Само са личном картом у С. Македонију, Албанију

Вучић је рекао да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези могућности путовања само са личном картом између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Србија 30.10.2020 | 19:01
Само са личном картом у С. Македонију, Албанију

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је на конференцији о "малом Шенгену" постигнут договор о три тачке – радним дозволама, међусобној помоћи код елементарних непогода и бржем царинском раду.

"Постигнут је потпуни договор око радних дозвола, помоћи у елементарним непогодама, као и у вези бржег царинског рада, како би камиони и грађани што краће чекали на границама", објаснио је он.

Вучић је рекао да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези могућности путовања само са личном картом између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Најавио је да ће се настојати да до 10. новембра буду завршене све техникалије, па ће аутомобилом отпутовати до границе са Сјеверном Македонијом, затим и Албаније, како би на личном примјеру показао и увјерио се да је могуће путовати у те земље само уз личну карту.

Навео је да са Албанијом још нису имали такву могућност, иако су вођени разговори о томе, те да предстоји размјена нота.

Пренио је да се разговарало и о томе како да заједнички снаже заједничку политичку позицију, пред сваки самит, попут оног који ће, у оквиру Берлинског процеса, 10. новембра бити одржан у Софији.

"Да направимо политички договор да једни друге подржавамо при избору у међународна тела или када имамо интерес за неког другог да гласамо заједно. И то би требало још боље да функционише у будућности", рекао је Вучић.

Пренио је да је разговарано и о инвестицијама, и покушају да се заједнички представе пројекти, како би се добио највећи дио новца од осам плус једне милијарди евра од ЕУ.

Разговарано је, додао је, и о конкретним пројектима, као што је Бизнис савјет, у којем би биле по три најмоћније фирме из свих пет плус један територија, које ће на најбољи могући начин сагледавати интересе бизниса.
Од 10. новембра без ПЦР-а између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније

Предсједник Србије Александар Вучић пренио је данас да је на видео састанку о "малом Шенгену" са премијерима Албаније Едијем Рамом и Сјеверне Македоније Зораном Заевим донеијто неколико важних одлука које ће се примјењивати од 10. новембра.

Оно што је сигурно, од тада ће грађани три земље моћи из једне у другу државу да путују без ПЦР теста.

"Имали смо дуг састанак са Рамом и Заевим и мислим да је било важно што смо донели неколико битних одлука, које ће се примењивати најкасније од 10. новембра. До тада моћи ће сигурно без ПЦР теста да се иде Албнанију и Северну Македонију, или одатле у Србију", рекао је Вучић.

Он је додао да ће министри здравља да формулишу договоре наредних дана о томе како једни другима да помогну, да Србија може да прими пацијенте из Скопља и Тиране, да они могу да приме Србе који се нађу на њиховим територијама, како да се регулишу трошкови.

"Да видимо како да једни другима помогнемо око вакцина, да се негде појавимо заједно у набавци вакцина", рекао је Вучић и додао да је то била само једна тачка састанка, која се тиче ковида 19.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Како Да Не

30.10.2020 18:13

Ма има да се напутујемо само тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масала

30.10.2020 19:22

Шта је ту ново ми из Босне и из Републике Српске већ одавно путујемо са личном и у Албанију и С.Македонију тако да ,Вучко каснис ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

прицам ти прицу

31.10.2020 04:18

Ста се то прави, велика Албанија или јос веца Турска? У Бозиц Бату нико висе не верује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2020 10:49

У ово се и ми требамо укључити, да можемо у што већи број земаља са личном картом да се крећемо, а било би пожељно да се и са ЕУ испослује исто то, пошто нема ништа од ЕУ у догледно вријеме, тако да се барем што мање у међувремену осјећамо као страно тијело, пошто све више личимо на слијепо цријево Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

01.11.2020 08:15

Отвори границе са Албанијом и Турском,милиони "миграната" треба да се равноправно распореде по "мини сенгену".

ОДГОВОРИТЕ