Вишемилионски пројекти из џепа грађана Бијељине

У јеку пандемије вируса корона и у предизборној кампањи за локалне изборе, град Бијељина реализује бројне вишемилионске пројекте.

Република Српска 07.11.2020 | 20:09
Вишемилионски пројекти из џепа грађана Бијељине

Међу њима је поплочавање градског трга које је почело још крајем септембра ове године, иако је тендер за извођење радова градска управа објавила накнадно, тек 9. октобра, при чему уопште није проведен редован поступак јавне набавке. За ову злоупотребу власт у Бијељини троши новац грађана из градског буџета.

Скоро мјесец и по дана у самом центру Бијељине, на градском тргу, ври од грађевинских радова. Бројни станари у околним зградама, радници, шетачи, пролазници и возачи свакодневно су негодовали, јер су изложени прашини и буци. У непосредној близини, с прозора зграде управе, радове надзиру градски неимари.

Они су с почетка јесени, а уочи почетка предизборне кампање за локалне изборе, одлучили да Трг Краља Петра Првог Карађорђевића треба да добије ново “одијело”. Да би градски трг, како каже челник града Мићо Мићић, засијао новим изгледом, предвиђено је поплочавање, уређење зелених површина, кошаркашког терена и урбаног намјештаја за јавне површине, међу којима су и пуњачи за електричне аутомобиле.

Све то детаљно је наведено у тендерској документацији града Бијељина која је објављена на порталу Јавних набавки.

"Проведен је поступак јавне набавке. Мост је фирма која ради. Не знам тачно колика је вриједност, али сигурни смо да оно што раде они ће бити лијепо за наш град", каже градоначелник Мићо Мићић.

Планирана урбанизација и љепота градског трга, како каже Мићић, ипак, није законски проведена. Довољно је погледати портал Јавних набавки на коме је уочљиво да је тендер објављен 9. октобра ове године, а да је рок за достављање понуда извођача радова био 28. октобар. Бројимо новембарске дане, а ни до данас нико од извођача није доставио понуду, бар јавно.

Спорно је и то, а што потврђују снимци камера, да су радови на градском бијељинском тргу почели још 28. септембра, односно 10 дана прије него што је тендер објављен. Мићић у изјави за БН ТВ има оправдање:

"Увијек је могуће да се раде припремни радови. Ми смо радили припремне радове, као што смо урадили све оно што је било неопходно да се уради раније", наводи Мићић.

Питање је - колико трају припремни радови, ако ће градски трг у Бијељини новим изгледом засијати ускоро, што потврђује и сам Мићић.

"Биће завршено за 10 дана, не знам када им је по уговору."

Мићић је потврдио, а увјерили смо се и на терену да радове изводи бијељинска фирма “МОСТ”, што нигдје није наведено у тендерској документацији. Све је, како сазнајемо, договорено у четири ока, иза затворених врата. Иако Мићић не зна све детаље, у тендерској документацији се наводи и да је рок за реализацију уговора 60 дана.

С обзиром да су радови, без јавне објаве тендера, почели крајем септембра, у градској управи су израчунали да би се таман пред изборе могли похвалити како је Трг уређен.

Тако се по угледу на републичку власт, чију подршку има градска управа у Бијељини, склапају тајни уговори, без провођења поступка јавних набавки. По старом, опробаном, рецепту, сакупљају се предизборни поени, а појединци убиру новац.

Процијењена вриједност јавне набавке радова поплочавања Трга Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини са уређењем зелених површина, кошаркашког терена и урбаног мобилијара је скоро 300.000 КМ, а средстава за ову инвестицију предвиђена су у буџету за ову годину.

То потврђује да градска управа у Бијељини, предвођена градоначелником Мићом Мићићем, користећи новац грађана-пореских обвезника, а злоупотребљавајући поступак јавних набавки, лови у мутном, грчевито се борећи за фотеље на предстојећим изборима.

"Не знам хоће ли бити пред изборе, а биће сигурно завршено", рекао је градоначелник Бијељине.

Предизборне планове бијељинске управе пореметиле су епидемилошке мјере. Наиме, због пандемије вируса корона забрањена су већа јавна окупљања, па ће и грађани Бијељине бити ускраћени за завршне предизборне скупове на преуређеном Тргу, одакле су годинама кандидати различитих политичких партија упућивали оштре политичке поруке, прожете скандирањем, пјесмама, па и ватрометом.

Међу њима је предњачио актуелни градоначелник Мићо Мићић, тада СДС-ов, а сада СНСД-ов кандидат.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Стана Џ.

07.11.2020 19:35

Новац грађана пред изборе немилице се троши за разне пројекте и у Бања Луци, а вјерујем и другим градовима, а истовремнено нема пара за тестове на крона вирус, за заштитну и другу опрему медицинских радника, за дезинфекцију јавних јавних и других објеката и површина итд. То не само да је брука и срамота, већ неодговоран и нехуман однос према здрављу грађана.То је за сваку осуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.11.2020 07:10

Јел урацунат и сљунак који мицо трецина дијели по селима,за гласове.

