Вучић има добар контакт и односе и са Бајденом

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић оцењује да Доналд Трамп неће успети да освоји други мандат, али и да у Србији не треба да се плаше победе Џозефа Бајдена, јер је председник Вучић успео, како наводи, да изгради добре личне односе и са демократама и са републиканцима.

Србија 29.10.2020 | 20:56
Вучић има добар контакт и односе и са Бајденом

Јовановић је у ауторском тексту за Курир оценио да Бајденова администрација неће значајније мењати политику према Србији, нити ће поништити Вашингтонски споразум.

Он подећа на посету Бајдена Србији 2016. године, када је, после разговора са тадашњим премијером, а данас председником, Александром Вучићем изјавио да Србија представља кључни камен темељац, политички и економски, за цео регион и да је лидерство Србије изузетно важно за овај део Европе.

"Том приликом је у своје име, али и у име председника Обаме похвалио лидерство које је тадашњи премијер Вучић показао, посебно на плану регионалне сарадње", присећа се Јовановић.

Јовановић истиче и да је председник Србије, како каже, великим радом и паметном политиком успео да после дуго година изгради добре личне односе са најутицајнијим људима из Демократске странке, али и Републиканске, што је изузетно важно за једну малу земљу.

"Интереси Србије никада не би смели да буду у колизији са интересима најмоћније земље света. Цена такве политике је прескупа и то смо имали прилике да осетимо на сопственој кожи 90-их година. Председник Србије је Вашингтонским споразумом успео да обнови партнерство са САД, а то знају да цене и републиканци и демократе", каже Јовановић.

Према његовим речима, у Србији више од деценије влада велика заблуда и лаж - да Србе републиканци воле и поштују, а демократе мрзе и презиру, а у прилог томе подсећа да су оснивачи албанско-америчког лобија у САД управо двојица ултрарепубликанаца, Џозеф Диогарди и Роберт Боб Дол.

"Диогарди је 1989. основао Албанско-америчку грађанску лигу, чији је симбол мапа велике Албаније. Још много утицајних републиканаца, попут конгресмена, сенатора, људи из администрације, војног и безбедносног сектора, није имало слуха и разумевања за Србе и Србију", написао је Јовановић и том списку додао имена других републиканаца, попут Кондолизе рајс, Џона Меккејна, Дика Чејнија...

Он је истакао да је за САД Србија постала најважнија земља у овом делу Европе, а њен председник најутицајнија и најјача политичка личност региона, због чега је неопходно наставити са унапређивањем односа са САД без обзира на то ко је станар Беле куће.

Говорећи о Доналду Трампу, Јовановић каже да су се последице пандемије корона вируса одразиле на америчку привреду и економију, као и антирасне демонстрације, што ће, сматра, бити пресудно за изборну победу.

Како каже, само неко велико чудо, ако се деси до дана избора, може да преокрене ситуацију, што је, каже, мало вероватно.

Јовановић подсећа да је јавно рекао 2016. године да ће Доналд Трамп победити Хилари Клинтон и постати 45. председник САД, као и да је тада знао да је исувише рано да у периоду од само осам година амерички грађани прво на изборима изаберу првог Афроамериканца за председника, а да одмах након тога на следећим изборима изаберу и прву жену за председника своје земље.

Према његовим речима, до појаве пандемије, Трампови успеси на пољу економије били су изузетни - стопа незапослености била је најнижа још од 1969. године и додаје да је уверен да би Трамп, да није било ковида 19 и свих негативних последица које су уследиле, Доналд Трамп обновио мандат.

"Овако Трампа чека судбина Џорџа Буша старијег, који је био последњи амерички председник који је имао један мандат. Занимљиво је да од краја Другог светског рата до данас само Џон Кенеди, Линдон Џонсон, Ричард Никсон, Џералд Форд, Џими Картер и Џорџ Бус старији нису остварили два мандата", закључио је Јовановић.

(Курир)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Крле

29.10.2020 20:17

Танак си ти стручњак, Трамп убједљиво побјеђује и овај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре крле

30.10.2020 06:21

Ми имамо у властитоме двористу Трумпа,само сто је из Лактаса...а Бајдена ми немамо ни за 1000 година..

Name

Ахахаххахахахха

29.10.2020 20:21

Ахаххахахаахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узалуд контакти

29.10.2020 20:47

Све те контакте могу 'објесити мацку о реп' јер ни Бајдену, а ни Трампу не пада на памет да 'одпризна' Косово. А и Обама као демократа и Трамп као републиканац су имали година и година да ураде то одпризнавање. Са друге стране, сто се тице споразума у Васингтону није потписана ни једна обавезу у име дрзаве УСА, а предсједник УСА Трамп је само био свиједок тако да је апсурд то пониставати. А неста не вјерујем да це УСА понистити договоре које су њихове приватне компаније наравиле са Србијом и Косовом. [Аутопут, Газиводе,...] Не заборавимо да су за УСА република Косово и република Србија двије потпуно независне дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.10.2020 20:48

И те како добре односе, видецемо после избора, руси или запад!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

моземо се ми пусити

29.10.2020 21:00

будимо сигурни да ни бајдену а ни Трампу не пада на памет да покрену иниццијативу за повлацење признања Косова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

29.10.2020 22:39

Слаб је то аналитичар. Као пво није се Трумп залагао да се бомбардује Србија већ Клинтон где је Бајден био водећи јастреб и борац за албански лоби. И данас у Америци имамо два лобиа. Један предводе срби з Трумпа а други предводе албанци за Бајдена. Сваки од их обећао свом клану да ће радити за њих. Републиканци (Трумп) нису учествовали у распаду Југе али су зато Демократе били најгори по том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

30.10.2020 08:06

Свеједно за нас Србе ко це да побједи у Америци ми имамо свог доду који нам је обезбједио велике плате и високи стандард ???

ОДГОВОРИТЕ