Минск: Ухапшено десетине људи на протестима

Белоруска полиција је данас у Минску ухапсила десетине демонстраната, током одвојених шетњи жена и здравствених радника.

Свијет 07.11.2020 | 18:36
Минск: Ухапшено десетине људи на протестима

Они су протестовали због насиља над учесницима антивладиних протеста, тражећи оставку дугогодишњег ауторитарног председника Александра Лукашенка.

Лукашенко је данас поновио да неће изаћи у сусрет демонстрантима који већ три месеца протестују и траже његово повлачење с власти после 26 година.

Свакодневни протести су иницирани званичним резултатима председничких избора 9. августа, према којима је Лукашенко освојио више од 80 одсто гласова и остварио право на шести мандат. Противници Лукашенка тврде да су избори покрадени.

Минском је данас прошетало око 50 лекара и здравствених радника, са фотографијама људи повређених гуменим мецима, шок-бомбама и воденим топовима током тромесечних демонстрација, наводи Асошиејтед прес.

На другом скупу учествовале су стотине жена, које се окупљају сваке суботе.

Група за заштиту људских права Весна (Пролеће) навела је да је полиција данас ухапсила најмање 47 људи.

Лукашенко, који одбија дијалог са опозицијом, данас је поново показао да не мари за захтеве демонстраната, додаје АП.

"Једино снажни и они који могу да стоје чврсто уживају поштовање у свету. Ми ћемо стајати чврсто", казао је белоруски лидер.

Лукашенко (66), који Белорусијом влада чврстом руком од јула 1994. године, уз репресију над опозицијом и независним медијима, оптужује западне земље за подстицање протеста.

(Бета)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Демос кратос

07.11.2020 18:07

Ах, оптузује западне земље, јел? Па они то и не крију, прузају симболицну подрску и санкционису диктаторски резим, њега и све такве као он. То је легитимно. И није тајна, истина је то сто он тврди, види, јбт. цовјек говори истину, мозда једино истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.11.2020 21:05

Доћиће и његовој диктатури крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

07.11.2020 23:16

Лукашенко је покрао изборе а Бајден није!? У реду је да Бајден краде а није у реду кад Лукашенко краде!?

Name

Ре

08.11.2020 11:13

Скептик, боље је да се вратис у своју селендру и цувај волове и краве, то је друство за тебе, ниси ти за цивилизацију и људско друство. Талк то тхе цоw!!!

Name

Правда ???

08.11.2020 09:00

У демонској Америци и мртви гласају !!! Казу у Америци је све могуце. Ста нам престављају (СВИЈЕТУ): "СВЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ" ?‍♂️ "ДЕМОНИЗАЦИЈА ПЛАНЕТЕ КОРАК ПО КОРАК" Нисам да дједови воде дрзаве, са једним кораком су вец у гробу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демонска сељацка

08.11.2020 11:16

У рупи сељацкој демони владају вец годинама. Ни у бога не вјерују, вец фурају патаренско-сатанистицку секту среброљубаца.