Утицај цркве зависиће од новог поглавара

Ако се црква повуче из политичког живота не би било толико значајно ко ће доћи умјесто Амфилохија Радовића, али тешко је замислити да ће се то десити”, рекла је Тадић Мијовић Смрт најмоћније особе у држави се неминовно одражава на све процесе у друштву, сматра Борис Раонић

Регион 04.11.2020 | 09:07
Утицај цркве зависиће од новог поглавара

Црква се, након смрти митрополита Амфилохија неће повући из поличког живота, а колики ће бити њен утицај зависиће од његовог насљедника, тврде саговорници “Вијести”.

Директорица Центра за истраживачко новинарство (ЦИН ЦГ) Милка Тадић Мијовић за “Вијести” каже да је кључно питање да ли ће након смрти Амфилохија Радовића, Црква и даље играти значајну улогу као што је то чинила посљедњих неколико мјесеци.

“Ако се црква повуче из политичког живота, не би било толико пресудно значајно ко ће доћи умјесто Амфилохија Радовића, али тешко је замислити да ће се то десити”, рекла је Тадић Мијовић.

Предсједник Грађанске алијансе Борис Раонић, такође сматра да ће избор насљедника бити кључан.

“Смрт најмоћније особе у држави се неминовно одражава на све процесе у друштву. Тако да је питање његовог насљедника веома занимљиво, а за бројне актере и од судбоносног значења, па не треба да изненади што су неуобичајено рано почеле спекулације у вези са насљедником, па чак и прије сахране и то мјесецима прије саме одлуке”, рекао је Раонић за “Вијести”.

Уз предсједника Црне Горе Мила Ђукановић, анкете су показивале да је митрополит Амфилохије био је најутицајнија личност у Црној Гори у посљедњих 30 година. На протеклим парламентарним изборима Црква и Амфилохије отворено су подржали опозицију, што је недавно потврдио један од лидера ДФ-а Андрија Мандић. Он је казао да је мандатар за састав владе и носилац изборне листе коалиције “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић дошао на њено чело на предлог “овдашње више црквене јерархије”.

“То је био и услов да они подрже нашу листу на изборима”, рекао је Мандић.

Црквени врх у Црној Гори посредовао је и када побједничка коалиција након избора није могла да се усагласи око формирања власти, па је одржан састанак у манастиру Острог на коме су били лидери партија нове скупштинске већине.

Раонић каже да ће Црква имати утицај на политички живот онај који она буде жељела.

“Сматрам да би за њу било најбоље да то буде она улога која јој припада у сваком сређеном друштву”, навео је Раонић.

Додаје да сви који желе да остваре утицај на дешавања у Црној Гори, наравно да ће жељети да утичу на избор, али је кључно питање ко то може и какво је расположење унутар Синода СПЦ.

Телевизија Вијести објавила је раније, позивајући се на саговорнике, да би епископ будимљанско-никшићки Јоаникије био природно рјешење за насљедника митрополита. Свештеник Никола Пејовић за ТВ Вијести рекао је како ће то бити најлакши избор Светог архијерејског сабора СПЦ, а ако буду регуларне околности, очекује да би нови митрополит могао бити изабран на мајском засједању наредне године. Јоаникије је такође један од утицајнијих владика у политичком животу Црне Горе, који је такође имао сусрете са представницима нове власти, рекло је више саговорника “Вијести”.

“За Црну Гору би најбоље било да се испоштује традиција да то буде неко са ових простора, али и неко ко има намјеру да се посвети јачању духовности и начела из Светог писма, умјесто онога што већина очекује или прижељкује, да јача утицај Цркве на политичке процесе који се ње и њене мисије не тичу”, рекао је Борис Раонић.

Адвокат и члан правног тима Митрополије Драган Шоћ рекао је за њемачки радио WДР да је Амфилохије био изузетна личност, до краја посвећен цркви. Како наводи, успио је да пробуди духовност код народа.

“Он је реформисао цркву у Црној Гори - од једног потпуно запуштеног стања које је било послије рата, вратио јој је живот. Не само тако што је обнављао храмове и подизао нове, обнављао је свештенство, цркву вратио народу а за његово вријеме она је постала институција којој се највише вјеровало”, казао је Шоћ.

Сумњам да ће Вучић избор препустити црквеним властима

Милка Тадић Мијовић сматра да је значајно видјети како ће се званични Београд односити према свим дешавањима у Црној Гори, да ли ће преко новог “послушнијег” митрополита покушати да утиче на политички живот у Црној Гори и на неке значајне политичке чиниоце.

Подсјећа да се Амфилохије није слагао са предсједником Александром Вучићем у посљедње вријеме. “Познајући Вучићеву природу власти, сумњам да ће он препустити избор црногорског митрополита само црквеним властима, сигурна сам да ће покушати нешто да уради. Са друге стране, питање је какав је утицај Вучића у Синоду и колико ће на Синод утицати поруке које су се чуле из МЦП да би Амфилохија требало да замијени неко из Црне Горе и чак су се помињала нека имена”.

Вучић је присуствовао сахрани митрополита, а претходно је у интервјуу Телевизији Вијести казао да се састајао више пута са митрополитом, а да су у посљедње вријеме имали изузетан однос.

Синод Српске православне цркве поставио је епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за администратора МЦП након смрти Амфилохија.

(Вијести.ме)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Наследник

04.11.2020 08:38

Це бити онај за кога је митрополит имао предлог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самy

04.11.2020 08:55

А нови поглавар је Јоаникије мкоји се како сам чуо крстио на богословији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и.

04.11.2020 10:09

Најбоље је да амфилохија замени мандиц или кнезевиц,па це ици све глатко у Црној Гори.

Name

Ре

04.11.2020 10:22

Мислиш онај што има корону??

Name

Ре за Ре

04.11.2020 15:04

"Онај" што има корону, а тек је јутрос тестиран, ће се с том пошасти лакше изнијети од тебе, уколико је покупиш. И са сваком другом болесцу ће се лакше изнијети од таквих попут тебе.

Name

Антифашиста

04.11.2020 08:55

Реално гледајући у грађанском уређењу државе вјерске заједнице НЕ би требале да имају утицаја на државну политику тиме и одабир власти! Било каква друга концепција и утицај вјерских заједница у врху грађанске демократске власти би довела до нежељених ефеката па и организације власти сто је за малу мултикултуралну и мултиетничку грађанску независну Црну Гору непозељно и неприхватљиво из било ког погледа организације и функционисања правне државе ! Очекивања и претензије неких “сусједних” држава су могућа свакако не смију бити пресудна због саме грађанске Црне Горе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.11.2020 09:10

Не смијемо заборавити да је Владика Јоаникије био први владика који је ухапшен и приведен у 21. вијеку. Било би морално да будући Владика и Митрополит буде поријеклом из Црне Горе а не дај боже да поставе Григорија, то би било веома слабо рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.11.2020 10:02

Први Владика који је имао проблемса Миловим режимом је Владика Методије којега је брутално претукао командир Полиције у Пљевљима и селектор карате репрезентације ЦГ Терзић. Владика Методије је покушао да спријечи да Полиција туче народ на мосту код Ђурђевића Таре. Владика Методије је као монах био до задње уре уз блаженопочившег Патријарха Павла. Реално би било да Владика Јоаникије буде Митрополит ЦП, а Владика Методије будимљанско-никшићки Владика. То су двојица Владика које је блаженопочивши Митрополит Амфилохије припремио за духовне вође у епархија у Црној Гори.

Name

црвени комби

04.11.2020 10:06

Где се такозв.вера меса у политику нема среце тој дрзави нити народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2020 12:17

Браво

Name

Татјана

04.11.2020 11:14

У нормалним, секуларним, развијеним државама, црква нема никакав утицај, и уредно измирује порез. Ово код нас се, једноставно, коси са здравим разумом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2020 12:00

Религија и здрав разум?Тешко