Ко ће бити прва америчка дама?

Меланиа Трамп, трећа Доналдова супруга, бивша је манекенка и дискретан извор подршке америчком лидеру, већином иза камера.

Свијет 04.11.2020 | 01:17
Ко ће бити прва америчка дама?

Актуелну америчку прву даму Меланију Трамп критиковало се због свега - од изговорених ријечи до одијевања. Понекад се чинило да и није очарана животом у Бијелој кући, преноси ХИНА.

Но педесетогодишња Словенка, прва америчка прва дама рођена у иностранству након двјесто година, могла би продужити свој боравак у источном крилу Бијеле куће на још четири године.

Меланиа Трумп, трећа Доналдова супруга, бивша је манекенка и дискретан извор подршке америчком лидеру, већином иза камера.

У књизи објављеној прошле године новинарка ЦНН-а Кате Беннет написала је да је прва дама "пуно моћнија и има више утјецаја на супруга” него што то јавност зна. Меланиа је 2018. отворено позвала на оставку вишег предсједникова савјетника. И стварно су му убрзо показана врата.

Меланиа је углавном енигма, барем у политичким оквирима. Но кад се намјерно поставила у центар пажње, услиједиле су критике.

Њена кампања против злостављања "Буди најбоља” није најбоље прихваћена, при чему су бројни упирали прстом у нецивилизиране твитове њезиног супруга. Њени модни одабири такођер су изазвали мноштво коментара.

"Прве даме суочавају се с великим изазовом обављања посла без његовог конкретног описа те с готово непрестаном јавном критиком", рекла је за АФП Кате Андерсен Броwер, ауторица књиге Фирст Wомен: Тхе Граце & Поwер оф Америца'с Модерн Фирст Ладиес.

"Оне никада не могу свима угодити истодобно, а неке прве даме, попут Меланије, имају потешкоћа с тим више него остале.”

Гламурозан живот

Рођена је као Меланија Кнавс у априлу 1970. у Словенији, тада дијелу Југославије. Мајка јој је била кројачица, а отац продавач аутомобила. Студирала је дизајн и архитектуру прије него што је отишла у Милано па у Париз како би започела манекенску каријеру.

То ју је 1996. године довело у Сједињене Државе, гдје је двије године касније упознала Трампа. Меланиа Трамп постала је америчка држављанка 2006., а то је описала као "највећу привилегију на свијету".

Њено америчко искуство је стварно такво, од живота у раскошном апартману у Трамповом торњу у Њујорку до боравка у резиденцији на Флориди. Меланиа на почетку није подржавала Трампове амбиције за уласком у Бијелу кућу.

"Рекла је: Имамо стварно сјајан живот. Зашто то желиш учинити?" рекао је Трамп у разговору за Вашингтон Пост.

Постала је прва дама која није рођена у Америци у два вијека. Прије ње то је била је Британка Лоуиса Адамс. Њезин супруг Јохн Qуинцy Адамс био је предсједник од 1825. до 1829.

Спорни модни одабири

Доналд Трумп уселио се у Бијелу кућу у јануару 2017., али су му се Меланиа и син Баррон придружили тек у јуну, када је 11-годишњаку завршила школска година.

"Веселим се успоменама које ћемо створити у нашем новом дому! #данпресељења", написала је тада Меланиа на Тwиттеру. Но у Вашингтону се брзо нашла у центру политичких збивања.

Презир је стекла носећи штикле у аугусту 2017. када је ишла у посјету олујом погођеном Тексасу, иако се преобула у тенисице прије изласка из авиона.

У јуну 2018. отишла је на америчко-мексичку границу видјети дјецу мигранте. Носила је јакну на којој је писало "Заиста ме није брига, а вас?"

Је ли критиковала свог супруга, медије, своју покћерку Иванку? Или је само носила јакну која јој се свиђала? Ништа од тога није било важно, а негативни наслови само су се редали. Није јој помогло ни ношење бијеле кациге у колонијалном стилу на сафарију у Кенији пар мјесеци касније.

Професорица историје Катхерине Јеллисон са Универзитета Охио вјерује да би могла побољшати свој имиџ "кад би се више појављивала у јавности и прихваћала више интервјуа, али уз пажљиво бирање ријечи и гардеробе".

Смиреност и суосјећање

Њезина највећа снага као прве даме је способност да покаже смиреност и суосјећање, нешто с чиме се њезин супруг мучи, поготово када се ради о горућим проблемима попут цовида-19 и све раширенијих расних напетости.

Иако ове године није била толико присутна у кампањи, дјеломично због властите борбе с корона вирусом, њезин говор на републиканској конвенцији у августу покупио је похвале.

"Кад је год он треба за велики исказ подршке, она се појави", рекла је Јеллисон.

"Доналд је борац. Он воли ову земљу и бори се за вас сваки дан", рекла је Меланиа у уторак на изборном скупу у савезној држави Пеннсyлванији, једној од главних борилишта у изборној кампањи.

Броwер предвиђа да ће се актуална прва дама још више повући из јавности ако Трамп освоји други мандат.

"Она је врло повучена особа", рекла је за АФП Броwер, чија је најновија књига Теам оф Фиве: Тхе Пресидентс Цлуб ин тхе Аге оф Трумп објављена у мају ове године.

"И мислим да ћемо и даље свједочити њезину раду који укључује помагање овисницима о опиоидима и пратити је у још традиционалнијим обавезама прве даме, а мање на јавној позорници", додала је Броwер.

