:54

ОВИ НАШИ ИТ СТРУЧЊАЦИ НЕ ЗНАЈУ НИ ПРОГРАМЕ ПРЕПИСАТИ. АЛ ЗАТО МИЛИОНЕ ТУКУ. НА ПРЕПИСИВАЊЕ. МА НИЈЕ ВАЉДА ДА ИХ ОНИ ПИШУ. СМИЈЕШНО. ЈА ДРЖАВЕ ЈА СРА...

Name

Фантом

10.11.2020 05:56

Код нас висе ниста не ради и не функционисе само крадја и криминал на високим ногама то је на сваком кораку и ту нема краја.

Name

ре

10.11.2020 06:59

Каква електронска књизица то је осмисљено да Проинтер и слицне резимске фирме извлаце сто висе новца.Нема основних ствари у здраствсту,здравствени систем се распада а они прицају о електронским књизицама .Пљацка најобицнија

Name

пр

10.11.2020 07:08

Уштеда на исписаним упутницама(папиру)? хахахха. Кад додје фактура за ОДРЖАВАЊЕ електронског система, видјецете шта је уштеда!

Name

Ре

10.11.2020 07:50

Тако и треба овом глупом народу сто се бори за секту. Крепавају као пацови док лопови згрцу милионе.

Name

ре

10.11.2020 09:21

пааа, они су у колапсу, ХОЦЕ ДА НАРОД ЦРКНЕ јер им не иде по плану да цркава од короне!!!

Name

Игипоп

09.11.2020 22:40

.ебес дрзаву гдје су доктори мендзери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Игипоп

10.11.2020 00:24

.ебес дрзаву која 20 година гласа за СНСД

Name

саса

10.11.2020 06:08

Само ми није јасно шта је вама драги људи ту цудно! Па који посао који су радили, је урађен добро квалитетно функционално ? И онда се ви несто цудите, а мајстори узели милионе. И коментари ,,срам их било" ,,како их висе није срамота" и слицно, а људи вам одрасе козу са леђа!?

Name

Овца

10.11.2020 00:33

Ријетки су ИТ системи који задовољавају минимум потреба. Слусаце се у наредном периоду колико је таквих система инсталирано. Купи се у иностранству одредјени пакет опен соурсе, који би се требао дорадјивати, али нема ко да дорадјује. Захтјеви купца се не узимајуу обзир, намеце се пословање које нико нормалан не би прихватио, али јавна установа је, па се мозе, само узимајте. Морамо једном слетити на дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ован

10.11.2020 07:06

Ако хоцес јефтине ИТ системе који су уннасим условима реално непотребни ангазујес фирме и прогамере из Индије и Пакистана који раде јефтино а не да Проинтер ,Ланако и слицне резимске фирме трпају милионе за неки софтвер који би индијци и пакистанци одрадили 20 или 30 хиљада долара.Само будала не види да је ово велика пљацка ИТ тендер мафије

Name

БЛ

10.11.2020 01:50

Овај вишковић је оно сељобер пар екселанс. Нигдје папак није отишао у званичну посјету за двије године мандата. Нити је кога примио нити га је ко звао. Изузмимо Београд, то се не пика пошто су такве лафо посјете чисто манипулацијског карактера. Као премијер а папак не заврће док прича, мука ми је док слушам тај сељобер нагласак. Не зна се на матичном језику изражавати како треба а камоли да говори премијер бар један страни језик. Необразован, нееманципован, тип је тотално небитан фактор на политичкој сцени. Врећа соли, како га је одлично Васковић описао. Нико и ништа. Само један у низу додигових пијуна и папака. Доживим трансфер блама чим он проговори двије три.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

10.11.2020 06:59

То си у праву за премијера ал кад зељка проговори,мајко мила као да је сисла са мјесеца,нецу реци са планине да не увриједим некога.избрисали историју болести лијекове прописују на основу старих кутија,кад те маске стите засто не пусте народ у цекаонице.доктор долази у дванест умјесто у седам и ради два сата.а изговор им је пао систем,а напољу 10 људи цека.само сто нису рекли идите приватно.теско нама здравима болесни су презаљени одавно

Name

ре

10.11.2020 07:44

Ко да ти је Рудоња бољи? :)

Name

Ре:БЛ

10.11.2020 11:00

Колико си га добро описао па то је чудо. Човјек звани сељачина у правом смислу а Премијер. Просто невјероватно а РС пуна доктора наука. Шта нам ради владар умишљени, прост и бахат од овог народа.

