Само једна од четири особе преживе на респиратору

Лијека и вакцине против корона вируса још нема, али постоје терапије које показују резултате. Но, Босна и Херцеговина те лијекове није набављала. Проблем је и мањак респиратора, али и њихово сервисирање.

Босна и Херцеговина 07.11.2020 | 07:10
Само једна од четири особе преживе на респиратору

Колико често се морају сервисирати респиратори који се тренутно користе у болницама широм Босне и Херцеговине? Једно је од питања које смо тражили од неколико заступника свјетских произвођача респиратора. Одговор смо добили од фирме Медицал из Мостара, која је заступник Генерал Елецтрица.

"Респиратори Генерал Елецтриц сервисирају се једном годишње по протоколима произвођача. За остале моделе респиратора немамо информације. Генерал Елецтриц преко свог ауторизованог дистрибутора сервисира своје респираторе. Фирма Медицал врши сервисирање свих својих респиратора код својих корисника".

Респиратори се по потреби сервисирају и прије тог рока од 12 мјесеци у зависности од потреба и модела. С друге стране, лијекови који се препоручују особама које су обољеле од короне премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић одбио је набавити. А тај лијек доступан је у земљама регије. Из Агенције за лијекове одговарају:

"Ни један од два лијека који се препоручују особама који имају тежу клиничку слику узроковану корона вирусом - Ремдесивир и Фавипиравир - није одобрен за тржиште БиХ, односно није га регистровала ова агенција. Ремдесивира можда има на територији ЕУ, јер је Европска агенција за лијекове недавно за њега дала позитивну оцјену, а Фавипиравира би могло да буде у Италији, јер га је Италија одобрила и има га у Јапану, јер је тамо одобрен још од 2014. за третман обољења изазваних другим РНК вирусима. У Босну и Херцеговину ови лијекови тренутно могу ући само путем интервентног увоза, који одобравају ентитетска министарства надлежна за послове здравља и Одјел за здравство Брчко Дистрикта".

Пацијент мора да иде на респиратор када нема самосталну способност функције дисања и тада долази до отежаног дисања и особа заражена ЦОВИД-19 мора на механичку вентилацију, објашњава докторица са клиничко центра у Тузли Јасмина Смајић.

"Има нешто што је природа одредила, а то се назива секвенција дисања. Односно што је уобичајени број удисаја у току једне минуте. Па сад да ли је то што је прије било 12 до 14 или 14 до 16. То је уобијчајени број удисајних покрета односно, број респирација у току једне минуте", појашњава Смајић, вођа тима за лијечење КОВИД-19 инфекције УКЦ Тузла.

Свака минута је битна у борби за животе КОВИД пацијента, а ту борбу отежава и велики број заражених здравствених радника. Само у Кантоналној болници Зеница 142 упосленика заражена су корона вирусом. Директор ове болнице Расим Скоморац истиче да има случајева особа које су скинуте са респиратора и враћене на нормални третман али да нема конкретне бројке.

"Ми у овом тренутку имамо што се тиче анестезије осам недостајућих доктора. А укупно их је 15. Тако да вам то говори довољно о ситуацији у којој се налазимо. На КОВИД одјелу у овом тренутку имамо шест пацијената који су на респиратору тако да преостале колега анестезиолози покривају све ове пацијенте који су на респираторима на КЦОВИД-19. Такођер покривају и хитни оперативни програм за ситуације када је то потребно", каже Скоморац.

Босна и Херцеговина још увијек нема званичне параметре колико особа након прикључења на респиратор изгубило живот. Само једно од истраживања Тхе Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Ассоциатион које се базирало на Неw Yорк показује да је 76,4% особа које су биле на респиратору у доби од 18 до 65 година преминуло, а чак 97,2% особа старијих од 65 година изгубило је живот. С друге стране смртност особа које нису биле на респиратору је много мања.

(Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Генерал

07.11.2020 06:35

Убијају људе маскама и респираторима,трују нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

07.11.2020 06:54

Упали су у зачарани круг због страха од одговорности јер постоји могућност да многи умиру због погрешног лијечења. Кажу да на респиратор иду људи који потпуно изгубе могућност самосталног дисања. Ако ови обољели дишу самостално али отежано то није тај "потпуни" губитак. Даље наводе да постоји ритам удисања. Машина не може пратити природни ритам дисања јер он није једнак за све. Ако би ови моји закључци били тачни онда долази до великог напрезања плућа јер се мора појавити аритмија , односно , у једном моменту "пацијент" природно издише а машина у њега , на силу , упумпава ваздух и обрнуто. Много тога овдје није јасно и много тога је на терет медицинских радника који се боје (или не?) одговорности за погрешно лијечење али они само извршавају наредбе и прате "протоколе" па би и ту требало тражити рјешење проблема???

Name

То генерала

07.11.2020 07:13

Само под кревет и не излази док је срца јунацког

Name

Јо

07.11.2020 08:49

Будало

Name

Домаци странац

07.11.2020 06:56

Проблеми су јос веци ! Нај заступнија њемацка марка масина за анестезију и вентилацију Дрегер нема представбика од прије пар година од када је власник Меусиц Мехо одлуцио да извуце сав новац из дрзаве и своју фирму Боwна мед гурне у стецај. А мозда је и морао, посто је Ранко Скрбиц узео милионе марака на тендерима преко Мусица. Није само бивси министар здравља узео милионе вец и његове колете по кантонима наравно директори клиника . Тренутно апарате одрзава србијански представник, али ако једна масина стане а потребна је свака и драгоцјена колико је времена потребно да се поправи и колоко це зивота бити угасено из истог разлога? Цијена сервиса је за 50% увецана а вријеме поправка се продузило за од седам дана. Једна масина за дисање у набавци ка дистрибутеру коста максимално дао 15000€ (од водецих свјетских производјаца) , а на трзисту БХ су нудиле по цијени цак до 120 000 КМ. Здрави били !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

07.11.2020 08:24

Кум Ранко за здравство,кум Будо за грађевину,кум Чађо за МУП. Можда смо добро и прошли о кавим се хоштаплерима ради.?

Name

Јаффа

07.11.2020 08:36

Некоме рат, некоме брат. Било и биће тако. А то што имамо много профитера у својим редовима је друга тема...

Name

Неправда

07.11.2020 07:41

Како то да немамо довољно респиратора нолике паре силне дало се за то и сад цорак.То је не одгиворност дрзавни руководица и сверцера.купили су кинеско смеце са којим убијају кјуде а фактурисали огримну пару за то ..теско нама са таквим лоповима на власти свеце те нас унистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

07.11.2020 09:19

НЕДАЈТЕ СЕ НА РЕСПИРАТОР..МАСИНА ЗА УБИЈАЊЕ..ДОВОЉАН ЈЕ ЧИСТИ КИСИК..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

07.11.2020 09:37

Па струцњаци по мрезама додјите и лијеците људе,будите и даље неодговорни,а тако све знате,срам вас било,лако је млатити празну сламу,цитати по гуглу и бити интернет струцњак,додјете,обуцете се и удјете медју људе обољеле,па цете видјети како ствари стоје! Оцигледно нам треба јос нека веца несреца,корона је мала маца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

07.11.2020 10:20

Докторе, свака вам је као у Његоша. Све сте у праву. Имате пуну подршку.

Name

Јелена

07.11.2020 13:01

Управо тако, свака част за коментар.

Name

лаз

07.11.2020 13:11

А ви добијате паре , сами се спрдате са короном.

Name

Дај

07.11.2020 13:47

Па не лијецис га респиратором докторе вец га убијас.

Name

Горан

07.11.2020 10:09

Највећи непријатељ овога народа посље политичара су људи из агенције за лијекове. Живи били па видили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

07.11.2020 10:10

Па то је Циљ!!? Није ником у Интерсу да.се Људи спашавају него убијају,коме то није јасно СЗО и Билл Геј-тс Дају новце свима који убију пацијента Па нијесу Узалуд протести по Свијету.Менгеле је уз Хитлеров Благослов то исто радио,Али Коме то није Јасно нека чека Крај .Жиг Звијери је ту -666666,да нас Чипује и уништи здравље.

ОДГОВОРИТЕ