Просвјета: Онлајн настава није добро рјешење

Након што је прије неколико дана Републички штаб за ванредне ситуације, неколико сати пред радну седмицу одлучио да суспендује школу на 7 дана, реаговао је и Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске. Кажу да нису задовољни што их се ништа не пита и траже разговор са ресорним  министром.

Република Српска 29.10.2020 | 15:37
Просвјета: Онлајн настава није добро рјешење

Инструкција о организовању наставе у основним и средњим школама путем онлајн наставе, а коју је донијело Министарство просвјете и културе, изазвала је велико незадовољство просвјетних радника у Српској, поручују из Синдиката образовања науке и културе. 

 „Незадовољство просвјетних радника иде у том смјеру да је нелогично да раде спортски клубови, кафићи да у аутобусима имамо претјерану гужву само школе не раде, институције које су највише поштовале те мјере и гдје није било преношења вируса", каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Он наводи да је додатни проблем то што поједини наставници и професори нису довољно спремни за онлајн рад од куће.

„Тек мали број колега који имају више година живота и стажа се мучи да то савлада али млађе колеге им помажу. Оно што  је огроман проблем су ученици и родитељи. Не можете очекивати од дјетета које не зна сва слова да може користити таблет рачунар или паметни телефон“, каже Гњатић.

Синдикат предлаже да се уведе додатна обука наставника и професора и усавршавање информатичког знања. 

 „Једна квалитетнија обука наставног кадра у примјени интернетских платформи офисе 365 и тимс да сви то савладају али ништа нам не вриједи ако само наставници то знају користити ако ученици не знају. Да ли је могуће да ученик од 6, 7 година зна то радити, родитељи који живе на селу и имају двије краве и живе од пољопривреде  знају то искористити“, истиче Гњатић.

Професори и наставници сматрају да не треба обустављати школски процес и сагласни су да је потребан разговор са ресорним министром да би се чула и њихова страна приче.

„Ми смо јединствени, желимо у да се вратимо у учионице и школе и да радимо колико је могуће, а да не угрожавамо једни другима здравље", каже Гњатић. 

Просвјетни радници подсјећају да постоји могућност заразе на сваком мјесту и у кафићима и аутобусима који раде, тако да просвјетни радници и ученици треба да се врате у школе.  

"Многе колеге траже да се час од 20 минута продужи, јер квалитет рада је у питању. Није нама стало до неке форме“, истиче Драгиша Илисић, професор српској језика и књижевности у Пољопривредној школи у Бањалуци.

Из Синдиката образовања поручују да ће захтијевати од надлежних да се синдикат убудуће пита за мишљење прије доношења одлука које се тичу школства, јер све те одлуке утичу директно на просвјетне раднике.

(БН)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Просвјета духа

29.10.2020 14:57

Хвала Богу. Живи сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.10.2020 15:40

За онлајн наставу треба укинути плате наставницима који су 7 месеци прележали код куће.

Name

ЕТО ВАМ СКОЛА

29.10.2020 17:11

ЕВО СКОЛЕ У ЈЕКУ ЗАРАЗЕ А ТЕ ЦЕМО ПИТАТИ ЗА 15 ДАНА КАДА СЕ ДЈЕЦА ЗАРАЗЕ. ВИДИТЕ ЛИ ВИ СТА ДРУГЕ МОЦНЕ ЗЕМЉЕ РАДЕ.

Name

Ре ето вам скола

29.10.2020 17:50

Друге земље затварају све сем скола и вртица. Информисе па коментариси

Name

за ре

29.10.2020 20:37

срам те било...неписмени шта ти знаш о просветним радницима и лежању???

Name

Па добро

29.10.2020 15:08

Рекли сте,и добро висе.Ето враца се редовна настава и престаните прицати маркове конаке.Сад будите задовољни и цутите висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2020 15:37

Ко си ти да наредјујес?

Name

Фуки

29.10.2020 15:41

Јел ти добро ??? Миле

Name

Цињеница

29.10.2020 19:32

И треба говорити, треба изаци на улицу, треба писати петиције, треба се борити, јер је систем накарадан и неупотребљив осим за криминал, оцигледно је, а сад и доказано да ово јесте нацин да се несто промјени на боље, да се и диктатор нецег боји и то треба искористити, треба то да буде неки путоказ за будуцност, за следеце кораке.

