Ерић: Обновићемо ергелу "Борике"

На данашњем састанку са предсједником Завичајног удружења "Борике" Мишом Стојановићем и предсједницом Коњичког клуба "Ленкоран" Александром Ерић кандидат СДС-а за начелника општине Рогатица Раде Ерић рекао је да ће наћи начина да обнови угашену ергелу коња Борике.

Република Српска 09.11.2020 | 13:52
Ерић: Обновићемо ергелу "Борике"

"Важно је да сачувамо то непроцјењиво генетско богатство које се слободно може назвати и националним благом. Заједничким напорима локалне заједнице и ентузијаста који су до сада, без ичије помоћи, сачували неколико линија племенитих животиња могуће је то остварити" рекао је Ерић наглашавајући да ова генерација не смије бити запамћена у историји по томе да је угасила донедавно најпознатију ергелу на свијету аутохтоне пасмине босанског брског коња и боричке арапске пасмине стару 125 година.

"Ја сам реалиста и у животу и у политици. Није више могуће ергелу обновити у обиму у коме је некад постојала и бројала и више стотина коња, али јесте могуће сачувати њен ембрион и генетски потенцијал који ће бити замајац обнове коњичког спорта, а онда и туризма на овој некад познатој дестинацији. То је од интереса за нашу локалну заједницу, одатле произилази и њена обавеза да се укључи и помогне" рекао је Ерић.

Према ријечима представника Завичајног удружења Борике и КК "Ленкоран" ово је први пут да су наишли на разумијевање у локалној заједници и добили подстрек да наставе са послом у коме су до сада били усамљени.

"Познајем не само Рада, него и његове претке и лозу Ерића. Ради се о озбиљном, стабилном, на српској и православној традицији одгојеном човјеку и домаћину коме се може вјеровати на ријеч да ће и урадити оно што обећа.

И он је Боричанин и скупа ћемо се радовати када поново будемо гледали коње како јуре боричким пољима" каже предсједник Завичајног удружења "Борике" Мишо Стојановић који своје пензионерске дане проводи у напорима да Борикама врати стару славу туристичког мјеста у коме је "Бијело дугме" снимало албуме, а Лепа Брена и "Слатки грех" радо проводили слободно вријеме и одмарали се.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Рогатица

09.11.2020 13:19

Раде направио си одличан потез. Ако исправиш грешку коју нам је свома Јагодић урадио ти ћеш бити најбољи начелник у РС. Уз тебе су твоји Боричани и цијела Рогатица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Рада

09.11.2020 13:19

Подршка младом и успјешном будућем начелнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагодица-Бобица

09.11.2020 14:19

Раде,имаш прилику да уђеш у историју као градитељ,а Јагодић као рушитељ ,свега што је имало вриједности у овој општини!! Свака птица своме јату лети!!!

Name

Браво Раде!!!

09.11.2020 14:43

Тако се то ради! Бесплатан базен, обнова ергеле, запошљавање младих, брендирање кромпира, ти си наша златна рибица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струка

09.11.2020 15:03

Сачувати аутохтоне биљне и животињске врсте је веома битан сегмент рада у пољопривреди. Све нормалне државе то раде само Министарство пољопривреде РС о томе ништа не води рачуна па ће многи узети заштиту географског поријекла многих биљних и животињских врста. Овај примјер је еклатантан да Додиков режим којем су као пуна уста РС не води рачуна ни о чему, већ само бјесомучно пљачка народ и ресурсе. Ово је локална љубав за нешто што је традиција, али СТРУКА које нажаст нема би о овом требала да води рачуна. Ово је државно и национално и регионално питање од виталног значаја. Власт која не води рачуна о народу, уништава водне токове и трпа их цијеви да би преко МХЕ дошли до проклетих пара и уништава еко систем није чудо да не води рачуна о коњима. Коњ је племенита животиња, а племетих људи у Додиковом режиму нема и то не иде заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.11.2020 15:05

Било би,заиста предивно вратити бар дио онога о цему слусамо из прица људи који су имали срецу да осјете ста је Борицка ергела прузала. Вазно је кренути са обновом,а не правити се да није ни постојала. Напред Раде,овакве идеје сви подрзавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

09.11.2020 17:33

Борику и ергелу је дефинитивно уништио Милорад Јагодић с намером да заташка свој криминал.