Ограничење броја посматрача води ка крађи гласова

Поједине политичке странке ће вјероватно покушати да искористе тешку епидемиолошку ситуацију у БиХ како би онемогућили нестраначким, али и појединим страначким посматрачима да буду присутни на одређеним бирачким мјестима с циљем изборних крађа.

Босна и Херцеговина 01.11.2020 | 10:17
Ограничење броја посматрача води ка крађи гласова

Каже ово за Српскаинфо Вехид Шехић из Коалиције за слободне и поштене изборе „Под Лупом“ коментаришући прекјучерашњу изјаву лидера ДНС Ненада Нешића да се спрема изборна крађа.

Нешић је, наиме, затражио од Централне изборне комисије да се одреди према покушајима одређених општинских и градских изборних комисија да на бирачким мјестима дозволе присуство одабраних акредитованих посматрача политичких странака, наводећи да се тиме се отвара простор да изборе одлучују бројачи, а не бирачи.

Он је појаснио да под изговором вируса корона поједине општинске и градске изборне комисије дају инструкције бирачким одборима да на дан избора, због ограниченог простора на бирачким мјестима, дозволе присуство највише два акредитована посматрача и сами одреде која су то два посматрача, што је у супротности са Изборним законом БиХ.

Шехић истиче да сви морамо бити свјесни тешке епидемиолошке ситуације која захтијева да се на бирачким мјестима морају поштовати све препоруке кризних штабова.

Међутим, како додаје он, епидемиолошка ситуација се не смије злоупотребљавати и морају се обезбиједити поштени и фер избори.

– Неприхватљиво је да се, на примјер, лимитира број посматрача како страначких, тако и нестраначких јер они у старту показују једну врсту објективности код посматрања самих избора. Да би могло бити злоупотреба свјесни смо и ми у Коалицији „Под Лупом“ због чега смо заказали састанак са ЦИК. Бојимо се да ће и нашим посматрачима, којих ће бити око 3.000, бити онемогућено да посматрају изборе на одређеним бирачким мјестима што би сигурно довело у питање и сам легитимитет изборног процеса – упозорава Шехић.

Он додаје да се мора обезбиједити нестраначким посматрачима да буду присутни на бирачким мјестима јер би у противном све било препуштено у руке политичких странака које би, самим тим, имале одријешене руке за разне малверзације.

– Надам се да ће бити одговорности да се посматрачка мисија обави на начин како је то предвиђено Изборним законом БиХ – поручује Шехић.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бумеранг

01.11.2020 09:27

Криминална секта на власти мора једноставно да побједи, силом или милом! Инаце им пријете процеси са разних страна због привредног криминала и затаскавања убистава..листа је дуга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2020 10:35

То је одмах било јасно цим су ограницење о окупљању до 10 људи ограницили до 16. Новембра.

Name

МИЛОШ

01.11.2020 11:10

Као и обично највећа изборна превара спрема се у Добоју, уцјене послом, застрашивања, пријетње са криминалцима.... Чланови бирачких одбора црвене банде и сами причају да им је радно мјесто условљено бројкама и да имају задатак да што више неподобних гласачких листића учине неважећим.

Name

Дадо

01.11.2020 11:27

Ставите као у Хрватској И ЦГ она удрузења која имају своје кутије. То се показало исправно. Погодили су скоро све.

Name

Сумња

01.11.2020 09:49

Сама помисао да је могуца крадја од дрзавних органа због останка на власти је страсна. Људи земљу требамо оставити генерацијама иза нас да зиве и узивају на земљи коју смо ми направили. То свима треба да буде на уму. Зелим успје свим племенитим и паметним снагама, напед до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач добојских избора

01.11.2020 09:54

Не постоје елементарни услови да се у овом термину одрже ФЕР ИЗБОРИ.Како провести изборе без посматрача!Сваки политички субјект чијем се акредитованом посматрчу онемогући непосредно праћење избора има право приговора и тај приговор мора бити уважен а избори на том бирачком мјесту поништени.Зна то господин Шехић као вјероватно најбољи познавалац изборних правила у Босни и Херцеговини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неподобни

01.11.2020 10:01

Ствар је у потпуности јасна као дан,СНСД мора добити изборе у свим опстинама као сто су(БЛ,БН,ИС,ПД и остави већи градови)....а отудјивање гласова СНСД није ништа страно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

01.11.2020 10:19

И ја опозицији не вјерујем. Спремни су на све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тако је

01.11.2020 10:31

Браво , тако је !!!

Name

Ре:Тако је

01.11.2020 11:19

Назалост, то је тацно. Опозиција је подједнако крива за јадно стање у дрзави, прије свега због нецињења. И то тако годинама траје.

Name

Милан

01.11.2020 10:46

Ви сад имате своје чланове ЦИК-а БиХ и можете све исконтролисати ако будете хтјели. Није ваљда да вам ни то није довољно па опет тражите неку врсту алибија зашто што сте свјесни да ћете опет изгубити изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.11.2020 11:00

Материјал за гласање на кућну адресу, у општинама оспособити једну просторију или ту добити мар, поставити два посматрача , један из владајући , један из опозиције и пред њима попунити папире и одма пребројити глас и сви задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

01.11.2020 11:25

Ако ЦИК ово дозволи онда знаци да су и њих купили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

01.11.2020 11:32

Потписујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

01.11.2020 12:27

Пола цланова бирацких одбора и посматраца неце ни доци на изборно мхесто јер це бити у изолацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

01.11.2020 13:36

ЈЕДИНО ПРАВО РЈЕШЕЊЕ ЈЕ...СВИ МАСКЕ, РУКАВИЦЕ, ДЕЗИНФЕКЦИЈУ, ДОПОРУЧЕНО ОДСТОЈАЊЕ...СВИ ИЗАЋИ НА ГЛАСАЊЕ,, А НЕСЛУШАТИ НЕКЕ ПРЕПОРУКЕ...ТРЕБАЛО БИ ИЛИ НЕТРЕБАЛО....ЧАС ВОЛБИ ДОЛАЗИ , ВРЕМЕ ПРОЛАЗИ...ИЗВРШИТИ СВОЈУ ГРАЂАНСКУ ДУЖНОСТ....ПА КАКО БУДЕ АЛИ ГОРЕ СИГУРНО НЕМОЖЕ БИТИ....ПО МЕНИ ЈЕ ТО ИСТО КАО ДА ИДЕШ НА ,,ПОСАО, ПОШТЕ, МЈЕСНЕ УРЕДЕ...СВУГДЕ ЈЕ РИЗИК ....АЛИ АКО ХОЋЕМО НЕКУ СМЈЕНУ У ВЛАСТИ ( а мора се ) МОРА СЕ И РИЗИКОВАТИ ....поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увести

01.11.2020 15:54

Гласање кликерима. Сваки гласац добије кликер и убац у кутију свог кандидата за градонацелника. Када се заврси Гласање, кутије извагати и подијелите са грамазом кликера.Тако це се знати ко је и колико добио гласова.Кликер му даје цлан комсије и обавезно провјерити прије гласања да нема јос који кликер у дзепу. Касније се ти кликери могу дати дјеци па нек се кликерају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

01.11.2020 18:13

Умјесто да су повецали Будзет за Изборе они су га преполовили, смисљено, није претјерано велика инвестиција ни камере на бирацким мјестима, а и сами посматраци и цланови на биралисту морали би бити застицени плексигасом са нузним минималним отвором за гласацке листице и потпис, уз средства за дезинфекцију и маске, то је и висе него довољно. А не коста висе од 2-3 слузбена аута којих су ове године, ко зна колико купили. Цлановима и посматрацима се мозе урадити и тестирање или висе њих, прије самог дана за гласање, они су ту у просторији цитав дан, маске знамо да нису застита, а простор је затворен, мозда направити и дезинфекцију прије самог отварања, па након затварања бирацких мјеста. Има нацина за све

ОДГОВОРИТЕ