Злоупотреба јавних РТВ сервиса у кампањи

За двије седмице, од 1369 оваквих наступа на РТРС-у, чак 1080 односио се на наступе носилаца јавних функција из СНСД-а, а њиховим ставовима посвећено је преко 77 сати програма.

Република Српска 03.11.2020 | 21:07
Злоупотреба јавних РТВ сервиса у кампањи

У прве двије седмице изборне кампање за Локалне изборе политичке стране у Босни и Херцеговини потрошиле су 862.554 КМ на оглашавање у медијима. Подаци се односе само на закуп простора на телевизији и принтаним медијима, а на ово треба додати и износ од 136.300КМ колика је тржишна вриједност продукције видео спотова и огласа који су емитовани у овом периоду, што укупни износи готово милион КМ, пише Транспаренси интернешнал (ТИ) БиХ. 

Подаци су прекупљени путем праћења медијског садржаја које је за потребе ТИ у БИХ провела медиа мониторинг агенција.

Преко 63% овог износа потрошен је у другој седмици изборне кампање, а број емитованих огласа повећава се како се приближава дан избора. Занимљиво је да је од посматраних 15 највећих политичких странака у БИХ готово цијели овај износ потрошило 6 партија. Највећи дио трошкова за израду и емитовање огласа до сада су имали СНСД 351.357 и ПДП 325.852 КМ а ради се о процијењеној тржишној вриједности емитовања огласа и израде видео спотова.

Слиједе СДС са трошковима оглашавања од 145.127КМ , Уједињена Српска 90.878КМ, СДА 43.568 и ДЕМОС 41.520 с тим да је СДА тек у другој седмици кампање интензивирала емитовање огласа.

Подаци обухватају само оглашавање на телевизијама и у принтаним медијима, односно 12 ТВ станица и 34 штампана медија из цијеле Босне и Херцеговине, док износи који су потрошени на друге видове оглашавања тренутно нису доступни. Прикупљени подаци биће упоређени са извјештајима политичких партија како би се утврдило колико странке приказују стварне износе прихода са којима располажу.

Огромна злоупотреба јавних РТВ сервиса у кампањи

У прве двије седмице изборне кампање на три јавна телевизијска сервиса забиљежено је 1982 појављивања јавних функционера која су својим садржајем указивала на промоцију њихових политичких и страначких ставова.

Највећи број оваквих наступа функционера (1369) забиљежен је на РТРС-у, 371 на БХРТ-у и 242 на ФТВ-у. Иако изборни закон прописује да у емисијама електронских медија ниједан политички субјект не смије имати повлаштен положај, као ни функционери на свим нивоима власти који су кандидати на изборима, у пракси се дешава супротно.

За двије седмице, од 1369 оваквих наступа на РТРС-у, чак 1080 односио се на наступе носилаца јавних функција из СНСД-а, а њиховим ставовима посвећено је преко 77 сати програма.

Знатно више простора од осталих добили су члан Предсједништва БиХ Милорад Додик (192 наступа, 10 сати програма) и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је поново кандидат за ту функцију, а који се за двије седмице појавио 108 пута на РТРС-у, што укупно обухвата 7,6 сати програма овог јавног емитера.

Након функционера из СНСД-а, највише простора у емисијама РТРС-а добили су функционери из Уједињене Српске који су се појавили 65 пута, затим СДА (55), ДЕМОС (39), ДНС (27) СДС (34), СПС (10), ПДП (8).

Од почетка кампање највише простора на БХРТ-у добили су носиоци јавних функција из СНСД-а који су се појавили 130 пута, а њима је посвећено 5,6 сати програма. Функционери из СДА имали су 94 појављивања (3,9 сати програма), а иза њих су функционери из СББ-а који су се у програму овог јавних емитера појавили 28 пута.

На ФТВ-у јавни функционери који долазе из СДА имали су 75 појављивања, што је трајало нешто више од 6 сати програма, а након њих највише су били заступљени јавни функционери из СНСД-а (49 појављивања), ДФ (21) и СББ (21) . На ова дрва јавна емитера није забиљежено да је неко од јавних функционера појединачно добио знатно више простора од осталих.

Праћење појављивања носилаца функција на јавним РТВ сервисима дио је укупног мониторинга ТИ БиХ који се односи на злоупотребу јавних функција и јавних ресурса у изборној кампањи, у који свакако спадају и јавни РТВ сервиси.

Евидентирана су сва појављивања и помињања функционера у информативним и дијалошким емисијама и другим објавама које су по свом садржају указивале на простор за промоцију њихових политичких и страначких ставова.

Великом броју појављивања појединих носилаца функција, поред уређивачке политике јавних медија, највише је допринијела злоупотреба јавних функција за изборну промоцију, јер су бројни функционери интензивирали активности и наступе у изборној кампањи, а своје функције и простор у медијима најчешће користе за промоцију својих странака.

(Директ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Циганка

04.11.2020 04:56

Раде све злоупотребе ал гледам несто у грах убрзо це да се пакују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

04.11.2020 06:59

Због тога ће побједа опозиције у БЛ, Бујељини, Требињу, Приједору, И. Срајеву и још понегдје бити слађа побједа бити слађа. С вјером у Бога до коначне побједе демократрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.11.2020 08:59

Они и јесу легло криминала корупције лоповлука. Све што треба да поштују они то нераде. Фујјјјјјј багра!

ОДГОВОРИТЕ