Бакалар: Како се ближе избори све више нас нападају

Политички утицаји на Централну изборну комисију су свакодневни. Ми смо нападани из свих оружја. Како се ближе избори све више и више. Али, ево функционишемо. Радимо на организацији избора, не обазиремо се на то претјерано”, рекао је у интервјуу “Један” БХТ1 предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Жељко Бакалар.

Босна и Херцеговина 05.11.2020 | 11:19
Бакалар: Како се ближе избори све више нас нападају

Бакалар каже да ЦИК највише нападају они који оспоравају његов легитимитет. ЦИК, како каже, ради све према уставу и закону, те сматра да ће посао провођења локалних избора успјешно привести крају

ТУЖИЛАШТВИМА ПРИЈАВЉЕНЕ БРОЈНЕ НЕПРАВИЛНОСТИ

Предсједник ЦИК-а каже да су бројне неправилности у вези изборног процеса пријавили тужитилаштвима, али да нема повратне информације, осим из Тужитилаштва Брчко дистрикта о томе да ли ће доћи до подизања оптужница и у којим случајевима.

Прије двадесетак дана су, уз посредовање ОСЦЕ-а, одржани састанци са главном тужитељицом Тужиташтва БиХ Горданом Тадић и представницима СИПА-е и ствари би требале кренути напријед, вјерује Бакалар.

„Имамо неких 38 случајева у табели, 24 смо већ доставили, 14 је у припреми и биће још. Нисмо доставили све. Доставили смо дио, али сада ћемо након ових договора и састанака које смо имали са тужилаштвима почети мало масовније да то шаљемо, а на основу захтјева тужилаштава ћемо им то достављати. Ми смо по Изборном закону БиХ дужни да пријављујемо и с друге стране, дужни смо да све доказе о евентуалном почињењу кривичног дјела брижљиво сачувамо и да се старамо да не буду уништени или изгубљени“, каже предсједник ЦИК-а БиХ.

ЦИК ТУЖИ АГЕНЦИЈУ ЗА ЗАШТИТУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА БиХ

Предсједник ЦИК-а за БХРТ рекао је да им је онемогућено да међу грађанима провјере Централни бирачки списак како би био додатно ажуриран и спријечене могуће манипулације.

Онемогућила је то, каже, Агенција за заштиту личних података БиХ када је наредила повлачење Извода из Централног бирачког списка за гласање у иностранству, који је ЦИК поставио како би јавност у њега имала увид. Због тога је ЦИК поднио тужбу против Агенције.

„Ми и данас добијамо пријаве, углавном наших грађана о томе, да ли је злоупотријебљено њихово бирачко право, или да им је украден идентитет. Сматрали смо да је то, прво, добар метод како да дођемо до сазнања и сачувамо ажурност и точност бирачког списка, како да детектујемо злоупорабе и евентуална кривична дјела и сматрали смо да је извод нешто што је јавног карактера, јер то јасно тако пише у Изборном закону“, каже Бакалар.

ЗЛОУПОТРЕБЕ ПРИЛИКОМ ГЛАСАЊА ПУТЕМ ПОШТЕ

Жељко Бакалар каже како је евидентно да је у овом циклусу повећан број пријава и злоупораба, посебно приликом гласања путем поште. Препорука је била да се бирачима изван БиХ максимално поједностави начин на који ће се пријавити и регистровати.

„То је прешло у једну руку у своју супротност кроз чињеницу да људи попуне тај образац и доставе само копију личне исказнице, или неког другог идентификацијског документа, кроз крађе идентитета, или чињеницу да су људи учинили доступним копије својих докумената XY особама, или групама и дошло је до бројних злоупораба. Оно што смо у могућности, то је да се законодавац одреди по питању гласања ван Босне и Херцеговине путем поште на другачији начин. Имамо већ јавне изјаве одређених политичара да ће ићи приједлози у том смјеру. Ја се о томе не бих изјашњавао. Наше је да проводимо закон“, каже Бакалар за БХТ1.

Жељко Бакалар појашњава да је Централни бирачки списак закључен 1. октобра, 45 дана уочи избора, како то налажу законске одредбе. То значи да ће, како тврди, све особе које су држављанство Босне и Херцеговине добиле након тог датума моћи да гласају на изборима, али Општим 2022. године.

(БХТ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

лудило

05.11.2020 10:40

Зна се гдје требају криминалци бити , то сви нормални желе да би кренуо нормални живот народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

05.11.2020 12:05

Нормални градјани и постени зеле да буде боље али раде све да им не буде боље,ово је обецана земља за Секте Снсд и те трабанте око њих као и за Хдз и Сда. Цаст појединцима али у глобалу овде је 80% ретарда...

Name

Да да

06.11.2020 10:25

Друзе само поштено ин не дај се лоповима

Name

Обрад

05.11.2020 11:48

како те неце нападати кад си одлозио изборе а онда заказао у најгоре вријеме пандемије толико о твојој способности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корона у служби власти

05.11.2020 12:58

Па што је одгодио јер твој ДОДИК није обезбедио намјерно новац за изборе.

Name

Ре Обрад

05.11.2020 13:19

Како те није срамота понављати причу кад знаш да Додиков савјет министара није обезбедио паре. Можеш ли ти без пара сести на авион и путовати негде.

Name

ИЛИЈА ЧВОРОВИЋ

05.11.2020 11:59

Један комплетан затвор био би мали за изборну екипу из Добоја. Надамо се да ће добар дио њих коначно завршити у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

05.11.2020 14:42

Цик није легитимна и њихови цланови су изабрани мимо свих правила тако да их треба све смијенити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.11.2020 15:16

Стварно дјелује као права сомина???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.11.2020 16:28

Мозете ли Зељо да нам казес онако у повјерењу ко је побједник ових избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клокан

06.11.2020 14:30

У Добоју 50 марона глас за снсд и то јавно нуде.Имали то везе са ЦИК-ом

ОДГОВОРИТЕ