Name

Реално

10.11.2020 04:10

А ста оцекивати од система гдје је Ален Сераниц министар здравлља а Срдјан Рајцевиц министар за науцно технолоски развој у Влади Радована Висковица? Будите озбиљни...оцекивати да поред таквих незналица несто буде успјесно мозе само луда особа... Висковиц није способан да на вријеме региструје возила у фирми гдје је био сеф возног парка и да прати јесу ли истекли тромјесецни техницки а не да води РС....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

10.11.2020 05:00

Прво систем није исти као постојећи јер постојећи систем није умрежио све нивое здравствене заштите , сто ИЗИС, треба да уради. Исти је је још увјек у фази увођења и као такав још увијек се може надопуњивати и мењати. Тако да обесмишљавање једине добре ствари која је урађена за здравство Српске од постојеће власти заиста је непотребна. А дотични др Станић, о здравству нека прича када се врати у здравство. Пропали хирург себи даје много за право, али није једини нажалост, има их. Тај о рачунарима зна колико и моја баба из Растошнице. Жалосно је што није једини, пуна Српска мрсимуда на обе стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

10.11.2020 15:50

Као неко ко је у здравственом систему 33 године. Јос из времена кад је министар здравља БиХ био др Момир Мацановиц одговорно тврдим да бољег министра нисмо имали. Ајд да спомену његовог претходника гробара здравства у РС па ни по јада. Др Станиц се свакако не уклапа разним лезиљебовицима и онима који су посао у здравству задњих 20 година најцесце добијали тако сто су у кампањама једне плакате дерали, а друге лијепили. Вјерујте да има таквих у свим домовима здравља РС. Господин Станиц је неко ко ствари без пардона назове правим именом и зато је разумљиво сто код неких изазива антипатију. Среца па це таквих у блиској будуцности да буде све мање.

Name

Ццц

10.11.2020 05:32

Зато си ти Станићу бивши министар;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

10.11.2020 05:46

А СНСД прозива своје цланове вјерне да гласају до 12:00 и да поново стану у ред какк би правили привид веце гузве како би људи који долазе одустајали од страха да це се заразити или недостатка времена када виде колико је људи... На ста су све спремни и како то размисља само да се вара... Али неце моци мамлази румени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

10.11.2020 06:06

Хорде зла поново на дјелу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкаске

10.11.2020 09:19

Хорде зла консрантно су присутне у пљацкама од-до.

Name

опште познато

10.11.2020 06:24

Још им је Бојић увалио РФИД картице умјесто по пројекту гдје је заврнуо за најмање 5-6 мил. еура. Отишли му сви радници па сад нема ко да то ради такода од тога пројекта нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

10.11.2020 06:30

сто једна будала смисли 100паметних немозе ресит јар овакав систем у тамни вилајет неиде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

10.11.2020 06:51

Лежао сам на кбц Б. Лука 7 дана. Простор идеалан и услови али организација нула. Налази се чекају пола дана, ништа није увезано, достава болесницима такође се чека по 5 сати а само неко треба од портирнице у приземљу донијети до собе на спрату тако да све касни.... Проблем је само у организацији..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2020 09:21

ХАААХАААА, по њима је то колапс, нидје никога али им је колапс!

Name

Васа

10.11.2020 09:39

Проблем је пре свега у струцности јер има мало струцних и свјесних љекара Аве сто ваља и зна зна посао је давно отисло у Њемацку и слицне земље где су добро плацени. Поред неструцности проблем је однос љекара и особоља према пацијентима,односе се према људима као према стоци ,болесници цекају по ходницима , иако има висе запослених него пацијената опет се цека сатима јер особоље умјесто да љеци пацијенет испија кафе по кацеларијама,цита новине носа буреке и цавапе ,сета горе доле док гомила болесних људи цека сатима,Овако је на УКЦ Паприковац не знам за друге установе али горе је велика трулез