Јилл Биден: Прилика за модерну прву даму

Са свјетлима политичке позорнице Јилл Биден добро је упозната, а ако њезин супруг Јое побиједи у трци за Бијелу кућу, бивша друга америчка дама имаће прилику модернизовати улогу прве даме за 21. вијек тако што ће задржати посао професорице.

"Већина Американки усклађује пословни и приватни живот, али првим дамама то никада није било допуштено", рекла је Катхерине Јеллисон, професорица историје са Свеучилишта Охио.

"Међутим, можда је дошло вријеме да се више Американаца осјећа угодно с првом дамом која није 24 сата дневно на располагању у Бијелој кући."

Јилл Бајден годинама је поуздана савјетница осам година старијем супругу.

Ако Бајден побиједи републиканца Доналда Трампа, очекује се да ће његова супруга као прва дама радити на подручју образовања и поновно покренути Удружене снаге, мисију окупљања око војних обитељи коју је заједно с Мицхелле Обамом иницирала 2011.

Бајден је такође професорица, мајка, бака и стијена која тјера Бидена напријед након трагедије која га је погодила прије готово пет десетљећа.

Неизмјерно чврста

Јоеу Бајдену се 1972. догодило незамисливо - супруга и кћи погинуле су му у прометној несрећи. Остао је сам с двојицом синова који су били повријеђени.

Јилл Јацобс рођена је 1951. године и одрасла је у предграђу Пхиладелпхије. Њезин отац је од шалтерског службеника у банци постао њезин управитељ, а мајка јој је била домаћица.

Јилл се разводила од свог првог супруга када је упознала Бајдена, удовца који је свакодневно путовао из Делаwареа у Wасхингтон, гдје је радио као амерички сенатор.

Пар се вјенчао 1977., а Јилл је постала мама његовим синовима Хунтеру и Беау. Бајденови имају кћер Асхлеy, рођену 1981.

Док је подизала обитељ, Биден је стекла двије магистарске дипломе. Има и докторат у подручју образовања, а сада предаје на велеучилишту у Виргинији.

Пар је отад прошао његове двије неуспјеле предсједничке кандидатуре, осам потпредсједничких година и смрт сина Беауа након битке с раком.

"Она нас је осовила на ноге", рекао је Бајден у видеопоруци у августу  на демократској конвенцији, док је описивао колики Јилл има утјецај на обитељ обиљежену трагедијом. "Неизмјерно је чврста и одана", рекао је.

"Мала дјела саосјећања"

Бајден је постала друга дама 2009., када је њезин супруг постао потпредсједник у мандату Барака Обаме.

Судјеловала је у важним догађањима с првом дамом Мицхелле Обамом и извјештила се у јавним наступима.

И сад, у трећој Бајденовој трци за Бијелу кућу, Јилл је једна од његових најучинковитијих и најснажнијих замјена.

Неуморно је проводила кампању свог супруга, обишла Иоwу и Неw Хампсхире те изборне бојишнице попут Флориде и Мицхигана, већином на мањим догађајима.

Често представља свог супруга као кандидата који најбоље одговара не само умјереним демократима већ и независним те републиканцима који су разочарани Трампом.

У марту се нашла у улози заштитника на догађају у Лос Анђелесу, када је драматично обранила свог супруга од двојице демонстраната који су насрнули на њега на позорници.

"Добро смо", рекла је смиреним гласом.

У свом говору на конвенцији из учионице средње школе у Wилмингтону, гдје је предавала енглески деведесетих, истакла је карактер, способност и срце свога супруга.

Поручила је да је њен супруг чврст у недаћама, а вјерује да је то квалитета која га може повезати с милионима америчких породица које пате због пандемије, масовних отпуштања и расних напетости.

"Како саставиш сломљену породицу? На исти начин на који саставиш цијелу нацију", рекла је Бајден. "Љубављу, разумијевањем и малим дјелима суосјећања. Храброшћу. Непоколебљивом вјером", додала је бивша друга дама.

Јачање улоге прве даме

Бајден, која је жестоко штитила породицу током супругове каријере, припремила се за нападе Трампа и његових савезника.

Сада се можда припрема за четири године у Бијелој кући и ужурбан распоред предавања и дужности у источном крилу.

"Ако Бајден настави предавати, она ће заувијек промијенити очекивања и лимитираност ове позиције", рекла је за АФП Кате Андерсен Броwер, ауторица књиге Фирст Wомен: Тхе Граце & Поwер оф Америца'с Модерн Фирст Ладиес.

"Мислим да би могло бити изазовно ускладити посао и големе обавезе прве даме, али једнако тако мислим да ће проширити наше видике о томе за што су способне прве даме", рекла је Броwер.

Јеллисон је упозорила да би се Бајден могла суочити с отпором оних који желе традиционалнију прву даму, али се слаже да је стигло вријеме за промјене.

"Једном ћемо сигурно имати првог господина Америке и не вјерујем да ће ико очекивати од њега да се одрекне свог посла", рекла је Броwер.

(Агенције)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милан

04.11.2020 05:41

Ова бабетина ако богда неће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајден злочинац

04.11.2020 06:55

Мелл лани наравно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2020 07:53

Наса Меланија је боља.

Name

Уххх

04.11.2020 10:23

Меланиа фина тета...

Name

04.11.2020 07:11

Меланија а ко други!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дама

04.11.2020 07:15

глас дајем Меланији правој дами суптилној и префињеној

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

04.11.2020 07:33

Меланија наравно, милфаца права како би је хм хм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

04.11.2020 12:44

Побједити це бајденовка ,која бомба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

04.11.2020 15:08

Гласам за Меланију,слаткице моја цмок,цмок,цмок!

ОДГОВОРИТЕ