Шта побједа Бајдена значи за Србију и Косово?

Гласови на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама и даље се пребројавају, али извесно је да је кандидат демократа Џозеф Бајден ближи Овалном кабинету.

Србија 07.11.2020 | 17:39
Шта побједа Бајдена значи за Србију и Косово?

Нови станар Беле куће не значи нужно и неповољнији однос ка Србији, али би могао да значи посвећенији приступ ка завршетку започетог око Косова, а сасвим сигурно и консолидацију односа са ЕУ и јачи притисак да се то питање реши. С републиканцем Доналдом Трампом САД су се вратиле на Балкан, и са Бајденом ће ту и остати, као и подршка Вашингтонском споразуму и мини шенгену.

Промене у владајућој гарнитури моћних држава носе са собом и дилеме како ће се то односити на односе са другим земљама, а у Србији наводи на питања шта то значи за однос Вашингтона и Београда, питање Косова и постигнутих договора. Какав ће бити Бајденов однос према Косову јасно је, представљен је у документу “Визија за односе са Албанијом и Косовом” који је недавно процурео у јавност.

У њему је Бајден подсетио да је као сенатор бранио интересе Косова када је фокус света био негде другде и подржавао његову независност, за коју је сада рекао да је “неповратан процес”.

Такође, у својој визији се обавезао да ће радити у партнерству са ЕУ на ревитализацији дијалога између Београда и Приштине, и да ће инсистирати и на томе да се правда за ратне злочине спроводи без страха и захтевати пуну и брзу одговорност за нестале, укључујући браћу Битићи.

Визија за односе са Србијом није преточена на папир, али је недавно Мајкл Карпентер, директор америчког Пен Бајден центра и саветник у изборном штабу демократа, открио део - да ће обострано признавање Србије и “Косова” бити крајњи циљ дијалога уколико на америчким председничким изборима победи кандидат демократа Џозеф Бајден.

- Настојаће се да преговарачки процес који су предводиле САД под Доналдом Трампом и чији је главни актер био Ричард Гренел, постане део јединственог дијалога у којем посредује Европска унија. Од Бајденове администрације очекивао бих много активније учешће са ЕУ, да седну заједно за сто и да немамо два процеса, него јединствени дијалог Србије и Косова, уз ЕУ и САД. Мислим да ће то највероватније довести до највећег успеха у будућности - навео је недавно Карпентер.

Иако у Србији преовладава мишљење да Бајден доноси хладније ветрове за Београд, саговорници Блица сматрају да такав став нема упоришта и подсећају да се при давању таквих оцена има на уму Бајден из деведесетих година, из времена администрације тадашњег председника САД Била Клинтона и ватреног залагања за бомбардовање Србије. Околности су се, подсећају они, промениле, баш као што су се променили и актери који су и тада и сада били на политичкој сцени. Јер, и Трампа и Бајдена обавезује једно, званични курс споље политике САД према којем је Косово независно, дијалог треба да иде међусобном признању а на Србију се гледа као на партнера ако је за конструктивну сарадњу.

На све ово подсећа и бивши амбасадор Србије у Берлину и Лондону Огњен Прибићевић који за Блиц каже да ће се тог курса држати и Бајден, али да ће нови председник имати пуно посла на унутрашњем плану.

- Без обзира на садашње стање изборног процеса, мислим да је крајње неизвесно ко ће бити добитник избора и када ћемо добити резултат. Све што сада говоримо, морамо говорити хипотетички, а у овом тренутку је много важније да се изборни процес заврши у складу са законским процедура. Али, без обзира на то ко победи на изборима, да ли Бајден или Трамп, политички се за Србију неће нешто битно мењати, јер ће новом предсднику пре свега Америка бити на првом месту. Бајден ће имати толико проблема на унутрашњем плану да неће моћи превише да се бави спљнополитичким питању. У контексту према Косову, наставиће са традиционалном политиком, а која је подржавала дијалог Београда и Приштине и није мењала став о признавању независности Косова. Оно ште сможе очекивати је да би Бајден могао више да усагласи са ЕУ - напомиње Прибићевић.

Однос према Србији

Још откако је постало јасно да ће противкандидат на председничким изборима Трампу бити Бајден, у Србији су кренула присећања на његове нимало похвалне изјаве о Србима из времена када је био потпредседник Америке. “Предлагао сам да бомбардујемо Београд, говорио сам да пошаљемо америчке пилоте тамо и да разнесемо све мостовена Дрини”, “Рекли су ми и наши људи (Американци), али и Французи, Бог их благословио, и Британци, да су ови људи сви исти (Срби). Сви су лоши момци. Сви су такви,” говорио је Бајден. Зато и не чуди став да ће Србија изгубити савезника којег је имала у Трампу, и његов мекши приступ око решења око Косова, али докторант на Факултету политичких наука Стефан Сурлић каже да ће од тога да ли ће нам бити мањи или већи уступци Србији зависиће од особе која се буде директно бавила нама.

