Колоне људи испред Цетињског манастира

После целовечерњег бдења монаштва и народа у Цетињском манастиру, где је изложен ковчег са упокојеним митрополитом Амфилохијем, од раног јутра манастир је све пунији.

Регион 31.10.2020 | 11:20
Колоне људи испред Цетињског манастира

Митрополит Амфилохије биће сахрањен сутра у крипти Саборног храма, како је и желео.

ЗАВРШЕНА ЛИТУРГИЈА, НАРОД ЧЕКА У РЕДОВИМА

Света заупокојена Литургија блаженопочившем митрополиту Амфилохију, управо је завршена у Цетињском манастиру.

Звона жалости одјекују Цетињем, а наставља се мимоход на који чекају многи који су одавно испунили манастирску порту и простор испред светиње. Мимоход ће трајати до 13.00 часова, када ће ковчег са упокојеним Митрополитом одавде бити, свечано, како је објавила Митрополија, испраћен пут Подгорице, у Саборни храм Христовог Васкрсења, који блиста захваљујући овом вредном неимару не само овог храма, већ и бројним црквама и манастирима чију је обнову покренуо и завршио.

У Саборном храму у Подгорици митрополит Амфилохије ће, по сопственој жељи бити и сахрањен, сутра у 14.00 часова.

Све време до самог чина сахране, али и у данима после, храм ће бити оторен за све који желе да се поклоне одру, сенима и гробу вредног пастира народа.

Најављено је, такође, да ће опело Митрополиту, сутра да служи патријарх Иринеј уз саслужење архијереја СПЦ и присуство представника других помесних цркава.


ЗВОНА НАЈАВИЛА ДОЛАЗАК ВЛАДИКА, ПОЧЕЛА ЛИТУРГИЈА

Снажан удар звона са древног Цетињског манастира, најавио је долазак владика који ће саслуживати у литургији која управо почиње. Архијере је предводио администратор Митрополије црногорско-приморске владика Јоаникије.

Он је први целивао ковчег митрополита Амфилохија. Њему у литургији саслужују владике Методије, викарни епископ диоклијски, Димитрије захумско-херцеговачки, Теодосије епископ рашско-призренски, умировљени владика Атанасије (Јевтић), бројно свештенство и монаштво. Пред почетак литургије, ковчег Митрополита је откривен.

До почетка литургије, био је заштићен прозирном заштитом и климатизован.

НАРОД СЕ ОД РАНОГ ЈУТРА ПОКЛАЊА СЕНИМА МИТРОПОЛИТА

Долазе читаве породице, очеви у наручју носе болесну децу, манастирска црква и припрата су пуне људи.

Поштоваоци Митроплита поклањањају се његовим сенима у кратком боравку крај ковчега,  потом напуштају цркву, како би му и други који стижу одали заслужену почаст.

(Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миливоје Кузмановић

31.10.2020 10:55

Благопочивши Митрполоти Амфилохије избавио је српски народ у Црној Гори из ропства (које је трајало 75 година) као што је Мојсије извео свој народ из египатског ропства. Нека му је вјечна слава и покој Његовој души међу српским светитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нама за памћење

31.10.2020 11:50

СЛАВА МУ И МИЛОСТ ЗА ВЈЕК ВЈЕКОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поцивај у миру

31.10.2020 13:05

Поцивај у миру пресветли оце.

ОДГОВОРИТЕ