ПРИЗНАЊЕ: Помагали смо Влади у спецификацији опреме за „Рајску долину“

– Из фирме „Рема траде“ Лакташи, за коју је видљиво да је директно учествовала у припреми тендера Владе РС за набавку угоститељске опреме за хотел „Рајска долина“ на Јахорини, саопштили су да „нису миљеници власти“, али су потврдили да су помагали Влади РС у спецификацији угоститељске опреме.

Република Српска 07.11.2020 | 09:34
ПРИЗНАЊЕ: Помагали смо Влади у спецификацији опреме за „Рајску долину“

То је супротно Закону о јавним набавкама БиХ који прописује да уговорни орган не смије користити савјете било којег лица које може имати било какав директни или индиректни интерес за исход поступка додјеле уговора.

Из фирме „Рема траде“ у допису ЦАПИТАЛ-у наводе да су, као и многе друге фирме, преузели тендер Владе који је у току и да је на њима одлука да ли ће и учествовати на истом.

„Уговор ће бити додијељен најуспјешнијем понуђачу. Као фирма која је специјализована за промет угоститељске опреме имамо коректне пословне односе са свим својим клијентима. С тим циљем, а с обзиром да смо једна од водећих фирми у БиХ која се више од 20 година бави искључиво опремањем угоститељских објеката, Угоститељски сервис Владе Републике Српске нам се обратио за помоћ код израде дијела спецификације угоститељске опреме која им је потребна за опремање хотела „ Рајска долина“ на Јахорини“, наводе у фирми „Рема траде“.

Додају да су опремали многе хотеле у БиХ, да имају искуство са опремом која је неопходна хотелима тог капацитета и категорије 4, 4+ звјездице.

„То је једини разлог зашто смо учествовали у консултацијама у припреми поступка предметне јавне набавке, односно доставили неколико сличних понуда у претходним поступцима и понудама које смо припремали за објекте сличног капацитета и категорије у којима смо учествовали“, истичу у „Рема траде“.

Додају да је поступак објављен на Порталу јавних набавки БиХ, да је транспарентан и не ограничава ни на који начин конкуренцију, односно учествовање других привредних субјеката у поступку, а да је на Влади да одабере најповољнијег понуђача.

„Као породица која се 40 година бави приватним бизнисом, и фирма која постоји скоро 30 година, никада нисмо били и не желимо бити „миљеник власти“ нити било којих политичких партија како сте навели у својој објави. Ми сарађујемо са купцима из читаве Босне и Херцеговине, од Бихаћа, Цазина, Приједора,  Орашја, Брчко, Бијељине, Тузле, Зенице, Сарајева, Бања Луке те свих градова БиХ, а чак и са купцима из Хрватске и Србије“, навели су.

Сматрају да смо необјективно објавили информације како би их окарактерисали као „миљеника власти“ и да нисмо споменули изузетно велики број приватних објеката које су опремали на нивоу цијеле БиХ, Србије, Хрватске као и институција из ФБИХ.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ бавио се законитошћу набавки Владе РС и трошењу јавних средстава из Буџете РС па је сарадња „Рема траде“ са приватним фирмама и институцијама ФБиХ ирелевантна.

Из „Рема траде“ признају да су учествовали у припреми тендера Владе, заборављајући на дио Закона о јавним набавкама који у члану 53. (Неопходне информације) став 5 каже да је „Приликом припреме тендерске документације, уговорни орган дужан поштовати принципе једнаког третмана и недискриминације кандидата/понуђача. Уговорни орган не смије користити савјете било којег лица које може имати било какав директни или индиректни интерес за исход поступка додјеле уговора, ако је вјероватно да то може утицати на стварну конкуренцију за предметни уговор“.

У Транспаренцy Интернатионал у БиХ кажу да Угоститељски сервис Владе РС мора у записнику о оцјени понуда да докаже да није нарушио конкуренцију.