- Бајденова евентуална победа се у Србији посматра кроз његов став о Косову и изјаве које је давао током деведесетих. Заправо амерички став о исходу дијалога између Београда и Приштине суштински није мењан ни за време Трампа. Постојало је само уверење да је Трампова амдинистрација спремнија за креативна решења и више уступака Србији, али је циљ био јасан – Косово као независна држава. Бајденов циљ ће бити обнова стратешког партнерства са Европском унијом, а то ће у случају дијалога значити јединствен западни став о нормализацији односа. Мањи или већи уступци Србији зависиће од особе која се буде директно бавила нама, а могу претпоставити да ће то бити неко ко је добар познавалац регионалних прилика, као што је Метју Палмер, који би са Баједновим доласком само ојачао своју позицију актуелног специјалног представника за Западни Балкан. Притисак да се дође до споразума је већ огроман и оптерећује нашу спољнополитичку позицију, а са Бајденом се прича само наставља. Истицање његових ставова током деведесетих занемарује чињеницу да су околности потпуно другачије, као и да је његов однос према Србији формално ресетован већ током његове потпредседничке функције - напомиње Сурлић.

Не тражимо ми себе у Трампу, напомиње Сурлић, него Трампа у себи.

- Навијачки став за Трампа који постоји у Србији не бих приписао пројекцији наших националних интереса кроз победу једног од кандидата. Мислим да смо свесни колико имамо мало утицаја на већ заузете америчке позиције. Овде је реч о поистовећивању са политичком улогом Трампа, углавном омраженог од стране елита и људи који рационално сагледавају политику и друштво, а уједно омиљеног код оних који се сматрају занемаренима и одбаченима од друштва, од оних чија се реч није могла чути па се временом претворила у неразумне страхове и претње. Другим речима, не тражимо ми себе у Трампу, него Трампа у себи - закључује Сурлић.

Однос према Косову и Вашинтонском споразуму

Када је у питању однос са Косовом, најважнији резулат који је САД за време Трампа остварила је потписивање Вашингтонског споразума. У време тих преговора у Белој кући, појавила се иницијатива да се језеро Газиводе, стратешки важно и з Србију и за Косово, буде преименовано у Трампово језеро јер ни Београд ни Приштина нису успели да се договоре око тога га уписати у споразум. Недуго затим је изнад језера освануо натпис “Трампово језеро”, али се није дуго здржало а да ли се сада отвара простор да постане Бајденово језеро? Хоће ли Бајден “поцепати” споразум или ће наставити са његовом применом?

Професор на Факултету политичкох наула Драган Ђукановић уверен је да ће се држати тог договора.

- Остаће примена тог споразума, као и подршка мини шенгену, јер се све то слаже са спољном политиком САД. Оно што неће остати, то је утрка између Вашингтоа и Брисела око дијалога. У сваком случају, повратак демократске амдинистрације значи повратак председника из гарнитуре оних који и човека који је форсирао причу о независном Косову. Однос између САД и Косова су увек били добри, као што је велики утицај на тамошње политиче елите. Али, то је случај било ко да победи. Бајден доноси добре односе са ЕУ, што значи приближавању става Немачке и ригиднији став по питању решења у дијалогу, а мање простора за мекша решења којем нагиње Србија - оцењује Ђукановић.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гојко

07.11.2020 16:46

Апсолутно ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

07.11.2020 18:56

Сад смо га нагребусили...

Name

забринута

07.11.2020 16:46

Незнаци ниста ми смо безнацајни само сто смо искомплесирани и умисљени,уфурали да смо вазни.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара кука

07.11.2020 16:50

Ста сад,опет из поцетка, ако се има ста преговарати, Вуциц........, да, од доласка Трумпа, у Србију........ах.111

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

07.11.2020 16:52

Мене више интересује ,шта то значи за БиХ тј. за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

07.11.2020 16:56

Ста оцекивати паметни рудоња га прије избора прогласио за србомрзца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кун'-фу Панда

07.11.2020 16:58

Сауцесе цијелом свијету, на политицку мапу Америке се врацају крволоци. Трамп какав год био, није запоцео нити један рат, дипломатија му је била на првом мјесту. Све проблеме у свијету је покусавао ријесити дијалогом. Назалост, то Америци не треба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

07.11.2020 18:30

Што је било градјевине, било је, сад мало војна индустрија да профитира. Иран или Венецуела, да се кладимо.

Name

Па

07.11.2020 17:14

Питајте шта значи за РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.11.2020 18:25

Хоцес реци за БиХ?

Name

Ок

07.11.2020 17:16

Питај те Рудоњу ста знаци то за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

07.11.2020 18:05

Посаљите зељку на имагурацијско веце она це све то да изглади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стар и сенилан

07.11.2020 21:22

Куку нама. Овај остарио и недај Боже да заборави да су нас већ једномбомбардовали па крене опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

07.11.2020 21:29

Као и сви месетари.

ОДГОВОРИТЕ