Забиљежено више од 800 изборних неправилности

Коалиција за слободне и поштене изборе "Под лупом" на онлине прес конференцији представила је кључне налазе дугорочних посматрања Локалних избора 2020., који се односе на рад локалне изборне администрације, забиљежене изборне неправилности и преваре и ток изборне кампање у периоду од 7. септембра до 25. октобра 2020. године.

Босна и Херцеговина 29.10.2020 | 13:38
Забиљежено више од 800 изборних неправилности

Пројект манаџер Коалиције "Под лупом" Дарио Јовановић изјавио је да су посматрачи Коалиције у наведеом периоду забиљежили укупно 880 изборних неправилности.

"Највећи број односи се на преурањену, законом забрањену изборну кампању. Колицији су пријављена 242 оваква случаја у 65 општина и градова. Одмах иза слиједи рад државних службеника у изборној кампањи са 117 случајева у 41 опћини и граду те злоупотреба јавних ресурса у 101 случају у 45 општина и градова у БиХ", казао је Јовановић.

Наводи да по броју случајева изборних неправилности слиједи 59 случаја злоупотребе личних података, 50 случлајева трговине мјестима у бирачким одборима, 50 случајева пристрасног извјештавања медија, те 43 случаја притиска на бираче и куповине гласова у 29 општина и градова у БиХ.

"Посматрачи коалције 'Под лупом' забиљежили су 32 случаја изазивања, етничке, вјерске или друге нетрпељивости и говора мржње, док су у седма општина забиљежне веће пријаве или одјеве бирача што може упућивати на изборни инжењеринг", казао је Јовановић.

Портпарол Коалиције "Под лупом" Хасан Камењаковић изнио је неке од кључних резултата посматрања који се односе на рад изборне администрације и локалних изборних комисија.

Наводи да посматрачи на терену прате 143 локалне изборне комисије, које су у периоду од 7. септембра до 25. окотобра одржале су најмање 768 сједница.

"Двије локалне изборне комисије раде у непотпуном саставу, икао је до избора остало двије седмице, у Пелагићеву и Вукосвљу. У шест локалних изборних комисија наводе да немају адекватне услове за рад - Бихаћ, Источно Ново Сарајево, Рибник, Сански Мост, Вишеград и Вукосавље. У 13 изборних локалних комисија не поштују се одредбе закона који се односе на равноправност сполова.

Забрињава да се рокови предвиђени изборним календаром Централне изборне комисије крше од стране локалних изборних комисија како се приближавамо изборном дану", казао је Камењаковић.

Наводи да центар за бирачки списак није доступан грађанима у Кључу, да локалне изборне комисије у Босанском Грахову, Лакташима и Стоцу нису донијеле одлуку о именовању чланова бирачких одбора до 16. октобра, да у најмање 18 градова и општина у БиХ локалне комисије нису објавиле имена чланова бирачких одбора с припадношћу политичком субјекту, те да обука за чланове бирачких одбора још увијек нису започела у чак 88 општина и градова, иако је рок до 8. новембра.

Коалиција за слободне и поштене изборе већ дуги низ година проводи пројекте који имају за циљ грађанско и нестраначко посматрање избора. Ове године Коалиција активнсти релизира кроз степ пројекат, који финасира Европска унија, а суфинансирају Владом САД и ОСЦЕ мисијом у БиХ.

Коалиција "Под лупом", заједно с 85 организација цивинлог друштва и неформалних група има 100 дугорочних посматрча избора у свим општинам и градовима, те Брчко дистрикту у БиХ.

Заједно раде на посматрању рада локалних комисија и поштивања рокова прописаних изборним календаром, евидентирању и пријави изборних неправилности и превара, посматрању изборне кампање и медијског извјештавања, те припреми посматрача изборног дана.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар