Србија неће због Додика заоштрити односе са Русијом и Америком

"Додиков утицај као представника Руса на Балкану се истрошио и питање је када ће Београд то да увиди и како ће тај проблем да рјешава. Он није толико важан да би Србија ставила себе на одмјеравање и од стране запада и Русије због Додика", наглашава Јањић.

Република Српска 02.11.2020 | 10:22
Србија неће због Додика заоштрити односе са Русијом и Америком

Београдски аналитичар Душко Јањић каже да су локални избори јако важни јер они најављују расплет, поготово у друштву какво је Босна и Херцеговина.

"Јако је важно да ли ће опозиција у Републици Српској однијети више општина, а поготово великих градова или неће. Што се тиче бошњачке стране, ту је компикованија ситуација и само је питање унутар њиховог шаренила, али се и то сматра да је кочница развоја. Што се тиче хрватског народа и ХДЗ то зависи искључиво од подршке Загреба, јер ХДЗ БиХ апсолутно није релевантан и то би Европљани вјероватно рјешавали са Загребом", износи Јањић у интервјуу порталу Скенер.инфо.

На питање какав би могао бити у наредном периоду однос званичног Београда ка Бањој Луци, он одговара да је очигледно да је у периоду од 2015. на овамо присуство Додика било веома снажно и његов утицај на јавност и политичку сцену Србије, а онда и преко њега утицај напредњачке власти, односно Вучића, на Српску.

"Није први пут да Додик сарађује са неким ко је на власти у Србији. И то је нормално. Ако ви себе перципирате као дио једне нације, а Србију доживљавате као матицу, онда је нормално да се ослањате на њу. То није изузетак. Изузетак је једностраност комуникације. Међутим, нема проблема, јер ово није само питање политике, већ је ово питање економско-енергетског поспремања цијелог свијета, па и Западног Балкана", сматра Јањић.

Он подсјећа да је и раније говорио за Додика да је његова функција већ престала у самој Босни и Херцеговини.

"Његов утицај као представника Руса на Балкану се истрошио и питање је када ће Београд то да увиди и како ће тај проблем да рјешава. Претпостављам као и у Црној Гори, иако је снажно подржао Демократски фронт, али да ће ипак стајати са стране. И ако резултати буду такви као у Црној Гори да Демократски фронт може у владајућу коалицију, али не може у власт, да ће Београд такав однос имати и према Додику. Он није толико важан да би Србија ставила себе на одмјеравање и од стране запада и Русије због Додика", наглашава Јањић.

Што се тиче односа Русије према Додику, Јањић је мишљења да је та прича истрошена.

"Додик се раније представљао као једини званични мост Русије према Српској, али у реалности то није тачно јер они имају мостове и у бошњачкој и хрватској популацији. Мислим да им је јасно да је та прича истрошена. Као што је и прича Београда и Демократског фронта и Мандића веома уска и непрактична. То су Руси видјели и на примјеру губитка битке у Македонији која одлази у НАТО, Црне Горе која је отишла у НАТО. Ако је главни циљ неодлазак у НАТО Руси ће морати тражити неке дугорочније партнере и у политици и економији", сматра Јањић.

Он даље наводи да су Руси једно вријеме преузели енергетски сектор и доста га уништили, али објективно нису много инвестирали у Српску.

"Они ће ићи на нове играче како из владајуће коалиције, тако и из опозиције. Да кажем онако, можда и сувише слободно, конкурс за мјесто Милета Додика, као представника руских интереса, је отворен", констатује Јањић и додаје да је тешко говорити ко би то могао бити, али треба пратити економске и културолошке интересе.

"Сигурно ће Руси, као и што раде, преко СПЦ јачати своје присуство преко серије хуманитарних и других невладиних организација.
Њих са становништа економских интереса занимају они који су моћнији у енергетском сектору. А службу као и сваку интересују људи који имају приступ контроли војске и полиције", објашњава београдски аналитичар,

И Русија има циљ, каже он, да не дође до оружаних сукоба, али има и додатне интересе.

