Заборавите једно вријеме на журке и рођендане

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је ситуација са вирусом корона најгора у Београду, гдје је највећи број обољелих и највећи притисак на здравствене установе, те навео да је у главном граду сада слободно око 300 мјеста у болницама, као и да расте број прегледа у ковид амбулантама.

Србија 09.11.2020 | 14:07
Заборавите једно вријеме на журке и рођендане

Лончар је навео да ће прва сљедећа болница која ће комплетно ући у ковид систем бити Општа болница Панчево, и за даље, како каже, нема више шта да се отвори као ковид болница.

Институт "Бањица" овог пута неће бити ковид болница, како би могао да обавља свој редован посао, због свих који морају да оперишу кољена или кукове, и евентуалних саобраћајки, падова, повреда.

"Од јуче је и КБЦ ''Земун'' комплетно ковид болница, а процјена је да би то могло да послужи за наредних дан, дан и по", рекао је Лончар.

Истакао је да прегледи расту "из сата у сат" у односу на претходне дане.

"Укупно смо већ прешли 3.000 прегледа. Отварамо додатне ковид амбуланте, тријажни центар у Земуну, радимо све што је у нашој моћи. Али, и тај капацитет има границу. Директно непоштовање мјера доводи до слома система", рекао је Лончар.

Озбиљност ситуације илустровао је податком да се у једном дану за пацијента у болници потроши кисеоника као у обичним приликама за више од мјесец дана.

"Дневно, једна болница у Београду, која има ковид пацијенте, троши пет тона кисеоника, а то је уобичајена потрошња на месечном ниову", нагласио је Лончар.

Министар је рекао и да Србију чека ситуација на коју упозорава већ дуже вријеме, да ће пацијенти из Београда, града у којем постоји највећи проблем непоштовања мјера, највећа зараженост, и концентрација вируса, морати да иду у болнице у другим мјестима у Србији.

"То ће бити наша реалност, да не буде изненађења", подвукао је он.

Грађанима је поручио да ће здравство дати све од себе да помогне сваком, али грађани морају да разумију да су капацитети и здравствени систем нешто што не може у неограниченим бројевима да издржи.

"Имамо одређен број болнички постеља и здравствених радника. Ако мислите да земље у региону и Европи имају већи број оболелих и то вас чини опуштеним, ја вам кажем да то није добро. То је крајње непоштовање свих здравствених радника, који даноноћно месцима раде", нагласио је Лончар.

Позвао је грађане да у наредних десет дана смање контакте, јер је то једини начин да се заустави ширење вируса.

"Ово не може да се заустави док се сви не понашамо крајње солидарно и јединстевно. Немају ови људи ништа од тога ако им захвалите, а ви терате по своме, понашате супротно од онога што они препоруче. Ништа од тога немају и даље ће бити у скафандерима, неће виђати своје породице", објаснио је он.

"Заборавите једно време на журке, прославе, рођендане, јер одатле имамо највеће број заражених. Носите маске у превозу, у затвореном, перите руке. Хајде да поштујемо мере да будемо у бољој ситуацији, како бисмо могли да збринемо оне људе којима треба медицинска помоћ", поручује министар.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

какав је то наслов

09.11.2020 13:59

ЈЕ Л се ви налазите у Београду па да то интересује градјане БиХ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.11.2020 15:37

Од толиких вијести о Америци, теби смета једна о Србији. :)))

Name

Фора

09.11.2020 20:43

Мрс

Name

Скептик

09.11.2020 14:12

А да заборавимо мало и на одласке у фабричке хале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самке

09.11.2020 14:49

Младост Лудост или бахатост или нешто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

09.11.2020 16:53

Исто када би Ватрогасци рекли, нећемо да гасимо пожар, опржит ћемо се.

ОДГОВОРИТЕ