Name

Ванземаљка Петгемрежић

29.10.2020 15:09

Па није идеално ни што љекари немају одмора, ни што се "хладни програм" одлаже, што је све мање слободних кревета, што људи не иду на љекарске прегледе како треба, што остају без посла, без вољених који умиру од заразе..... Аман више, хоће ли ико престати да кука сам за собом и мало помисли како је осталима.... Хоће ли им заражени наставници предавати, може ли се наћи толика замјена? Кад људи позову на дисциплину, сатане су или кукавице испраног мозга, кад све крене да се распада, онда свако за собом у јаук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2020 15:38

А хоце ли заразени сектаси дрзати скупове?

Name

Влафо Дзајиц

29.10.2020 15:45

Јос једна 1000. КМ У новембру за све медицинаре ако гласаја како ја казем.

Name

Па добро

29.10.2020 18:30

Добро сам,хвала на питању.Само престаните да кукате,ето добили сте идеалан модел наставе од понедељка и ста је сад спорно.Видјецемо вас у редовној настави колико сте ревносни,и колико зарко зелите да подуцавате дјецу

Name

4008

29.10.2020 15:44

Дигитализација је једно велико зло које се уопште десило. То вам је као нуклеарна енергија, јер се не користи оптимално, већ екстремно. Дигитализовати образовање је нешто о чему не треба размишљати. Неком ће пасти на памет да дигитализује и посао медицинских радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.10.2020 19:36

Дигитализација је добра и корисна ствар, само начин на који смо досад дигитализовани, говори о томе да је, када је у питању сама дигитализација, више пара отишло на све друго, неголи на дигитализацију.

Name

СУРИ

29.10.2020 16:01

Овог нигдје нема кад треба Миле и Мишићка му дају инструукције шта да каже И онда се он као случајно јавља да он лајн настава није добро рјешење.. бла бла... Твиги провидан си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јл

29.10.2020 16:03

Није добро рјесење сто министар просвете нема везе са просветом. Поставити неког ко никада цаса није одрзао да води министарство просвете, еј земљо отвори се. Ето ста нам нуди уједињена српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

29.10.2020 16:52

Додок је министар за све.

Name

Ања

29.10.2020 16:15

Ста је просвјетарима, ста је родитељима сколараца? Пита се Додо Велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

29.10.2020 16:17

Драги просвјетари,кукате због он лине наставе а како оправдати оне који вуку боловање од како се епидемиолоска ситуација погорсало? Идлуците се висе,ста хоцете!? Моје дијете је у Гимназији и висе од пола професора је на боловању јер се боји вируса ,обољеле нецу помињати! Доста је висе васе драме,плацени сте и доста! Посто сте незадовољни мидерним концептом наставе,онда од понедјељка уз уценике вратите у сколе и колеге које се боје заразе јер сматрам да це дјеца остати неписмена ако им цасове дрзе замјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зв

29.10.2020 16:49

не кукају просветари због себе, него због твоје дјеце да не остану неписмена, како казес

Name

О Доситеј

29.10.2020 17:08

Има наставника који одлично раде и у школи и онлине, држе час уживо, доступни су и у гугл учионици, одговарају на мејлове и вибер поруке. И ти наставници имају своју дјецу и та дјеца иду у школу. Али има и оних који су били на гласу као одлични студенти, а сад се завукли у мишије рупе, нема преношења знања на дјецу, не јављају се и ћуте, на час од 20 минута касни, не дође. Ево ни час у ових 5 дана да се дјеци зада домаћи рад и да понове шта су радили у школи, па шта ту радити?!

Name

Ре роки

29.10.2020 17:13

Радим у просвјети и знам лицно неке колеге које су намјерно отисле на боловање мјесец дана,запоцели 1 дан након тога и онда опет на боловање. Вјеруј ми да овакви не кукајз вец они јадници који покривају и замјењују такве . Молим те немој да прицас како је нама лако кад не знате. Трулези има свуда,али вецина просветара зали због дјеце и зато сто ова технологија није дорасла задацима за све предмете. Разумите нас

Name

Просвјетари

29.10.2020 17:56

Плаћени , радили смо у вријеме обуставе по12 сата са вашом дјецом преко телефона. А ви који ово пишете или сте били лоши дјаци или сте лоши родитељи. Свако дијете заслужује да му се пружи што боље образовање. Дјеца су будућност ове државе. Они који се не образyју не могу обављати послове који захтијевају знање.

Name

...

29.10.2020 18:27

Па има свугде људи који се плаше вируса. Нико није планирао да ова Корона завлада, а шта да раде људи, зар треба да цркну! Ако је неко болестан, онда му траже замјену и шта сад ту има да се толико распреда. Потпуно је друга ствар што управа школе погрешно ради и министарство уопште је у расулу као и целокупни систем! Па ми ни зубе у Здравству не можемо поправљати како треба, а камоли нешто друго у држави! Дати људима плату и пустити их да сами закључују потребно.

Name

ИXИ

29.10.2020 17:30

Информатички сте ви неписмени! У марту је то могло сад не може зато што ви не знате користити алате. Мом дјетету информатику предаје инжињер шумарства из Гламоча који поред рачунара у учионицама тражи од дјеце да пишу контролни рад како се гаси рачунар Старт+клик+клик+ шатдовн+ок клик. Тај је у наслову маила писао задатке. Дјеца у селима могу комотно имати час од 45 мин. Има их по 15 у разреду. Школе сте ви затворили још прије због егзодуса нашег народа са села. Али у већим срединама треба омогућити комбинацију наставе. Због избора сте већ најавили затварање школа. Смјена читачице вијести моментално! Уништи генерације ученика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

29.10.2020 17:53

Ста ти вриједи писменост кад обицни људи себи не могу да приисте ту технологију? Немају сви интернет и лаптоп. А многи имају по 3 и висе дјеце,како да сви буду на цасу истовремено?

Name

Саша

29.10.2020 17:45

Само да кажем овом што би неком укидао плате-не можеш ти у себи имати зла колико ја могу имати доброте.Јер мене рад са дјецом надахњује.Једва чекајући повратак у учионице радим са дјецом како најбоље могу.И не кукам,јер дјецу припремам за живот какав их чека,а не какав би жељели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

29.10.2020 18:19

Зашто би вам одузели плате, зашто вас не би наградили и повећали нпр.! Плата вам касни 2 мјесеца, немате за превоз, углавном сами купујете потребно за наставу, често и стручну литературу, приручнике, уџбенике, то је жалосно. У држави би требао прво бити васпитач или учитељ, па онда цар!

Name

Браво

29.10.2020 19:04

Јако лијепо рецено.

Name

Саша

29.10.2020 19:16

Није тачно да плата касни 2 мјесеца, остало је,нажалост, тачно.Реаговао сам на коментар једног (не)човјека који каже да нисмо ништа радили од марта и да нам је требало укинути плате.

Name

Знај

30.10.2020 10:36

Јесте тачно је! Свако ко буде примљен у радни однос као наставник или учитељ, ко год добије своју прву плату тек за нека 2 мјесеца! Има наставника и учитеља који још увијек нису добили рјешење на неодређено тј. стални радни однос.

Name

Миљана

29.10.2020 19:02

Драги људи сагледајте мало ситуацију из другог угла. Каква школа шта вам је? Шаљете дијецу у сигурну заразу. Зар је толико лоше да дијеца сједе у кући у својој соби у топломе и прате наставу. Никако ова настава дијецу не може заглупити, напротив она могу бити само паметнија, стећи искуство у коришћењу електронике, обрадити сами лекцију, а не слијепо пратити оно што им професори издиктирају. Свако ће боље запамтити уколико нешто сам уради, сажме и научи, него ако само "набуба" издиктирано. Кажете како не затворе кафиће, ресторане, играонице... Па људи како вас није срамота, од чега ти људи да живе. Професори своју плату могу зарадити од куће, а шта са конобарима, кухарима и осталима!?? Мало размислите прије него што нешто кажете и некога оптужите, само тражите разлог да нападате некога и да нешто негодујете. У школу су редовни ученици обавезни ићи, сваки изостанак мора бити оправдан, док се у кафиће иде добровољно. Ваша је кривица ако пошаљете дијецу у кафиће. А сада највећи проблем свих родитеља је то што су дијеца 24 часа код куће, то што ви нисте навикли проводити вријеме са својом дијецом и што су ваша дијеца "немирна" и неваспитана то до сада није био ваш проблем, пошаљете их у школу и брига вас, а сада када се ви требате бавити са њима, сада је то проблем. Будите сретни што су вам дијеца жива и здрава и што им се можете посветити и помоћи у учењу, а престаните паметовати на друштвеним мрежама и тјерати неку правду!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јјјј

