УПОЗОРЕЊЕ: Власт није реаговала на вријеме и одговорно, још није касно да се стање поправи

Бивши министар здравља и директор Института за јавно здравство Републике Спрске Слободан Станић каже да се у РС и цијелој БиХ мора хитно нешто промијенити уколико желимо да се изборимо са вирусом корона у наредном периоду.

Република Српска 04.11.2020 | 15:13
УПОЗОРЕЊЕ: Власт није реаговала на вријеме и одговорно, још није касно да се стање поправи

Он је за БУКУ објаснио шта је то што морамо да урадимо да бисмо ублажили све оне негативне посљедице по здравље становништва које носи пандемија са собом. Такође, наш саговорник је указао и на бројне пропусте и неодговорност појединаца од којих се у овом тренутку највише очекује.

„Негдје у априлу мјесецу сам ја рекао да се догради спрат на инфективној клиници. То је био један од предуслова да се повећају капацитети у Бањалуци и спремније дочека јесен. Тада сам навео јасно шта треба урадити да се предуприједи 'цунами' који нам се спрема и који тренутно проживљавамо. Тада је било потребно и да се ниво сигурности подигне на ниво 3", каже он и додаје да је било потребно са Србијом договорити 1.000 до 2.000 анализа дневно, јер је процијенио да систем дијагностике неће успјети издржати овај ниво контрола.

"То се сад потврђује. Сада се не ради потврдни налаз, односно тест када треба да изађе из изолације, па нема ни више тестирања људи са благим симптомима. Указивао сам да Хигијенско-епидемиолошке службе у домовима здравља, гдје су ти епидемиолози најчешће претворени у породичне љекаре, не раде како треба и да их треба ставити под вертикалну комаду Института за јавно здравство", каже Станић.

Он наглашава да односи министарства, законодавства и инспекцијских органа морају бити бољи.

"Да они нису добри најбоље показују поруке око мобилне болнице, цијена маски које су биле и до седам пута скупље и грађани су лако увидјели да су многи на овој кризи и њиховој муци зарађивали“, рекао је Станић. 

Он даље наводи да се није смјело допустити да пропустимо читаво љето, а да нисмо урадили ништа од ствари које би нам омогућиле колико-толико мирнију јесен и зиму.

Без обзира на велики број непознаница када је у питању вирус корона, Станић подвлачи да су се многе ствари могле предвидјети и на основу тих предвиђања правити јасна припрема. То, како каже, није урађено, па данас имамо ситуацију у којој влада опште расуло, без јасних смјерница, како за медицинске раднике, тако и за грађане.

„Жалосно је што смо пропустили шансу да регујемо на вријеме. Ја сам указивао кад је требало и тужно је што нико није узео у обзир да размотри добронамјерне приједлоге. Ја можда стичем погрешан дојам да се овдје одмах све одбацује што предложи опозиција и да се намјерно ради све супротно томе, па се на тај начин и праве грешке“, рекао је Станић.

Он објашњава да се у Републици Српској највише изгубила улога Министарства здравља и Института која би требало да буде водећа у овом времену. 

- Посебно је обесхрабрујуће понашање појединаца који су на челу ових институција, каже он.

„Пазите, човјек увијек има оно што он мисли о себи, што други мисле о њему и оно што јесте у стварности. Тако је са људима који руководе овом ситуацијом. Они често имају много боље мишљење о себи, него што је то у стварности и неријетко се дешава да због тога и не желе да саслушају добронамјерне савјете.

А каква је стварност најбоље показује примјер у којем министар здравља Ален Шеранић скида маску на наговор члана Предсједништва БиХ. И какву је сад министар послао поруку за 5887 грађана који су кажњени због неношења маске на отвореном, кад он скида маску у затвореном простору. Је ли то рушење институција Републике Српске и одлука које доносе. И министар Шеранић је требао сам позвати надлежне институције да га казне због скидања маске“, каже Станић.

Иако сматра да смо увелико закаснили са провођењем потребних припрема, Станић наглашава да треба да се дјелује у тренутку и да се хитно направе битне промјене које би довеле до релаксације. 

„Овдје треба прво сазвати све породичне љекаре и дати њима овлаштења да могу наложити изолацију и без чекања резултата теста. Хитно треба са Србијом договорити која има два апарата 'ватрено око' да ради 2.000 анализа за РС и кренути на значајно тестирање и изолацију позитивних грађана. Потребна је стриктна примјена Закона о заштити становниства од заразних болести у коме су јасно дефинисане улоге и одговорности Владе РС, Министарства здравља и социјалне заштите, Института за јавно здравство РС, здравствених установа свих нивоа, инспекцијских органа и свих других релевантних субјеката.

Министарство здравља и социјалне заштите мора омогућити флексибилност организације здравственог система, већу мобилност свих здравствених радника, повећати резерве потребне опреме, медицинских и санитарних средстава”, рекао је Станић.

Он наводи да је битно и ХЕС-ове боље организовати, јер је пракса показала да овако није могуће квалитетно радити.

„Одмах морамо ставити ХЕС-ове под контролу Института за здравство да би знали шта да раде и које мјере да проводе, а да институт добија свакодневне извјештаје. Ја знам да постоје и тренутно извјештаји, али то су формални, цопy-пасте извјештаји. Потребно је свакодневно према Институту слати тачне и релевантне податке. Данас ми имамо ситуацију да заједно се броје комерцијално тестирани грађани и они који су потенцијално заражени. На основу тога не можемо правити калкулације и статистику. Бојим се да се и одлуке доносе на основу погрешних премиса“, рекао је Станић. 

Он наводи да је потребно да се преиспита број особља у инфективним клиникама, те да је важно тражити начине за повећање броја медицинских радника.

„Морају да се прилагоде капацитети инфективних одјељења и то се све већ требало урадити. Понекад је касно набављати оружје кад рат почне, а противник је већ наоружан. Ипак, не вриједи кукати над пропуштеним. Требају се ставити сви капацитети који се могу ставити у службу друштва кад је то пријетња за друштво. А да би рекли да је пријетња за друштво морамо имати тачне податке. Морају се и увезати надлежне институције у ентитетима, дистрикту и на нивоу БиХ. Тренутно нема те координације, па чак ни немамо тачне податке на нивоу БиХ, који су само компилација неких извјештаја“, закључује Станић у разговору за Буку.

(БН)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Милан

04.11.2020 14:39

Зашто ниси рекао да није добра хистерија коју су правили Драшко, Јелена и Вукановић када је у питању набавка мобилне болнице и да то треба одвојити од политике јер се негдје морају смјестити пацијенти!? Намјерно ниси хтио да кажеш па људи ако има нешто незаконито нека о томе после расправљају надлежни органи а сад нам је насушно потребна мобилна болница! Ниси тада хтио да кажеш да је то добра идеја и све си радио да то ометеш а сада коментаришеш гдје ће се смјестити пацијенти. Прочитан си као буквар јер си лицемјернан и неискрен и зато ћеш тако проћи на изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хех

04.11.2020 15:30

Добро казес. Процитан буквар. Нема од њега ниста.

Name

прле

04.11.2020 15:35

Каква мобилна болница, окани се сулуде идеје и Вишковићеве мобилне, ем није оно болница већ мобилни шатор што је Додик мислио лумперајке правити пред изборе. Друго, у болницу иду болесници са тешким симптомима а не нафатани пацијенти по препоруци "струке"!

Name

4008

04.11.2020 15:45

Милане по теби би се пацијенти у зимском периоду смјештали у мобилну болницу која је шатор.

Name

Ре

04.11.2020 15:52

Ти као да си преспавао догађаје око “мобилне болнице”. Прогуглај мало па види о каквој “болници” се ту радило. Осим тога, ако је било све добро, ко је опозиција да је то могла покварити. Власт се оглушила на многе примједбе опозиције, откуда да је послуша у овом случају?

Name

xxx

04.11.2020 15:53

Свака част на коментару

Name

Ре

04.11.2020 16:00

А о којој "болници" ти причаш, молим те?

Name

маки

04.11.2020 16:07

У сатор би смјестио болесне људе у новембру ????? Браво Сендвицу .

Name

Ре

04.11.2020 16:13

Купит цу ти ја сатор,па бирави у њему. Јел те то диспецер навратио да писес?

Name

Скептик

04.11.2020 15:01

Значи, и опозиција вјерује у корону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.11.2020 15:35

Само јос ти не вјерујес.

Name

Драгас

04.11.2020 16:49

Па прије десетак дана госпођа Грубић рече да кризни штаб претјерује са мјерама против вируса корона,види шта сад баљезга овај. Вјероватно мисле што народ више збуне да ће боље проћи на изборима.