"Запад жели да Босна уђе у НАТО и тако се затвори та прича, а Русија има интерес да свој утицај у БиХ мијења за реалне компензације у источној Украјини, као и да се заборави да је Крим окупиран", казао је Јањић у интервјуу порталу Скенер,инфо.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

По насој грбаци

02.11.2020 09:53

А нас САМО интересује гола егзистенција, да скинемо криминалну хоботницу која нас унисти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈ БРАТЕ

02.11.2020 10:12

ЉУДИ МОЈИ. КАКВА ВИШЕ РУСИЈА , КАКВА ВИШЕ АМЕРИКА. ДАЈТЕ ДА СЕ САДИ БИЈЕЛИ ЛУК. НА ЈЕДАН УЛОЖЕН ДИНАР ВРАЋА СЕ ЧЕТИРИ. ИЛИ НИКО НЕЋЕ ДА РАДИ. Е АКО НЕЋЕ, ОНДА НЕМА ПОМОЋИ НИ ОД ЈЕДНИХ НИ ОД ДРУГИХ. ШТА СЕ СТАЛНО ПОДРИГУЈЕТЕ С ПУТИНОМ И ТРАМПОМ. НЕЋЕ НАРОД ДА РАДИ, А ПОЛИТИЧАРИ САМО КРАДУ. И ТО ЈЕ СВА ФИЛОЗОФИЈА БАЛКАНСКА, ДРАГИ АНАЛИТИЧАРИ.

Name

Бањалука

02.11.2020 11:03

Одлицан аналитицар господин Јањиц све је тацно сто је рекао и увијек је погодио миле месар је готов јос мало...

Name

Нво

02.11.2020 11:22

Овај лик само лупа и све промаси сто прогнозира, само да ми је знати ко га финансира...

Name

ГОТИНА БАЉЕЗ

02.11.2020 11:37

?????

Name

Борац

02.11.2020 14:17

Само немој да га Србија подрзава на изборима.

Name

Неправда

02.11.2020 16:30

Односи са Русијом су се заострили од оног трена када су наси врхунски политицари изиграли и изманипулисали русе и отели људима 280 милина марака.Од тада мисмо за Путина обицно смеце.То је памет наса..

Name

Да али

03.11.2020 11:43

Додиков главни задатак је да..закухава. .атмосферу али нема критичне милијонске масе која је некад у трансу скандирала. .слобо слободо. .вецина се дозвала памети

Name

Бањалука

02.11.2020 09:53

Овај "аналитичар" никада ништа у вези Додика и РС није погодио. Из погледа му се види мржња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.11.2020 10:17

Зар има ико вецу мрзу од Додика и Снсд-еа према другацијем мисљењу.Па зар управо Додик и Снсд нису подијелили нас народ и никада није била веца мрзња према свима ко није уз Снсд и Додика. Слободно ме демантуј вјеруј да би био сретан да гријесим.

Name

Погодио овај пут

02.11.2020 10:51

Велико поспремање

Name

Ре

02.11.2020 15:02

Ето ти видиш будућност са Додиком. Мамлаз, ботино и папчино кратко видна.

Name

Кинџе

02.11.2020 09:55

Додик има свој интерес, остали га не занимају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

02.11.2020 10:04

Једино што Додику даје на важности смо ми сами. Америци и Русији је он неозбиљан и неважан лик, као и сви у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

02.11.2020 10:21

Ови аналитичари су као бабе врачаре. Стално причају и ништа не кажу. Не појављујте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок бре,

02.11.2020 10:47

Додик је окорјели лопов и боли га к.......ц за све остало. Додик зна ко је убио Давида и мирно спава. То је једноставно такав ментални склоп. Куку СРБИНУ због Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

на страну шта је сада рекао

02.11.2020 10:58

Нема бесмисленијег занимања од политичког аналитичара, све преваранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

02.11.2020 11:12

г. Јањицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чупава глиста с равни табани

02.11.2020 11:15

Када српски народ изван Србије почне аутономно размишљати, у односу на Београд, свима ће бити боље, То се већ догађа у Хрватској и Црној гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

02.11.2020 11:16

Додик је улизица,дупелизац,ништа не зна сам урадит цијелог живота се увлачи у кожу коме може а што се Вучића и Србије тиче они ће и даље да помажу браћи са обе стране Дрине јер смо исти ко год да додје на чело институција у РС,Миле је себи умислио да је Богом дан и да може како хоће,прочитан је давно од народа и слиједи му казна неопростива...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

02.11.2020 13:15

Ре. Само га ми можемо казнити тако што ћемо га отерати на робију заједно са свом његоовом свитом..

Name

Такав је

02.11.2020 14:44

А и самом му из стразњице вире као паразити, све нељуди са коца и конопца, цестит неце сигурно.

Name

БаЛу

02.11.2020 13:52

Додик је покренуо јавност против сваког Србина који има друго мисљење и који га није хтио подрзат у лоповлуку и крадји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.11.2020 14:30

Овај лик никада ништа није тачно ни приближно прогнозирао. Лупета "као Максим по дивизији". Шта је Сорошу да финансира ову пропалу комуњару?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јањиц

02.11.2020 16:56

"аналитицар"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.11.2020 06:46

Не треба нико да буде талац лопова и манипулатора Дудука него га треба послати на сметљиште Историје.

ОДГОВОРИТЕ