Name

Милан

10.11.2020 07:32

Висковиц се само прави наиван...за себе је, отимањем, обезбиједио годисње цца 2 милиона КМ од техницких прегледа возила. Нека се новинари распитају детаљно па це доци до података....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

10.11.2020 07:40

Змај од Милица слузи као дворска луда, а народ се сам лијеци алтернативном медицином, а ко има мало пар купује у апотекама оно сто је у слободној продаји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немар и расипниство

10.11.2020 07:40

Те паре могли су уложити у љекарне на специјализацију на опрему неопходну и лијекове од тог електро система само користи је видио Проинтер на штету градјана који умиру јер је све у колапсу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

10.11.2020 08:03

Само свргавање банде и то ни слуцајно мирним путем.само силом и свим располозивим,а има јос цим.прво ми ветерани,наравно који имамо м... па остали обесправљени за нама.ми демобилисани борци смо свакако вец мртви,па повуцимо бар јос некога са нама од ових бандита.знаци само силом и са сто висе стете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

10.11.2020 08:14

не треба ни да ради и не зелимо да сви наси подаци иду онлине и буду доступни сваком на увид ко купи базу или провали сифру.... сто се мене тице Дао Бог да не проради и да пропадну све те електронске апликације и срања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

10.11.2020 08:35

Све сто су направили ФЗОРС и СНСД је превара и криминал,

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАСНО

10.11.2020 08:46

...ал ипак контам како год окренем боље је било за вријеме Тита нек говори ко ста хоце.Бар је било мање лопова у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

10.11.2020 08:54

Е сваста!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А-теам

10.11.2020 09:05

12 милиона годисње за рецепте? Коме? Ко узима те паре? Колико знам, моја докторица стампа рецепте принтером на руком нацијепане листице. Оригиналног рецепта нисам видио никад. 12 милиона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина м

10.11.2020 10:30

Нацјепка куци и понесе....

Name

Да је бар остао исти

10.11.2020 09:16

Него у стравицној зељи за похлепом, да извуку новац осакатили постојеци.... Криминална мафија је то.... Да би се такво сто урадило, сасцим је јасно да је власт кримална, криминилизавала институције од - до....Зато и јесте БАНКРОТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

страсно

10.11.2020 09:20

ХОЦЕ ЛИ ВАМ ИКАДА БИТИ ДОВОЉНО???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миx Воx

10.11.2020 09:30

У 21. вијеку сте успјели да направите електронске здравствене картице на основу којих не можете заправо да утврдите идентитет. И шта Вишковић зна о томе? Не зна да подијели 7 са 5, а камоли да се петља у информатику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеуцњаци

10.11.2020 10:24

Ухљеби са куповним дипломама и преко везе до дипломе.Ста оцекивати друго,плате огромне из пљацке будјета за знање нико и не пита,образовани такво како одговара криминалу....

Name

питање

10.11.2020 09:50

Знају ли ти ИТ "стручњаци" какав су хаос изазвали у домовима здравља ? Да ли је могуће да се тај посао одради на начин да се "покупе" , умјесто копирају сви подаци о осигураницима ? Сада породични љекари испред себе имају табула раза - празну плочу, немају ниједан податак о пацијентима, па је неминовна гужва, нервоза , а можда и ексцеси, јер многи пацијенти не схватају да љекари нису криви за овакво стање. Уосталом , као и све у овој "држави" чисти идиотизам, аматеризам, бахатост и похлепа. Фуј, багро !

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

10.11.2020 09:50

само гласјте само подршка СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

4008

10.11.2020 10:12

Дигитализација свега и свачега је веома опасно по људска бића. Наши љекари кад дођете код њих, не могу да слушају пацијента, јер морају да претражују по рачунару. Испада да сви љекари морају бити добри ИТ оператори. Дигитализација треба да се спроводи тамо је су нехумани услови рада. Оправдање за увођење дигитализације се наводи да пацијенти не би губили вријеме. Ми сви данас имамо на претек времена, а послове препушамо дигитализованим информационим системима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.11.2020 16:45

Важно је да су народне паре покрадене, а за ел. књижице, ко те пита?

ОДГОВОРИТЕ