Правда за Давида обратила се међународним институцијама

Удружење грађана Пут правде из Бањалуке заједно са Удружењем Правда за Давида и сву дјецу Босне и Херцеговине из Беча, обратили су се у петак Делегацји Европске комисије у БиХ, ОХР-у, ОСЦЕ-у више амбасада, и других међународних организација, дописом који слиједи.

Република Српска 31.10.2020 | 14:08
Правда за Давида обратила се међународним институцијама

Саопштење преносимо у цјелости: 

"Неформална група “Правда за Давида” више од двије године од институција тражи да пронађе убице Давида Драгичевића (21) из Бањалуке. Давид је нестао у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године, да би његово тијело било пронађено у ријеци Врбас шест дана касније. Већ 26. марта Министарство унутрашњих послова Републике Српске одржало је хитну конференцију за новинаре на којој је покојни Давид оптужен да је наркоман и провалник, а његова смрт је оквалификована као задесна, иако су на његовом тијелу биле присутне бројне повреде. Управо ове оптужбе пробудиле су револт код грађана Бањалуке и навеле их да се сваког дана од тада окупљају у центру града.

Окупљања су се дешавала на Тргу Крајине све до 25. децембра 2018. године, када је Мнистарство унутрашњих послова Републике Српске на улице извео већи број полицајаца и специјалаца, који су се сукобили са голоруким грађанима. Од тада чланови ове групе трпе притиске кад год се појаве на јавном мјесту. До сада је активистима људских права “Правда за Давида” издато преко 300 кривичних и прекршајних налога. Тренутно се води преко 20 различитих судских поступака за преко 30 активиста људских права “Правда за Давида.

Кроз ову борбу за основна људска права “Правда за Давида” се срела са јако пуно неправде, бола и патње. Али оно што посебно узнемирује и посебно је болно је ситуација која се изнова понавља крај потока Црквина, гдје су пронашли Давидово тијело.  Активисти за људска права “Правда за Давида” прво су засадили двије дуње. Прву су назвали „Истина “, а другу „Правда “. И направили су велико срце – користећи камење из Црквине. Такође су очистили цијело мјесто, покосили траву и засадили цвијеће. Прво “Давидово срце” направљено је 7.4.2019. на годисњицу прве Давидове сахране. Ексхумација посмртних остатака Давида Драгичевића, на захтјев његових родитеља Сузане Радановић и Давора Драгичевића, обављена је 12.03.2019. године на Новом гробљу у Бањој Луци. Давид је други пут сахрањен 15.03.2019. на главном гробљу аустријског града Wиенер Неустадт-а у близини Беча, гдје живи његова мајка Сузана Радановић.


Само неколико дана касније, полиција је уклонила обе дуње, “Истину” и “Правду”. Посебно је унемирујући детаљ поломљеног срцета на дрвету. Полиција је сломила Давидово срце, пластично црвено срце, симбол који нас све подсјећа на Давида. Полиција је такође сломила Давидову слику!

Након неког времена активисти за људска права “Правда за Давида” направили су још једно срце, опет су засадили цвијеће, ставили свијеће и Давидову слику. Након пар дана, полиција је уклонила срце и однијела Давидову слику. Описани процес де до данашњег дана поновио небројен број пута при чему активисти људских права “Правда за Давида” упорно стављају Давидово срце, уређују простор, чисте дио гдје је пронађено Давидово тијело, саде цвијеће док полиција упорно склања цвијеће, легитимише грађане Бања Луке, активисте људских права “Правда за Давида” и пише казне.

Активисти људских права “Правда за Давида“су упутили питање Градској управи Бања Лука. “Зашто упорно склања обиљежје на којем је пронађено беживотно тијело Давида Драгичевића?” Градска Управа је одговорила рјешењем о незаконитости постављања обиљежја 08.04. 2019. Активиста људских права Озрен Пердув је тужбом оспорио законитост донесеног рјешења, због погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примјене материјалног права. Акти уклањања ствари крај Црквене нису правни и законити а супротни су са законима логике, обичајима и моралним прописима. У рјешењу пресуде се истиче како Градоначелник потврђује, како је комунални полицајац исправно поступио. Градоначелник спомиње групу “Правда за Давида”, неформалну групу грађана који су склонили смеће, очистили обалу и засадили двије дулње, с тим да, по Градоначелнику они не могу бити идентификаовани. Судија је пресудом пресудио у корист Озрена Пердува, а на штету Градоначелника, Игора Радојичића.
Активисти људских права “Правда за Давида” су до сада направили преко 20 Давидових срца приликом чега су припадници ДОО Чистоћа Бања Лука свако срце склонили, почупали цвијеће и бацилли ствари у ријеку Врбас. 

Активиста људских права “Правда за Давида“ Озрен Пердув је уложио жалбу на поменуто спорно рјешење: “Како је могуће да се Градска управа која се прогласила ненадлежном у случају постављања спомен плоче у помена на убијеног Давида Драгичевића на спорној локацији сада проналази надлежном у овом случају? “Због свега наведеног, позивам Вас на разум, мир и разумијевање. Позивам Вас да не долијевате додатно уље на ватру и да додатно не дирате у ране свих нас који мјесецима тражимо само једно. Позивам Вас на договор и сарадњу. Као што сам написао, обраћали смо Вам се са жељом и молбом да добијемо одобрење за спомен плочу. Нико није услишио наше молбе. Плочу нисмо поставили,  већ смо од природног материјала уредили тај простор. Умјесто да будемо похваљени за такав гест, пријети се рушењем онога што је урађено у знак сјећања на убијеног Давида Драгичевића. Молимо Вас да чим прије обуставите поступак спорног рјешења.”  - истакао је Пердув у уложеној жалби на спорно рјешење. 

Овим путем Вас молимо да реагујете у случају кршења основних људских права. Који су сљедећи кораци и на који начин ће се представници међународне заједнице и организације чији је основни задатак заштита људских права у Босни и Херцеговини додатно ангажовати на рјешавању предходно описаних проблема, у првом реду мислимо на неадекватан рад правосуђа и недостатак истраге у случају организованог убиства Давида Драгичевића, те злостављање, прогањање и узнемиравање активиста људских права „Правда за Давида“ и њихових активности?  Шта даље да очекујемо са Ваше стране и на који начин се грађанске иницијативе „Правда за Давида“  могу додатно укључити у Ваше активности?", стоји у саопштењу.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Питам се

31.10.2020 13:24

Ција је народна полиција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

31.10.2020 18:24

Па народна, није ћаћина.

Name

Ево

31.10.2020 22:48

Ево ових око избора, пробудили се...

Name

синип

02.11.2020 18:46

@Ево Ничије паре не смрде. :-)

Name

ТањаС

31.10.2020 13:32

Тако и треба само напријед против мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2020 15:33

Треба лоповима натоварити странце заврат нека људи то ријесе када ови нали лопови незнају и све то посмјењивати и на робију.

Name

Добој

31.10.2020 13:38

ПРАВДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

31.10.2020 21:17

Правда за Давида!

Name

Да

31.10.2020 13:39

Колико је јак Тај неко, или Ти неки да се оволико малтретирају људи који траже Правду. Ко ли је Тај коме никако не одговара чак ни адекватна и валидна истрага случаја? Невероватно која је то моћ. Која сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

31.10.2020 14:18

Ре Да, Па наравно да је јак кад је у врху власти јер само неко такав би ово све могао. Стиће и њих и њега клетва овог народа. Само будалама није јасно о чему се овде ради и ово је могуће само у квази државама гдје не постоји ни п од правне државе

Name

Ре да

31.10.2020 14:20

Зна се ко је много ЈАК!

Name

неправда

31.10.2020 15:37

Унормалној дрзави када бих министар као Лукац у скупстини осамарио посланика истог момента бих био избаце и смијенут са те функције или ако је имало нормалан да сам оставку али код нас је то нормално свисмо цули и видјели и ником ниста,јос за неке то је понос ,то је наса слаба тацка и нас укус лосе политике и насилства.

Name

Ја

31.10.2020 14:16

Подршка за Правду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

31.10.2020 14:17

Невјероватно шта се дешава у 21. вијеку? Да ли је ово демократско друштво? Није, него сасвим супротно од демократије, а то је тиранија. Зашто ово раде, примјењујући силу на групу дивних људи, а они мирним путем само траже ИСТИНУ И ПРАВДУ?! Очито је да нешто смрди и не одговара само онима који су одговорни за овај злочин. А, они су...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

31.10.2020 14:52

Треба вјеровати у институције система. Ако ко има какве информације нек их прослиједи. Само тако се мозе открити истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

31.10.2020 16:04

"Ако ко има какве информације нек их прослиједи." Питам @Па: јели тај "ко" треба да врши истраге, или неко ко је народним парама дебело плаћен да то ради професионално. А паре редовнолијежу на рачун а ефекти нула. Зар такав "рад"народу није прескуп?!

Name

Ре Па

31.10.2020 19:55

Ко је украо у полицији Давидов доњи вес?

Name

михаил

31.10.2020 15:05

Без било каквих емоција оцито је да се у овом слуцају крсе сва нацела владавине права .То је сустина.Најгора цињеница јесте , да се тим поступцима ствара јасна сумња затаскавања То власт, било која да је, не би дозволила, осим, криминалне власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјео

31.10.2020 17:25

Убити нечије дјете, разваљивати обиљежја и сјећање на његово дјете и прогонити његове родитеље и људе који их подржавају, да додју до истине и убица, су равни терористичким амбицијама.Правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

31.10.2020 19:00

Има Бога бит це правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

02.11.2020 08:58

А ако је ово Божја казна, шта онда?

Name

Нена Проле

31.10.2020 20:05

Правда за Давида.Правда за сва затаскана убиства,правдаааааааааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви смо ми правда.

01.11.2020 08:06

Правда за Давида одмах..

Name

синип

02.11.2020 08:57

И да комади меса у студентској мензи буду већи!!!