Name

Xx

04.11.2020 15:03

Све сто је рекао стоји. Ни одузети ни додати. Власт се бави пљацком градјана, а за здравље их није брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

04.11.2020 15:09

А до опстих избора јос двије године, Градонацелници, нови или стари, о томе не одлуцују. Хоцемо ли цекати да корона потамани насе родитеље, баке и деке или цемо на улицу? Нико не зели полицијски сат и потпуно затварање. Ето, угледајмо се на Федерацију. Мјере које уводе су разумне и благе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

04.11.2020 15:20

Браво г-дине Станићу. Неразумију они то, они су у кампањи за народни новац, какво здрсвље народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

04.11.2020 15:29

Доста је и тебе и твог паметовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2020 17:17

Јесу ли сви конобари као ти?

Name

Маријана

04.11.2020 15:40

За ову власт је касно. Све сто су урадили је било погресно и усмјерено само на лицну корист. Колико це градјана да страда убог безумне полите и одлука, а недостатка контрола, видјет це се у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

04.11.2020 15:46

Требат це нама онај сатр на крајз, а сви сте биливпротив тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.11.2020 19:21

Зато што је оно шатор, а не мобилна болница.

Name

Мацак

04.11.2020 16:01

Ова корона хвала богу десава се свагдје у свијету.а не само код нас.Да ли гори цијели свијет.Људи ови политицари нас све праве будалама а ми гледамо ко је бољи и ко је у праву.Глупи народ а паметни политицари они имају све а народ.ко га пита ,само пред изборе. Пробудите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.11.2020 19:23

Ова Корона се дешава и у свијету. Сада ми је лакше. :)))

Name

Ама

04.11.2020 16:13

Бице гаразааа па у гаразу креветее и ет проблем ријесен боље него сатор !!само позурити са гаразом!! А и који хеликоптер би добро досао за превоз пацијенатааа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхц

04.11.2020 16:32

Можда да доктори раде свој посао а не предизборне кампање било би боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ГОДИНА

04.11.2020 18:59

ОВИ СТИ БИ ПАЦИЈЕНТЕ ПОД САТОР ,НЕКА ОДВЕДУ СВОЈУ ФАМЕЛИЈУ.ИМА ХОТЕЛА КОЈИ НЕ РАДЕ,ХАЛА СА ГРИЈАЊЕМ КОЈЕ СУ ВЛАСНИСТВО ВЛАДАЈУЦИХ ПА НЕКА УСТУПЕ ЗА ЛИЈЕЦЕЊЕ ПАЦИЈЕНАТА.АКО ЗНАЈУ ДА ТРАЗЕ ПОМОЦ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ НЕКА ДАЈУ НЕСТО ЗА ДРЗАВУ У КОЈУ СЕ КУНУ ДА ЈЕ ТОЛИКО ВОЛЕ.КАД ЈЕ ДИСАО РАТ 90 ТИХ НИКО НИЈЕ НИ ПИТАО ЦИЈЕ ЈЕ СТА,СВЕ СЕ СТАВИЛО У ОДБРАНУ РС,Е ПА И ОВО ЈЕ РАТ СА ОПАСНИМ ВИРУСОМ СТАВИТЕ У ФУНКЦИЈУ ПОТРЕБНЕ ОБЈЕКТЕ.ДА ЈЕ ОД СИРОТИЊЕ УЗЕТИ И КОСУЉУ БИ СКИНУЛИ.

Name

КСС

04.11.2020 17:29

Браво др Станиќу, била сам сведок у Н Вароши, код породичног, дошао млад љекар као пацијент који од априла ради на Инфективној клинци, преболовао корону, протестује на сав глас, тражи да се мало замене љекари из породичне и ови веќ преморени. Зато поздрављам ваш предлог, сви се ставити под вертикалнун команду Института. Реорганизација хитно потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милане

05.11.2020 07:21

Тебе Милане треба стрпати у сатор,битанго једна,а не дијаспору,срам вас било.Госп.Станиц трена извести народ на улице,јер је то довољан разлог и тако свргнути багру,не цекати никакве изборе,јер и опозиција има одговорност.Народ це одмах кренути због оцувања својих зивота и зивота својих најмилијих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цекај мало

05.11.2020 07:28

Док направе гаразу од 35.ооо.ооо,оо ,она је приоритет,гдје це паркирати аута у којима це теситати народ ,ако тестови некада стигну?А народ ,нека излази на улице и бори се за своје зивоте или нека крепава.Од воље му је.Ста је крив Дзаја за одлуку масе.Гараза је приоритет п.... им материна!

ОДГОВОРИТЕ