„Закон о јавним набавкама у члану 52. (Дисквалификација по основу сукоба интереса или корупције) став 5 прописује да ако је одређени привредни субјекат директно или индиректно учествовао у техничким консултацијама у припреми поступка јавне набавке, уговорни орган мора предузети одговарајуће мјере како би осигурао да конкуренција не буде нарушена учествовањем тог привредног субјекта као кандидата/понуђача у поступку јавне набавке у односу на остале кандидате/понуђаче“, истакли су у ТИ БиХ.

Додали су да такве мјере укључују давање свих информација осталим понуђачима које су саопштене за вријеме техничких консултација или су настале као резултат техничких консултација и одређивање адекватних временских рокова за пријем захтјева за учешће и понуда.

У ТИ БиХ објашњавају за ЦАПИТАЛ да Закон прописује да ће се новчаном казном од 1.500 до 15.000 КМ казнити уговорни орган ако предмет уговора, конкурсне услове, техничке спецификације или друге елементе јавног позива прилагоди конкретном понуђачу, или ако додијели уговор понуђачу који је учествовао у припреми конкурсне документације или неког њеног дијела, а није у поступку доказао да није био у повољнијем положају.

Портал ЦАПИТАЛ објавио је прије два дана да је Влада РС расписала тендер за набавку кристалних чаша, порцуланских тањира, шерпи и друге угоститељске опреме за хотел „Рајска долина“ на Јахорини.

Вриједност опреме је скоро 300.000 КМ, а из спецификације посуђа видљиво је да је исту припремала приватна фирма „Рема траде“ из Лакташа, што је у супротности са Законом о јавним набавкама.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Катастрофа

07.11.2020 08:43

Бозе сацувај какви нам експерти сједе у влади, када им трговац помаже, уз дужно поштовање трговаца. Дно дна, катастрофа! ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.11.2020 09:31

Ти си приглуп и толико се разумијеш у јавне набавке.

Name

Ре Милан

07.11.2020 10:23

Доказао си се Милане ,умјесто Додика ћеш водити РС, али сад си почео и вријеђати.

Name

Посавка

07.11.2020 10:48

У насој влади сједе све преваранти и мафијаси који гледају само да оном ко ради натоваре неки порез и само несто против законито да ураде и неког опљацкају Све се свело само да се сто висе ојади и народ и дрзава..и зато ако оцемо промјене и боље да зивимо ову власт ни уком смислу несмијемо подрзати дати глас лоповима и овакосмо готови онда нас нема нигдје ако гласамо за њих,,мислим снсд

Name

Ратко

07.11.2020 11:10

За Милана, Милане тупане.

Name

Милан за Ратко

08.11.2020 11:38

Тупави су ови из Цапитал.ба и ТИ БиХ јер лупетају. Ја за тебе неби волио да постанеш као они.

Name

Марко

07.11.2020 08:57

Немојте тако у Лакташима је све поштено а најпоштенији је Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2020 11:58

Јесте он најпостени ако листу постења окренемо наопако и опет немозе доци до изразаја ,,њега неволе ни његови укуцани.

Name

Мирослав

07.11.2020 09:20

Пријавио би он да је учестовао у томе само да ви то нисте објавили, само лоповлука у РС нема тамо гдје није откривен, срећно до коначне пропасти и да се ови тајкуни и патриоте што више обогате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.11.2020 10:51

Треба да знаш да сваки уговорни орган након закључења уговора о јавној набавци по закону о јавним набавкама БиХ у року од 30 дана од закључења уговора објављује обавјештење од додјели уговора у Службеном гласнику БиХ, затим упућује Агенцији за јавне набавке БиХ извјештај о проведеном поступку набавке и објављује на својој интернет страници комплетан уговор о јавној набавци. Тако да немој пуно причати о ономе што не знаш.

Name

Ре Милан

07.11.2020 12:55

Прочитај ти још једном шта је изјавио тај неко из те фирме па онда коментариши ,нико и неприча о року, СГ, и агенцији.

Name

Милан за Ре Милан

07.11.2020 18:27

Реци ти својим јаранима да кад некога хоће да обагудају да добро то све провјере па нека онда говоре јер стално нешто натуцају.