29.10.2020 19:12

Видим код комсије дјеца уопсте не буду крај телефона у вријеме наставе,казе комсија спавају,а он прати да би се водили да су присутни. Ето толико о тој сколи. А друго,бас због пуно неписмених и имамо само кафице,јер нико није хтио да уци вец да пјева и отвара кафане. Дрзава је крива сто се будзет пуни од угоститељства а не да су отворили какву фабрику.

Name

Ре Милијана

29.10.2020 19:39

Свака цаст! Подрзавам!

Name

слава

29.10.2020 19:46

Да, драга Милијана, то провођење времена с дјецом је дивно, али ако радиш у творници обуће или супермаркету једва имаш времена да их нахраниш и почистиш за њима. А кад се посветити и помоћи у учењу кад се ради и субота.

Name

ре

29.10.2020 19:51

са приватном дипломом,однекуд далеко!

Name

Миљана

29.10.2020 20:01

И сама радим у погону, али свакако ми је драже да знам да су ми дијеца код куће и на сигурном, него у школи у оваквој ситуацији у којој и на путу до школе морају носити маске. Хвала Богу учити могу и сами, ја сам ту само да припомогнем ако нешто није јасно.

Name

Ре Милија а

29.10.2020 21:03

У праву сте. Неки родитељи не кукају због дјеце него због себе. Разлог је што морају да посвете више времена својој дјеци. Знам неке мајке које имају једно дијете и нису запослене, али им је тешко да покажу дјетету неко градиво из основне школе. А сви смо завршили основну школу, или су неки само прошли кроз њу па не знају ни шта је једначина ни колико има континената.

Name

Да

30.10.2020 15:27

Имате и родитеље који желе да њихова деца буду бољи ученици од њих самих што су били, ваљда тако сваки родитељ жели, ако је имало нормалан. Можда родитељ не може ни показати када ни сам не зна, па зар треба на сва звона говорити да не зна?! И ли они који тврде да знају, а показују погрешно. Некад мисле да је ипак боље да иде у школу, ипак је школа узор, примјер нечега што им треба у будућности, како се треба понашати. Али и родитељ се зна преварити, није све тако ни бајно у школи. Тамо се сад дјечурлија слика, снима за тикток, јако су агресивни, све би на орук, не читају, не пишу, све се писање свело на писање неких скраћеница у вибер групама и насиље, исмијавање једних и других, тешке ријечи стоје исписане, еее то је жалосно!

Name

Директ

29.10.2020 19:32

О овоме ја причам већ данима. Ем је интернет спор (а када су сви на мрежи, онда уз то и често веза пуца), ем су компјутери које већина народа има времешни, а и школски компјутери су још времешнији, а уз то немају сви компјутер. Да је мрежа бржа и модернија некако би и могло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није добро

30.10.2020 10:13

Само ме интересује ста це се догодити кад се дјеца врате у сколу и поцну оболијевати (не дај Бозе кад буде обицна грипа и/или корона)? Ста цемо онда реци? Засто нису затворили сколе?! Све ово је мац са двије острице и у потпуности се слазем да овај систем није досрастао он лине систему, али да је исправно да у тако наглом скоку дјеца иду у сколу не мислим да је паметно. Мени је на првом мјесту здравље дјеце па тек онда све остало. Да се разумијемо, политика ме не занима. Да ли је вирус свјесно изазван или не то је друга тема о којој би се могло дискутовати (посебно струцњаци из те области), али да свјесно тразимо зло за своју дјецу то не разумијем. Овакав нацин он лине наставе није добар, али мислим да није вријеме ни за редовну наставу кад це сутра дијете које буде имало грипу (коју је имало и ранијих година) мозда бити сврстано у обољеле од цовида. Тузно, претузно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

30.10.2020 14:42

Медицинска сестра на пријему сестре, стручни тим, а не учитељи и наставници. Тако се то ради, таква је пракса не само када је корона већ увијек. И одговорни родитељи не шаљу болесно дијете у вртић и школу, па се колико толико лакше подносе вируси, групе, заразе. Крај приче.