Умро познати бх. новинар Доброта Лошић

У Сарајеву је након дуже болести преминуо један од доајена Друштва новинара Босне и Херцеговине, дугогодишњи новинар и уредник и један од оснивача Телевизије Сарајево Доброта Лошић.

Босна и Херцеговина 02.11.2020 | 14:12
Умро познати бх. новинар Доброта Лошић

Рођен је 1932. године у Босанском Грахову гдје је завршио основну школу, а учитељску и Педагошку академију у Бањој Луци. За новинарство се опредијелио још у младости сурађујући у бањалучком “Гласу” и  Радију Бања Лука. Средином 1960-их  био је међу првим запосленим на Телевизији Сарајево која је као републичка ТВ била дио садашњег емитерског система. Да би се боље сликом и тоном покрила босанска крајина Доброта по задатку одлази за дописника у Бању Луку гдје је остао десетак година.

Вративши се у редакцију у Сарајево колега Лошић је у Телевизији био уредник и водитељ ТВ дневника и многи старији гледатељи га се и данас сјећају с малих екрана као врхунског професионалца.

Након одласка у уредништво спољне политике једном седмично се појављивао на екрану као уредник и водитељ емисије „Седам дана у свијету“. Био је познат и цијењен по томе што је као уредник едуковао многе у то вријеме млађе колеге, будући да тада није било студија журналистике и релативно мало радиостаница и дневних принтаних медија.

Једном је рекао да је радо помагао „новопеченим“ кадровима јер се сјећао да су и њему, кад је закорачио у новинарство, помагале старије колеге у Бањој Луци.

Значајно поглавље у животу Доброте Лошића представља његова интензивна активност у Друштву новинара Босне и Херцеговине које је у то вријеме било изузетно цијењено као професионална организација у коју се могло учланити тек након запослења у неком од медија.

Био је прво члан комисија, потом и Предсједништва, да би 70-их година у једном мандату био и предсједник Друштва. Ове године Друштво новинара слави 75 година успјешног  дјеловања, а кад је обиљежавало 30. годишњицу предсједник је био колега Лошић.

Тада је на академији  у тадашњој згради Скупштине БиХ на Бистрику, којој су присуствовали највиши политички руководиоци БиХ прочитао реферат у којем је подсјетио на славни пут новинарског друштва од 1945. до 1975. године, период у којем су новинари својим емисијама на радију и ТВ,  текстовима у новинама, дали велики допринос у обнови и изградњи Републике БиХ као равноправне федералне јединице у оквиру тадашње социјалистичке Југославије. 

Пред крај живот Доброта Лошић био је у једној установи за старије у Сарајеву гдје је имао адекватан смјештај и медицинску његу. Тамо га је посјетио један члан Друштва новинара БиХ и с њим дуго разговарао. Премда је осјећао посљедице можданог удара био је расположен и, као обично, спреман за шалу.

У току разговора на мобител га је позвао син Саша, познати композитор и фронтмен групе “Плави оркестар” да чује како се отац осјећа. Казао је да је поносан на сина јединца који је рођен у Бањој Луци. На крају је рекао да је познато да новинари обично кратко живе, а он је већ премашио неке просјеке и није му криво због тога а и што је припадао плејади врсних професионалаца у новинарској професији.

(Н1) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мирко

02.11.2020 13:24

Саучешће породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц

02.11.2020 13:45

Хвала за све сто си урадио за своју земљу, БиХ. Слава Ти друже наш. Салету И родбини, искрено саучешће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Босан@ц

03.11.2020 22:23

Нико до '92 БиХ није сматрао својом земљом, него је то била Југославија. То што сте ви тадашњи Муслимани, данашњи Бошњаци преко ноћи почели да је посматрате као своју и то само своју државу, не инпутирајте те неистине великанима босанско-херцеговачког новинарства као што је био покојни Доброта Лошић, србин из Грахова.

Name

Искрено

02.11.2020 14:10

Јел био позотиван?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.11.2020 14:26

Саша Лошић живи у Љубљани и не дружи се са Србима који живе у Словенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Василије

02.11.2020 21:06

Де преведиии. Хијероглифима нико не пише.. хахахаха

Name

Дзони

02.11.2020 21:34

И ста то знаци

Name

Васо

02.11.2020 23:57

...мрзњу и фрустрације искаљуј на другом мјесту. Постоје Срби који ВОЛЕ БиХ, а сигуранс сам (не мали број) и у малом ентитету, али не смију, због дебила попут тебе, то јавно да казу и показу! Покој дуси цика Доброти и сауцесце Саси! Лака Вам земља Босанска, цика Доброта!