Пет до 10 пута више заражених од званичног броја

- Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић рекла је вечерас да се процјењује да у Србији, у односу на број званично потврђених случајева заразе вирусом корона, има најмање пет до 10 пута више особа код којих инфекција није препозната.

Република Српска 09.11.2020 | 20:51
Пет до 10 пута више заражених од званичног броја

Тепавчевићева је објаснила и да је то "један ланац који је прилично дугачак" када је ријеч о потенцијалним носиоцима инфекције, те да је "то прича широм света, а не само у Србији".

"Зато је комплетан концепт превенције да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције, па чак и особе које су прележале ову болест, јер смо видели да постоји могућност реинфекције", изјавила је она.

Тепавчевићева, која је и члан Кризног штаба, рекла да на вјерује да ће казнена политика помоћи да вирус буде побијеђен, већ да је потребна само одговорност и колективна свијест.

Она је навела да посљедњих дана на болничко лијечење у Србији буде примљено око 200 пацијената више него што буде отпуштено.

"На данашњи дан су хоспитализоване 292 особе, а отпуштене су 102. У односу на број заражених сваког дана, око 15 одсто има средње тешку или тешку пнеумонију која захтева хоспитализацију", рекла је Тепавчевићева за РТС.

Према њеним ријечима, лако је израчунати када ће се сви болнички капацитети бити попуњени, ако се настави истом динамиком.

"Имамо још капацитете које можемо отварати, а за које смо се надали да неће бити потребни. Још има болница које би могле да се преведу у ковид систем", додала је Тепавчевићева. 

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лазе!

09.11.2020 20:07

То сто људи имају је грипа! Додје и продје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУД ЗБУЊЕН НОРМАЛАН

09.11.2020 20:33

Корону не спорим, умиру људи, леже по болницама, али је искориштена да се богате државе напокон, без пардона, закључају и изолују од сиромашних, дефинитивно забарикадирају од продора миграната. Брине ме и што смо ми са ове спољне стране бодљикаве жице, а она дјелује као да ће да остане за стално. Гледајте бројке колико људи умире од рака, излива крви у мозак, инфаркта. Кад би у медијима овим интензитетом говорили о тим заиста застрашујућим бројкама свијет би колективно почео да се понаша као да се припрема за Олимпијаду, сви би џогирали, пазили шта једу и пију, нико не би пушио, само би се радила гимнастика и јела зелена салата. Као што рекох, не волим теорије завјере, али зашто нема ниједне ријечи о томе како да подигнемо имунитет? Ово с превентивним мјерама видим као неки перверзно хумани начин да се убрза смањење броја становника на свијету. Укинутом социјализацијом, шоу бизнисом, забавом, туризмом, угоститељством, журкама, фестивалима, драстично се смањује шанса за људском репродукцијом. Теже је данас наћи партнера, орасположити се, загријати, остварити нагон за репродукцијом, за то је потребна блискост, а не видим како то уопште може под изолацијом, рестрикцијама и маскама. Човјек се ипак разликује од мајмуна, потребно му је распалити машту да би му било до репродукције. У супротном, ни мрежасте чарапе, ни халтери, ни штикле се не би производиле, парфеми се не би користили, вино се не би пило, танго се не би играо. Дакле, рестриктивним мјерама смањује се број заражених, али право је питање да ли се смањује број новорођених? Наравно, питали сте ме шта мислим, нисам ни сам сигуран, ослањам се на логику, информацијама се не може више вјеровати, па и ово што ја промишљам прихватите с резервом. Попиздео сам јер је мој основни посао декретом укинут, постао сам вишак као коњ у индустријској револуцији”, 

Name

Андриц

09.11.2020 21:21

Бас тако.И није ми јасно ста она као министар рада и осталих глупости има да говори о корони.Висе није замјеница Батута,није њено да се сад изјасњава.Певаљка...

Name

Корона

09.11.2020 21:32

Поздрав и од мене тако и теби дошла у кућу и прошла!

Name

сомеоне

09.11.2020 20:40

да није због новог шопинг центра

ОДГОВОРИТЕ
Name

оливи

09.11.2020 21:57

Понуда брзих зајмова од 5.000 € до 150.000 € свим људима у озбиљној потреби Моја понуда зајма по стопи од 3%. Ево моје адресе е-поште: оливи.сабине@гмаил.цом

Name

Тиито

09.11.2020 21:18

Значи брзо ћемо до броја од 60%.предуслов за колективни имунитет. Тј. Вакцина није ни потребнааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2020 22:57

Управо тако. То и јесте циљ. Шведски модел на Балкану. Најсмијешније је кад кажу да их је корона изненадила. Можда и снијег у јануару неког изненади.

Name

Ух,ух браћо моја мила

10.11.2020 01:41

Ова ће ме у гроб отјерати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

До прољећа

10.11.2020 09:15

Ако заиста постоји имунитет стада,, како кажу,, до прољећа ћемо га можда и имат,, под условом да је корона ово што је и да небуду мјењали ове тестове,, неби о томе шта корона,, али имам осјећај да је сад крајем новембра и у децембру кад су ове обичне грипе и преладе, тестирати у јеку грипе сво становништво у пар дана да би проценат позитивни био огроман,, по мом би то и био добар потез,, а до маја да непричамо,, мислим да је,, по мом,, корона облик прехладе,, можда, можда мало модикифоване дали фактором човјека или фактором промјене климе у целом свету, сад је то питање,, али је узета од стране моћника као главна појава којом оће милин свари да постигну у свету,, корона је гкавни основа за,, новац и неки нови поредак +још рекох милион пратећи услуга моћницима,, па за пар година овај коментар ће бит прилично добар,, нисам видовит, не негирам ништа али помало сватам и разумијем милијардере мада живим на рубу егзистенције!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

10.11.2020 11:25

Просто ко пасуљ...цорона. Боже, помози

ОДГОВОРИТЕ