Интернет насиље, кад и како реаговати?

Интернет је један од алата који нам је олакшао живот, повезао нас на глобалном нивоу, убрзао и олакшао комуникацију и трансакције, заиста побољшао квалитет живота. Нажалост интернет има и лошу страну, бројне су злоуптребе, нарочито дјеце, крађе идентитета, пријетње и извргавање руглу појединаца и група, као и манипулације и злоупотријебе банковних картица.

Република Српска 02.11.2020 | 20:37
Интернет насиље, кад и како реаговати?

Да ли интернет значи и анонимност одговоре смо потражили у Полицијској управи  Добој.

„Лица која злонамјерно дјелују на интернету, покушавају да направе своју анонимност креирајући лажне корисничке налоге, лажне маил адресе итд, међутим ипак нашим оперативним радом, ми можемо у већини случајева, наравно као и у свим другим случајевима и областима не постоји 100% ријешеност, али имамо начина како можемо регаовати, како можемо идентификовати неко лице које покушава злонамјерно дјеловати и нанијети штету трећим лицима“, о теми нам је рекао Предраг Лазић, начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Добој.

Занимало нас је како пријавити, коме се грађани могу обратити?

„Могу да кажем да у свим сферама, у свим узрастима постоје разноразни облици злоуптребе интернета и насиља на интернету,али чињеница је да је најчеће присутно међу малољетницима“ рекао нам Начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Добој Предраг Лазић и додао коме се обратити, како:

„Уколико су неке мање злоупотребе може се обратити фирми Фацебоок, са одређеним захтјевима гдје ће они реаговати и предузети мјере из своје надлежности, уколико се ради о озбиљним злупотребама и озбиљним пријетњама, гдје ми имамо ситуације да се чак дође до одређених експлицитних фотографија  и неких података, па то лица даље пласирају путем друштвених мрежа кроз разноразне платформе, у том случају оштећени може да се обрати полицији. Свака полицијска станица је дужна да заприми пријаву и да предузме мјере из надлежности колико она у датом моменту може.

Желим да нагласим да МУП има посебно специјализовано одијељење за високо технолошки криминалитет, које се бави искључиво овом области криминалитета и да свака полицијска управа у свом сједишту има инспекторе које се баве високо технолошким криминалитетом. Тако да уколико нека полицијска станица не заприми пријаву или грађани не дођу до жељених информација односно до жељене сарадње, могу да се обрате директно Полицијској управи Добој на број телефона 053209100, то је број наше централе и да траже инспектора за високо технолошки криминалитет или на 053209130, то је директно број Сектора криминалистичке полиције гдје такође могу да затраже контакт са инспектором Криминалистичке полиције за високо технолошки криминалитет или лично са мном, није проблем, увијек сам расположен да разговарам и да изађем грађанима у сусрет“.

Тема је широка, неистражена, али и важна. Како родитељи да заштите малољетну дјецу док су на послу и обавезама?

„Кад је у питању родитељска контрола према малољетницимам, ако дијете користи фацебоок и ако родитељ има фацебоок профил у најмању руку да су они пријатељи на фацебоок-у. С друге стране треба родитељ да дјелује према свом дјетету, да стекне његово повјерење да му дијете остави свој кориснички налог и своју лозинку.

Да у одређеним моментима сам родитељ може да изврши преглед комплетних објава и дешавања на зиду тог  његовог малољетника и уколико уочи неке непримјерене појаве, да може благовремено реаговати. Поред тога постоје разне апликације, већина њих је чак и бесплатна, које се могу инсталирати на телефонима и родитеља и дјеце и тако да у сваком моменту можете добити обавјештења коју од апликација и платформи користи ваше дијете, колико временски дуго итд.

То све треба бити уз знање малољетника, можете и да инсталирате апликацију да у сваком моменту видите гдје се ваше дијете налази, гдје се креће, гдје борави, у каквом друштву, са којим лицима, да ли су то школски другари који су проблематични, постоји низ начина. Један од начина јесте да приликом инсталирања корисничког налога на кућном рачунару да се на идентичан кориснички налог региструје гоогле налог на рачунару и на мобилном телефону родитеља, кроз то може да се прати историја прегледа“ су неки од начина које нам је навео начелник Лазић.

Крађе идентитета и преваре путем кредитних картица приликом плаћања интернетом су све учесталије и комплексније.

„Нажалост у послиједње вријеме има разних злоупотреба кад су у питању пословања привредних субјеката, гдје на глобалном нивоу пословни партнери из Кине и неких земаља свијета, гдје се врше новчане трансакције, гдје привредни субјекти врше уплате новчаних средстава, гдје су цифре чак импозантне у одређеним ситуацијама и гдје дође до пресретања тих трансакција и усмјеравања у неком другом правцу.

Овом приликом желим да нагласим за јавност уколико врше такве уплате и уколико се деси да приликом првог покушаја уплате добију одговор банке да није реализована трансакција из одређених разлога, да то није ствар лоше конекције или неких других разлога, него да заиста провјере поново гдје се они усмјеравају, шта се дешава и да провјере преко свог пословног партнера шта се дешава са том кореспонденцијом и зашто није могуће“о великим преварама привредних субјеката нам је рекао начелник Лазић и додао у наставку да је код оваквих превара најважнија правовремена рекација, да људи који врше уплату одмах реагују.

У послиједње вријеме има све већи број пријава у разноразним ситуацијама и кад су у питању злоупотребе друштевних мрежа и  злоуптребе кредитних картица.  У Полицијској управи Добој већина случајева је расвијетљена, идентификовани су починиоци и поднијети су извјештаји надлежном 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Не вјерујем

02.11.2020 20:54

"Српској полицији".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.11.2020 07:39

Нормално кад ниси Србин.

Name

крими

03.11.2020 07:30

Марфија у РС је у предности над вама и васом Криминалистичком полицијом за високи технолошки криминалитет са криптованим телефонима

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

03.11.2020 09:35

Полиција је одавно у служби мафије а не народа којег треба да штити и већина криминала потиче од људи блиским власти и блиским полицији на вишем нивоу то је јасно доказано нерасвјетљеним убиствима и осталом,промјене на цјелокупном нивоу послије избора а овакве службенике у ћорку нек их се поколења родбина и пријатељи стиде док су живи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС јунак

03.11.2020 19:08

Направићемо нову полицију преко ноћи. Тако да 16. новембра свима отказ а нове које ми направимо 15. новембра увече...