Name

Ха

07.11.2020 20:14

Па него шта чији ће се трошити а није вам сметало за прошле е бас сад смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ГОДИНА

08.11.2020 06:57

КОМЕ ЈЕ У ОВОЈ КРИЗИ СТАКО ДО ПОПЛОЦАНОГ ТРГА.ЗАР ОВАЈ НАРОД ТОЛИКО ЛУД ДА МУ ЈЕ ВАЗНИЈЕ КОЈИ МЕТАР АСВАЛТА И ЛИ ПОПЛОЦАН ТРГ,А ЗДРАВСТВО ЦЕ ОТИЦИ У КОЛАПС АКО СЕ ОВА ЕПИДЕМИЈА НАСТАВИ.ОАМЕТАН ДОМАЦИН БИ ПРЕУСМЈЕРИО СВА СРЕДСТВА ЗА ПОМОЦ БОЛНИЦАМА,ЉЕКАРИМА И ПРИВРЕДНИЦИМА КОЈИ СУ У СТАЊУ ДА ЗАДРЗЕ РАДНИКЕ.ПАР ЉУДИ ИМА ОД ТИХ АД ХОК АКЦИЈА,ДОБИЈУ ПОСАО УГРАДЕ СЕ,А ПОСЕБНО САДА КАД СЕ РАДИ ДИРЕКТНОМ ПОГОДБОМ.ДА ЛИ ЈЕ ОВАЈ СВИЈЕТ НОРМАЛАН ДА ТИ НЕ ДАЈЕ МИЦО И СНСД ВЕЦ ДУ ТО НАРОДНЕ ПАРЕ.ЗАНИМЉИВО ЈЕ ДА У БИЈЕЉИНИ И ЈОС НЕКИМ ОПСТИНАМА ИЗБЈЕГЛА ЛИЦА СЕ УДРУЗИЛА СА БОСЊАЦИМА ДА ГЛАДАЈУ ЗА КАНДИДСТЕ СНСД.ИМАЛИ ДТЕ ДОСТОЈАНСТВО КАД СТЕ БЈЕЗАЛИ,ОСТАЛИ БЕЗ ИГДЈЕ ИКОГА И САДА ЗА ТУДЈУ СТОЛИЦУ СТЕ СЕ УДРУЗИЛИ СА ОНИМ ОД КОЈИХ СТЕ БЈЕЗАЛИ.ПРОКЛЕЦЕ ВАД ОНИ КОЈЕ СТЕ ОСТАВИЛИ И НИСТЕ МОГЛИ НИ ДС ИХ ПОКУПИТЕ И ПОВЕДЕТЕ ЗА СОБОМ.

Name

Милан

07.11.2020 20:22

Тако ради одељење за набавке.Срамота да се закон тако крши.Одговорност Дјордје и његових уценика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

07.11.2020 21:25

Ама људи раде какоим нареди Мицо не смије ту нико да писне

Name

Пера

07.11.2020 21:04

Хвала Богу имаће беспослени народ куда да шета. Хвала актуелном руководству на овом лепом дару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.11.2020 21:20

Срећа па је бивши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тендер Трећина

07.11.2020 22:03

Трг урађен до краја, тендер тек отворен!!! Приједлог за иситати мало!!!! А поцети су послови, прије расписивања уопсте, зато сто се зна ко мора добити посао! Залосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифашиста

07.11.2020 22:19

Треба једном реци ДОСТА !!Регулисати законском одредбом да инфраструктурни објекти од значаја за локалну заједницу не могу почети прије на три мјесеца од почетка избора ако буде кршења кажњавати скидањем са листа начелнике који у том периоду врше функције као и опстински одбор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

08.11.2020 07:07

Стигао СНСД сад мозе да ради ко ста хоце.Црни Мицо Мицицу сто ти је то требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Хм

08.11.2020 11:25

Некако смо ми у БН били нормални до сада али како Мићо продаде град сад смо оцајници који гледају опсту крадју и лоповлук СНСД. А тај Мост каква је то фирма и чија? Колико Мици за кампању а колико стварно том фамозном Мосту? Рјесење мора бити само једно. Намјерно онемогуцити Мицу на изборима да крадјом дођје до новог мандата. Гласати сви за СДС или ПДП и послати овог издајника у смеце а после укључити Тузиластво да види шта је радио у овој предизборној кампањи.Колико је покрадено пара из буџета БН, за оволико нападну кампању, билборде свуда, а и тај “Мост” фамозни јер је радио и Парк без тендера.

Name

Ас

08.11.2020 07:08

Боље би било да је Рацанску улицу асвалтирао и ставио нову расвјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук Вељко

08.11.2020 08:17

Па видите ли ви људи само његову фацу, права пацовска...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.11.2020 09:57

А провизија, Т Р Е Ћ И Н А , хахахахаха, моји суграђани ?

ОДГОВОРИТЕ