Рекорд: За гласање се пријавило 150 милиона људи

Да би добио електорске гласове који су кључни за победу на председничким изборима у САД кандидат најпре мора да освоји већину гласова у свим савезним државама, односно тзв. популар воте.

Свијет 04.11.2020 | 01:40
Рекорд: За гласање се пријавило 150 милиона људи

Специфичност америчког изборног система јесте и у томе да је и пре данашњег дана - гласало више од 90 милиона Американаца.

Систем електорског гласања, односно посредног гласања за кандидате на гласачким листићима, може довести до тога да кандидати који освоје већину гласова не буду и коначни победници избора.

Али, још неколико елемената америчког изборног система је специфично.

Прво, не гласају нужно сви пунолетни грађани, већ само они који се за гласање претходно региструју посебним захтевом. И тако за сваке изборе.

Примера ради, излазност на изборима 2016. године била је за америчке услове релативно мала, око 55 одсто, односно своје право је искористило нешто више од 128 милиона бирача. Њих око 1,6 милиона гласало је поштом пре изборног дана, што такође систем допушта, док је ове године гласало тим путем више од 85 милиона гласача.

Кандидаткиња Демократске партије Хилари Клинтон је те 2016. године освојила 48,2 одсто гласова, односно добила је подршку 65,8 милиона бирача. За републиканца Доналда Трампа гласало је 62,9 милиона бирача или 46,1 одсто. Али је Трамп био победник - пре свега захваљујући тријумфима у Висконсину и Мичигену.

Ове године се за гласање пријавило нешто више од 150 милиона људи, односно 57 одсто популације, што је рекорд у историји америчких избора.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар