Зараженима доносе гласачке листиће у ковертама

Бирачи који на дан локалних избора буду имали вирус корона, или су пак у изолацији, или на болничком лијечењу право гласа моћи ће да остваре преко ковертираног гласачког листића, који ће им донијети посебан мобилни тим чији барем један члан мора имати специјалну заштитну опрему.

Република Српска 31.10.2020 | 09:31
Зараженима доносе гласачке листиће у ковертама

Наведено је то у Правилнику о допунама и измјени Правилника о спровођењу избора у БиХ, с тим што остаје нејасно како ће своје право гласа остварити бирачи који 15. новембра буду у болничким постељама, с обзиром на забране посјета у болницама, а које су све пуније усљед све неповољније епидемиолошке ситуације.

У овом правилнику се наводи да је бирач који је позитиван на ковид-19, или има акт о изолацији, или се налази на лијечењу дужан најкасније у року од 72 сата прије избора путем маила, факса или телефонских апликација, или путем другог лица, доставити Изборној комисији захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, односно налаз који потврђује да има корону или акт да је у изолацији, односно хоспитализацији.

"Бирач којем је дијагностикован ковид-19 након истека рока од 72 часа прије избора, или на сам дан избора, захтјев за гласање дужан је доставити најкасније на дан избора", наводи се у овом правилнику.

Изборна комисија дужна је да формира најмање један посебан мобилни тим у чијем саставу је по могућности најмање један здравствени радник.

"Предсједник или најмање један члан посебног мобилног тима мора бити опремљен специјалном заштитном опремом, која обавезно садржи заштитни комбинезон, маску, заштитну капу, рукавице, адекватну заштиту обуће и, по могућности, визир", наведено је у правилнику.

Изборна комисија на основу добијене документације сачињава план рада на терену, који садржи списак бирача позитивних на вирус корона, односно бирача којима је одређена изолација или хоспитализација, са њиховим адресама и контакт телефонима.

Задатак за посебни мобилни тим је да обиђе свако редовно бирачко мјесто које има евидентиране бираче који из споменутих разлога не могу доћи на гласање, те преузме коверте, као и гласачку кутију и остали потребан материјал.

Одређено је да бирач који је позитиван на ковид-19 гласа искључиво путем другог лица. Бирач који је у изолацији у својој кући гласа лично, осим ако захтијева и предсједник посебног мобилног тима одобри да гласа путем другог лица.

"Посебан мобилни тим током свог рада не улази у кућу или стан бирача, осим у установе, уколико одлуком надлежног органа улаз у ту установу није забрањен, те обавезно одржава прописану дистанцу", наводи се у овом правилнику.

Овако прикупљени гласачки материјал одлаже се на посебно мјесто у складишту Изборне комисије, те се врши дезинфекција, а потом се доставља у центар за бројање.

Нада Батинар, предсједница Градске изборне комисије Бањалука, истиче да су овим поводом имали састанак са директором Института за јавно здравство, те директорицом Дома здравља, односно представницима медицинске струке.

"Прво, одредница која се односи на располагање љекарским налазом је нешто што етика, односно прописи из те области не дозвољавају. Друго, предвиђено је да посебни мобилни тимови иду на редовно бирачко мјесто по гласачки листић за појединца који има рјешење о изолацији или позитиван налаз на ковид-19. Ту Институт такође има негаторски став", каже Батинарова за "Независне".

Како је додала, постоји рјешење, а то је да се на сасвим другом бирачком мјесту за све који из ових разлога не могу изаћи на гласање обезбиједи довољна количина гласачких листића, а не да се по гласачке материјале иде на редовна бирачка мјеста.

"Рецимо да се 500 гласача пријави за овај тип гласања. И сад тај ковид мобилни тим иде код једног бирача, па онда се враћа кроз оне гужве на редовним бирачким мјестима да би изузео гласачки пакет за другог бирача. Ми очекујемо да се огласе и усагласе Централна изборна комисија (ЦИК) и надлежни органи за заштиту јавног здравства, те да нама на локалном нивоу прецизно, у писаној форми, дају јасне смјернице", навела је Батинарова.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, каже да је проблем и то што пацијенти који су на болничком лијечењу не могу да гласају јер су посјете забрањене.

"Што се тиче особа које су на кућном лијечењу, оне ће гласати путем ковертираног листића који ће им бити донесен на кућну адресу", навео је Зељковић за "Независне".

Из Централне изборне комисије (ЦИК) до закључења овог броја "Независних" нисмо добили одговоре на наша питања, али, како незванично сазнајемо, није искључено да ће ЦИК послати локалним изборним комисијама додатне инструкције којима би ове дилеме биле разријешене.

(БН/Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Маxо

31.10.2020 09:26

А ко каже да доносиоци гласачких листића нису заражени Цовид-ом 19. Нити ћу изаћи на гласање, нити ми ко треба долазити на врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2020 12:24

То и јесте циљ сктаса. Одврацати народ од избора.

Name

Ре

31.10.2020 14:55

Због таквих као ти нам је и тако како је...

Name

питање

31.10.2020 09:30

Питање је тко це бити ти постари сто це ноосити коверте и листице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

31.10.2020 09:46

Ту це бити паљевине. Ово је боље него из иностранства.

Name

Бацко

31.10.2020 09:35

Е тек ће ту да буде крађа гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако могу они

31.10.2020 09:35

Гласати, моземо сви. Сви на изборе, 100 000 незапослених поготово....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

31.10.2020 09:40

То је тај нови систем крађе , сад што више наводно обољели и људи у изолацији, ха ха ха .

ОДГОВОРИТЕ
Name

вазеце

31.10.2020 10:06

јос једна фора за манипулацију.поклопили су одборе покуповали.сада пласе гласаце да не изаду.они броје и краду.праве невазеце листице.мобилне тимове само [певара.али доце и њима крај.тезак крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тешко нама

31.10.2020 10:10

Да, са овим је запечећено гласање. Излазе они који морају док се не разболе. Нити хоћу у туђу кућу, нити мени ко треба долазити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2020 11:14

Коверта штити од Короне. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2020 11:22

Било би боље да су увели електронско гласање. С обзиром на то да Корона је присутна већ дуже од пола године, досад су то могли и увести и спровести, а ако ово потраје рецимо 2 године, могуће је да биће и парламентарни избори у сијенци Короне, тако да било би боље, када би се још данас или одмах након ових избора, кренуло у дигитализацију изборног система, као и у дигитализацију администрације уопште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немојте касти

31.10.2020 14:16

Гласати може само онај ко дођје на бирацко мјесто и нико више. Нити постом, нити у одсуству нити ово са ковертом. Какви смо ми покварењаци све може бити крадја и све треба укинути.

Name

Па

31.10.2020 15:39

Ко год додје са ковертом има мој глас.

ОДГОВОРИТЕ